Peste 2,7 milioane de români aveau asigurări la Euroins pe 17 martie 2023, la momentul retragerii licenței de funcționare a Euroins, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Peste 2,5 milioane dintre ei dețineau polițe RCA (răspundere civilă auto).
În iunie 2023, când Tribunalul București a decis deschiderea procedurii falimentului, mai erau valabile circa 3,66 milioane contracte de asigurări (o persoană poate avea mai multe contracte), dintre care aproximativ 2,76 milioane contracte RCA, anunța la acel moment Fondul de Garantare a Asigurărilor (FGA).
Încă de la retragerea licenței Euroins, asigurații sau păgubiții au putut depune cereri de recuperare a banilor la FGA.
Sumele se referă fie la diferența de primă de asigurare neacoperită, ca urmare a încetării activității asiguratorului, fie pentru recuperarea daunelor datorate de asigurator.
Până la finalul anului trecut, aproape 240.000 de persoane au depus cereri de plată la FGA, însă doar pentru circa 72.000 au fost făcute și plățile, conform unor date transmise de instituție, pe 7 februarie, la solicitarea Hotnews.
Cei care nu au depus încă cereri de plată la FGA – inclusiv pentru că se află în litigii în instanțe – mai au la dispoziție 90 de zile, până în 13 mai 2025, pentru a le depune.
Asta după ce marți, 11 februarie 2025, Curtea de Apel București a respins definitiv recursul făcut de Euroins la decizia din iunie 2023 a Tribunalului, cu privire la deschiderea falimentului.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act de hotărârea Curții de Apel București, care a respins astăzi apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A. împotriva Hotărârii pronunțată de Tribunalul București (în 9 iunie 2023, n.r.), prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societăți”, a anunțat marți, 11 februarie, ASF.
Decizia instanței de apel este una definitivă, subliniază autoritatea.
Ultimele 90 de zile pentru depunerea cererilor de recuperare a creanțelor
Legea 213 din 2015, privind funcționarea FGA, stabilește că din momentul existenței unei decizii definitive privind falimentul, creditorii – în cazul de față foștii asigurați sau cei păgubiți de foști asigurați – mai pot depune cereri de plată în cel mult 90 de zile de la decizia definitivă.
Chiar dacă decizia CAB a fost pronunțată în 11 februarie, termenul limită este 13 mai 2025, conform metodologiei de calcul în domeniu.
Conform aceleiași Legi 213 din 2015, cereri de plată au putut fi depuse încă de după 17 martie 2023, când ASF a constatat indiciile privind starea de insolvabilitate a Euroins.
Până la finalul anului 2024, aproximativ 240.000 de foști asigurați ai Euroins le-au depus. Pentru câteva zeci de mii de foști asigurați plățile au fost deja făcute.
Peste 160.000 de persoane nu și-au primit încă banii
De precizat că polițele RCA ale foștilor asigurați Euroins au încetat de drept în 7 decembrie 2023 – termenul inițial era septembrie 2023, prelungit însă de Guvern.
Până în iunie 2023, la Fondul de Garantare au ajuns aproximativ 92.000 de cereri de plată din partea creditorilor, din care peste 50.000 fuseseră și înregistrate (cele mai multe pentru daune), conform instituției.
Numărul cererilor de plată a crescut până la final de 2024 până la peste 238.000. Pentru peste 72.000 dintre acestea au fost efectuate plățile, conform unor date comunicate de FGA la solicitarea Hotnews, în 7 februarie.
Astfel, peste 165.000 de foști asigurați și păgubiți ai Euroins își așteaptă încă sumele solicitate. Majoritatea sunt pentru polițe RCA.
De precizat că Fondul a avut de gestionat și plățile către foștii asigurați și păgubiți ai altui asigurator, City Insurance, pentru care ASF a retras licența de funcționare în septembrie 2021, Tribunalul a deschis falimentul în februarie 2022, iar Curtea de Apel a consființit procedura, prin decizie definitivă, în aprilie a aceluiași an.
În cazul City Insurance, Fondul de Garantare a plătit peste 230.000 din cele peste 260.000 de cereri depuse, conform sursei citate. Cererile neonorate se referă în special la altă categorie de asigurări, pentru
Până la finalul anului trecut, FGA a plătit peste 500 de milioane de euro – 2,6 miliarde de lei către foștii asigurați și păgubiți ai Euroins și City Insurance, potrivit Hotnews.
Autoritățile promit finalizarea plăților până în 2026
Într-un comunicat transmis în 5 februarie 2025, citat de Agerpres, ASF a anunțat că până în octombrie 2025 Fondul de Garantare ar urma să plătească 80-85% din totalul cererilor de plată ale creditorilor City și Euroins.
