Linkuri accesibilitate

Marea Britanie intră în recesiune cu o scădere economică de peste 20%


Economia Marii Britanii a suferit s-a contractat cu 20,4% între aprilie și iunie când carantina impusă de coronavirus a fost cea mai restrictivă. Este cea mai mare depreciere raportată de un stat cu o economie dezvoltată, iar valul de pierderi de locuri de muncă ar putea să lovească spre finalul lui 2020, arată Reuters.

Datele oficiale publicate miercuri mai arată și că a șasea cea mai mare economie a lumii intră în recesiune deoarece este al doilea semestru în care se află pe scădere.

În luna iunie, economia dădea semne de revenire, după un avans de 8,7%, dar nu a fost de ajuns pentru a compensa pierderile din aprilie și mai. Declinul este cel mai mare din Europa, mai mare și decât cel înregistrat de SUA.

Declinul din perioada aprilie-iunie a succedat unei scăderi de 2,2% înregistrată în primul trimestru al anului, ceea ce face ca în primele șase luni din 2020 economia britanică să fi pierdut 22,1% față de finalul anului 2019. Cele mai afectate domenii sunt serviciile, industria manufacturieră și construcțiile.

Experții spun că economia britanică s-a prăbușit în special din cauză că a introdus mai târziu decât alte țări măsurile de carantină, dar și pentru că a fost nevoită apoi să le mențină o perioadă mai lungă.

Marea Britanie a înregistrat cele mai multe decese din cauza Covid-19 din Europa, cu peste 45.000 de decese în rândul celor confirmați, iar ultimele date economice riscă să sporească criticile la adresa premierului Boris Johnson și a măsurilor de gestionare a crizei sanitare.

O prognoză realizată de Banca Angliei în urmă cu o săptămână arată că va dura până în ultimul semestru din 2021 pentru ca economia să revină la nivelul de dinainte de criză, iar pierderile de locuri de muncă vor continua.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG