Linkuri accesibilitate

Marcel Vela: Primari PSD pregăteau un fel de 10 august în noaptea de Înviere


Marcel Velea
Marcel Velea

Ministrul Afacerilor Interne a motiva decizia de a încheia un protocol cu Patriarhia pentru acțiunile din noaptea de Înviere prin faptul că exista riscul ca numeroase persoane să nu mai respecte măsurile de izolare și de interzicere a adunărilor publice.

Dacă nu luam această decizie la biserici ar fi ieșit foarte mulți oameni, care ar fi fost imposibil de oprit”, a declarat Marcel Vela într-o intervenție telefonică la Digi24.

Mai mult, ministrul a acuzat că unii primari PSD ar fi pus la cale o diversiune precum a avut loc la protestul diasporei din 10 august pentru a genera o confruntare cu forțele de ordine.

Pentru sâmbătă sunt suficient de mulți cetățeni de bine din alte partide care vor să facă mici diversiuni care să ducă la un fel de 10 august, să stârnească credincioșii să asalteze bisericile. Eu nu am vrut să se ajungă la asta în care cetățenii stârniți de primari PSD-iști se duceau grămadă la biserică. Aveam informații în acest sens", a mai afirmat Vela.

Oficialul a negat vreo neînțelegere cu ministrul Sănătății privind oportunitatea măsurilor.

Ministrul Sănătății nu aspus că nu e de acord, a invocat doar măsurile de protecție și restricție, lucru cu care și eu sunt de acord 100%, tocmai din acest motiv am luat decizia de aseară. Pentru a opri răspândirea cu coronavirus. (...) Pentru a evita aglomerația am convenit împreună cu BOR să găsim o cale de mijloc astfel încât să rezolvăm toate nevoile. Vom trece cu bine peste acest eveniment. Nu riscăm ca sărbătoarea să agraveze răspândirea virusului”, a mai declarat ministrul.

De asemenea, Vela a subliniat că măsurile sunt în acord cu președintele Iohannis și premierul Orban.

E un fake news că e un scandal și lumea e nemulțumită. Președintele a fost de acrod cu acest lucru, la fel ca și prim-ministrul Orban. Aceste măsuri vreau să vă asigur că vin în sprijinul populației", a arătat ministrul de Interne.

Măsuri similare nu au fost luate de Paștele Catolic pentru că nu ar fi existat o solicitare în acest sens.

N-am luat decizia asta la Pastele Catolic pentru că nu am fost solicitat să îi ajutăm. Catolicii au coordonadrea centrală de la Vatican și acolo s-a decis modul de organizare al Sfintelor Paști”, a precizat Marcel Vela.

Protocolul dintre Ministerul de Interne și Patriarhia Română a fost criticat de către USR și UDMR care l-au numit un risc asupra siguranței cetățenilor în contextul pandemiei de coronavirus.

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat marți seară că MAI și Biserica Ortodoxă Română au semnat un acord pentru ca românii ortodocși să poată primi sfintele Paști și lumina sfântă adusă de la Ierusalim cu ajutorul voluntarilor și a cadrelor MAI.

Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu aghiazmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în joia mare, în 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă 18 aprilie, în intervalul orar 7-17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de personalul angajat al bisericii și de voluntari.

Distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim va fi făcută de voluntarii parohiilor și de echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.

Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor.

În zonele aflate în carantină, Lumina Sfântă va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale, la parohiile din zonele din carantină.

În noaptea de Înviere este permisă circularea tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor, care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.

XS
SM
MD
LG