Restul plăților ar urma să fie făcute în prima jumătate a anului 2026, conform autorității.
FGA și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) au intervenit pentru a acoperi plățile către asigurați, beneficiari și persoane păgubite, utilizând atât contribuții permanente (nerambursabile), cât și contribuții speciale (sub formă de împrumuturi), se mai preciza în comunicat.
ASF a mai subliniat că BAAR a redus din 2023 până în 2025 plata contribuțiilor speciale din partea asiguratorilor solvabili – bani folosiți pentru rambursarea sumelor plătite păgubiților asiguratorilor intrați în faliment, recuperabile ulterior. De asemenea, BAAR a început rambursarea de bani către companiile de asigurări.
FGA nu a modificat în 2025 cuantumurile virate către instituție drept contribuții permanente – 2% (bani care nu mai sunt recuperați) și 5% contribuții speciale, pentru asigurările generale, respectiv 0,4% contribuție permanentă la asigurările de viață.
Contribuțiile speciale se vor reduce însă din 2026 și ar urma să fie eliminate din 2027. Scutirea asiguratorilor de contribuțiile speciale ar urma să ducă la îmbunătățirea ofertelor – prețuri mai mici din partea asiguratorilor, potrivit ASF.
De amintit că, din 2027, Guvernul a plafonat prețul polițelor RCA, măsura fiind prelungită succesiv, ultima oară în decembrie 2024, până în 31 martie 2025.
Falimentul Euroins
Falimentul Euroins, consemnat prin decizia Curții de Apel București marți, 11 februarie, are ca punct de plecare decizia retragerii de funcționare de către ASF, în 17 martie 2023, urmată de deschiderea acțiunii de deschidere a falimentului, admisă de Tribunalul București și definitivată de Curtea de Apel București.
Instituția a transmis atunci că a constatat incapacitatea Euroins de a acoperi daunele din asigurările contractate, după o amplă analiză a situației companiei.
ASF a menționa mai multe controale, sancțiuni și amenzi pe care le-a aplicat Euroins. În precedenții trei ani autoritatea aplicase peste 25 sancțiuni asiguratorului, în valoare de 16 milioane de lei, în peste 18 controale.
La acel moment, ASF a comunicat că la final de iunie 2022 societatea nu deținea „fonduri eligibile pentru acoperirea SCR (cerinței de capital de solvabilitate, n.r.)”, situație care s-a menținut și în septembrie 2022.
Pentru restabilirea atât a acestui fond cât și cerința de capital minim era nevoie de fonduri de aproape 4 miliarde de lei, iar situația companiei nu ar fi făcut posibilă o decizie de „rezoluție” (set de instrumente prin care ASF ar fi putut interveni, într-un stadiu incipient al problemelor asiguratorului, astfel încât să își poată continua activitatea, fără a afecta în același timp economia), transmitea ASF la acea vreme.
Unii experți au susținut că decizia ASF ar fi venit prea târziu și că s-ar fi impus măsuri drastice mai devreme, pentru a evita o criză pe piața asigurărilor.
De altfel, grupul Eurohold, proprietarul Euroins, a contestat de la bun început decizia ASF. În anunțul cu privire la inițierea unui dosar de arbitraj la Washington, concernul menționa că împreună cu Euroins Insurance Group (EIG) – firma mamă a Euroins România - nu s-au bucurat de un tratament echitabil din partea statului român.
Reprezentanții grupului mai sublinia că era unul din cei mai mari investitori din piață la momentul deciziei ASF, despre care au spus că a fost „arbitrară și discriminatorie”. Au reclamt „multiplele acte ilegale ale autorităților române, care au prejudiciat afacerile EIG în România și i le-a au distrus complet în cazul Euroins România.”
În februarie 2024, Euroins anunța de asemenea deschiderea unui proces împotriva României și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - CEDO.
Într-un raport publicat în aprilie 2024, lichidatorul judiciar al asiguratorului a menționat că principalele cauze ale falimentului Euroins au fost:
- Neîndeplinirea indicatorilor de solvabilitate - sumele pentru acoperirea tuturor datoriilor potențiale către toți asigurații, erau insuficiente
- Rezervele de daune au fost sub nivelul adecvat pentru acoperirea potențialelor daune ale asiguraților
- Neplata la timp a daunelor
- Lipsa demersurilor privind recuperarea creanțelor și împrumuturilor acordate.
- Pierderi constante pe toate clasele de asigurări
Raportul a constata că faptul că asiguratorul avea, în 2022, un portofoliu alcătuit în proporție de 95% din asigurări RCA = față de o medie a pieței de 54%, ceea ce aduce pierderi din perspectiva daunalității crescute.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.