Linkuri accesibilitate

Tamara, o femeie de 71 de ani, plânge în fața blocului din Mariupol în care locuia înainte ca orașul să fie distrus de forțele rusești.
Tamara, o femeie de 71 de ani, plânge în fața blocului din Mariupol în care locuia înainte ca orașul să fie distrus de forțele rusești.

Masacru rusesc în Ucraina | Putin se va întâlni la Moscova cu secretarul general al ONU

Războiul va continua în Ucraina și în zilele Paștelui. O propunere de încetare a focului a fost refuzată de Rusia pe motiv că „nu este sinceră” și ar oferi ocazia luptătorilor ucraineni să se înarmeze.

Războiul din Ucraina continuă și în preajma uneia dintre cele mai importante sărbători pentru creștin-ortodocși. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt țări cu populații preponderent ortodoxe însă o încetare a focului în perioada zilelor pascale este improbabilă la acest moment.

Președintele Volodimir Zelenski s-a arătat încrezător că Moscova se va răzgândi și va fi de acord cu o încetare a ostilităților pentru weekendul care va urma. La începutul săptămânii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să înceteze focul zilele pascale, în așa fel încât să poată fi acordat ajutor umanitar în zonele afectate de război și civilii să poată fi evacuați.

Reprezentantul Rusiei la ONU, Dimitri Polianski a răspuns însă că solicitarea nu este una „sinceră”, și că o încetare a focului ar da ocazia ucrainenilor să se reînarmeze.

Joi, președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că distrugerile fizice provocate de Rusia în Ucraina – clădirile și infrastructura distruse – se ridică la aproximativ 60 de miliarde de dolari. Adică mai mult de o treime din produsul intern brut al țării din 2021.

Volodimir Zelenski a precizat, la rândul său, că țara sa are nevoie de un ajutor lunar de 7 miliarde de dolari pe lună.

Pe front, cele mai dure imagini vin din Mariupol, acolo unde oficialii au publicat imagini aeriene care arată cum forțele rusești îngroapă localnicii în gropi comune.

12:23 22.4.2022

Ministrul de externe ucrainean s-a întâlnit cu premierul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit, vineri, la Palatul Victoria, pe ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, cu care a analizat situaţia de securitate din regiune în urma agresiunii militare ruse.

Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres de Guvern, premierul a prezentat eforturile autorităţilor, alături de societatea civilă, voluntari şi organizaţii umanitare internaţionale în sprijinirea celor peste 800.000 de refugiaţi ucraineni intraţi în ţara noastră de la izbucnirea războiului.

„A fost evidenţiat rolul important al hub-ului umanitar de la Suceava în colectarea şi coordonarea formelor de sprijin acordat la nivel european şi internaţional. Cu aceeaşi ocazie, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiaţi, facilitarea exporturilor ucrainene”, se precizează în comunicat.

Ministrul Kuleba a prezentat pe larg situaţia militară de pe teren şi a mulţumit Guvernului României şi cetăţenilor români pentru tot sprijinul acordat şi solidaritatea manifestată încă de la declanşarea agresiunii militare ruse, se arată în comunicatul citat.



10:21 22.4.2022

Ministerul de externe ucrainean, la București

Dimitri Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a avut vineri dimineață o întrevedere cu premierul român Nicolae Ciucă. Oficialul ucrainean a precizat, pe Twitter, ulterior întâlnirii de la Palatul Victoria, că a discutat cu prim-ministrul României despre schimburile comerciale dintre cele două țări, în special despre modalitățile de a diversifica rutele de export.

„Prim-ministru României m-a primit azi la București. Am discutat despre dezvoltarea cooperării comerciale, energetice și de infrastructură, și în special despre modalitățile de diversificare a rutelor pentru exporturile ucrainene. Mulțumesc României pentru sprijinirea Ucrainei și primirea refugiaților ucraineni.”

09:37 22.4.2022

Germania acordă ajutoare financiare Ucrainei

Germania va aloca 37 de milioane de euro pentru refacerea Ucrainei.

Bani vor fi folosiți în special pentru construcția de locuințe și rețele electrice, a declarat ministrul Cooperării Economice și Dezvoltării Germaniei Svenja Schulze.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat joi că organizația sa a estimat daunele de infrastructură cauzate Ucrainei la 60 de miliarde de dolari.

Volodimir Zelensi, la o masă rotundă în cadrul Fondului Monetar Internațional, a declarat că Ucraina, conform estimărilor preliminare, a pierdut 550 de miliarde de dolari ca urmare a invaziei Rusiei.

08:54 22.4.2022

Rusia ar încerca falsificarea unui referendul în regiunile sudice

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că intenționează să „falsifice” un referendum de independență în regiunile sudice parțial ocupate Herson și Zaporojie.

Zelenski i-a îndemnat pe locuitorii zonelor aflate sub ocupație rusă să nu furnizeze nicio informație personală, cum ar fi numerele lor de pașaport, forțelor ruse, într-un mesaj video difuzat joi seara târziu.

„Îi îndemn pe locuitorii din regiunile sudice ale Ucrainei - regiunile Herson și Zaporizhzhia - să fie foarte atenți la ce informații le oferiți invadatorilor. Și dacă îți cer să completezi niște chestionare, să-ți lași datele pașaportului undeva, ar trebui să știi - asta nu te ajută...”

„Dacă cineva dorește o nouă anexare, aceasta poate duce doar la noi sancțiuni puternice asupra Rusiei. Îți vei face țara la fel de săracă cum nu a fost Rusia de la războiul civil din 1917. Așa că este mai bine să cauți pacea acum.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG