Linkuri accesibilitate

Un martor în procesul lui Navalnîi refuză să depună mărturie împotriva acestuia


Fiodor Gorozhanko refuză să depună mărturie împotriva lui Aleksei Navalnîi, disidentul rus aflat în închisoare.
Fiodor Gorozhanko refuză să depună mărturie împotriva lui Aleksei Navalnîi, disidentul rus aflat în închisoare.

Fiodor Gorozhanko, fost membru al fundației anti-corupție FBK, condusă de Alexei Navalnîi, a refuzat să participe la procesul intentat împotriva acestuia, spunând că anchetatorii au făcut presiuni asupra sa și au încercat să-l instruiască ce să declare în timpul procesului.

Fiodor Gorozhanko a făcut afirmațiile respective în timpul unui proces ce a avut loc în interiorul unei colonii penale din regiunea Vladimir, la aproximativ 200 de kilometri est de Moscova.

Afirmația a fost făcută de Gorozhanko pe 21 februarie, în timpul procesului ce vizează acuzațiile de delapidare aduse împotriva lui Navalnîi, pe care mulți le consideră motivate politic.

Gorozhanko a spus că, înainte de începerea procesului, un anchetator i-a înmânat textul mărturiei sale pentru a verifica dacă și-l amintește pe de rost.

„Consider că toate acțiunile lui Navalnîi sunt legale și corespunzătoare legislației actuale”, a spus Gorozhanko, adăugând că procesul împotriva fostului său șef este unul absurd.

Unii membri ai echipei lui Navalnîi l-au suspectat pe Gorozhanko că ar fi divulgat datele personale ale susținătorilor opozantului rus, înregistrate pe un site dedicat susținătorilor acestuia. Acuzația a fost respinsă de Gorozhanko.

Tribunalul din districtul Lefortovo, Moscova, a reluat procesul pe 21 februarie, în interiorul Coloniei Penale Nr. 2 din orașul Pokrov, regiunea Vladimir, unde Navalnîi se află în prezent întemnițat. Acesta se află în închisoare, acuzat de o altă faptă pentru care a fost judecat imediat după revenirea sa din Germania anul trecut, în ianuarie, unde se recupera după ce Kremlinul l-ar fi otrăvit.

Noul dosar împotriva lui Navalnîi a fost lansat de anchetatori în decembrie 2020. Avocatul în vârstă de 45 de ani este acuzat de delapidare prin intermediul fundației sale, ale cărei activități sunt acum interzise în Rusia. El este, de asemenea, acuzat de sfidarea unei instanțe din Moscova.

Anchetatorii spun că fundația lui Navalnîi ar fi primit donații în valoare de 33.770 de dolari, pe care liderul opoziției ruse le-ar fi folosit spre beneficiul său personal. Criticii Kremlinului și susținătorii lui Navalnîi resping acuzațiile aduse împotriva acestuia, considerându-le motivate politic.

Acuzațiile aduc cu sine o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, în timp ce Navalnîi riscă, în plus, până la șase luni de închisoare pentru acuzația de sfidare a instanței.

La revenirea sa din Germania în ianuarie 2021, Navalnîi a fost arestat, judecat și condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea unei eliberări condiționate anterioare. Mulți consideră condamnarea sa ca fiind rezultatul unui dosar fals, motivat la rândul său politic.

Navalnîi se afla internat în Germania, după ce Guvernul rus ar fi încercat să-l otrăvească pe acesta în august 2020. Moscova a negat orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi.

Otrăvirea, alături de arestarea sa, a atras multiple condamnări și sancțiuni venite din partea Occidentului.

XS
SM
MD
LG