Linkuri accesibilitate

Schimbare de strategie în Marea Britanie. Accesul la vaccin, în funcție de vârstă


O asistentă medicală administrează prima doză de vaccin pe 8 decembrie 2020, când a început campania de imunizare în insulă. Beneficiară: Kay Gallwey, în vârstă de 84 de ani.
O asistentă medicală administrează prima doză de vaccin pe 8 decembrie 2020, când a început campania de imunizare în insulă. Beneficiară: Kay Gallwey, în vârstă de 84 de ani.

Vaccinarea populației în funcție de vârstă și nu după profesie ar fi cea mai sigură cale de a reduce din decese și din amploarea pandemiei, transmit experții care oferă consultanță guvernului britanic.

BBC relatează că următorii la rând vor fi cetățenii a căror vârstă începe cu 4, ca apoi să se coboare gradual, la alte segmente de vârstă, respectiv 30-39 de ani. Prioritizarea făcută în funcție de profesie ar fi „mult mai complexă” și „ar încetini întreg programul de vaccinare”, a evaluat Comitetul de Vaccinare și Imunizare.

Strategia modificată ar urma să fie preluată de toate cele patru națiuni ale Regatului Unit, scrie presa din insulă. Toate statele și-au propus să-și imunizeze adulții până la sfârșitul lunii iulie, mai ales că Marea Britanie a fost prima țară europeană care a început vaccinarea populației. Oficial, până la sfârșitul lui februarie, peste 18 milioane de britanici au beneficiat de o primă doză de vaccin.

Profesorii și polițiștii au încercat să pună presiune pe guvern, astfel încât să aibă acces mai rapid la vaccin, însă și aceste categorii vor trebui acum să se conformeze criteriului vârstei. Altfel, susțin experții, exista inclusiv riscul ca cei săraci sau vulnerabili social să aștepte și mai mult.

Planul propus de experții britanici

Comitetul de Vaccinare și Imunizare transmite că după ce se încheie prima fază ce cuprinde grupurile de risc, autoritățile ar trebui să vaccineze populația cu vârste între 40 și 49 de ani, apoi între 30 și 39 și ulterior cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Se face totuși recomandarea unei departajări, după cum urmează:

  • Bărbații
  • Reprezentanții minorităților etnice
  • Persoanele supraponderale
  • Locuitorii unor zone defavorizate / cartiere sărace

„Este dezgustător, nu dau doi bani pe noi” - a reacționat însă Ken Marsh, șeful Poliției Metropolitane.

Marea Britanie speră însă la o revenire graduală la normal. Un plan anunțat recent de premierul Boris Johnson prevede ca pe 21 iunie să se ridice toate măsurile restrictive de distanțare fizică între oameni. Ar fi a patra etapă de relaxări succesive, după debutul acestui plan, programat oficial să înceapă în opt martie, odată cu deschiderea școlilor.

XS
SM
MD
LG