Economia Marii Britanii a suferit s-a contractat cu 20,4% între aprilie și iunie când carantina impusă de coronavirus a fost cea mai restrictivă. Este cea mai mare depreciere raportată de un stat cu o economie dezvoltată, iar valul de pierderi de locuri de muncă ar putea să lovească spre finalul lui 2020, arată Reuters.
Datele oficiale publicate miercuri mai arată și că a șasea cea mai mare economie a lumii intră în recesiune deoarece este al doilea semestru în care se află pe scădere.
În luna iunie, economia dădea semne de revenire, după un avans de 8,7%, dar nu a fost de ajuns pentru a compensa pierderile din aprilie și mai. Declinul este cel mai mare din Europa, mai mare și decât cel înregistrat de SUA.
Declinul din perioada aprilie-iunie a succedat unei scăderi de 2,2% înregistrată în primul trimestru al anului, ceea ce face ca în primele șase luni din 2020 economia britanică să fi pierdut 22,1% față de finalul anului 2019. Cele mai afectate domenii sunt serviciile, industria manufacturieră și construcțiile.
Experții spun că economia britanică s-a prăbușit în special din cauză că a introdus mai târziu decât alte țări măsurile de carantină, dar și pentru că a fost nevoită apoi să le mențină o perioadă mai lungă.
Marea Britanie a înregistrat cele mai multe decese din cauza Covid-19 din Europa, cu peste 45.000 de decese în rândul celor confirmați, iar ultimele date economice riscă să sporească criticile la adresa premierului Boris Johnson și a măsurilor de gestionare a crizei sanitare.
O prognoză realizată de Banca Angliei în urmă cu o săptămână arată că va dura până în ultimul semestru din 2021 pentru ca economia să revină la nivelul de dinainte de criză, iar pierderile de locuri de muncă vor continua.