Linkuri accesibilitate

Tamara, o femeie de 71 de ani, plânge în fața blocului din Mariupol în care locuia înainte ca orașul să fie distrus de forțele rusești.
Tamara, o femeie de 71 de ani, plânge în fața blocului din Mariupol în care locuia înainte ca orașul să fie distrus de forțele rusești.

Masacru rusesc în Ucraina | Putin se va întâlni la Moscova cu secretarul general al ONU

Războiul va continua în Ucraina și în zilele Paștelui. O propunere de încetare a focului a fost refuzată de Rusia pe motiv că „nu este sinceră” și ar oferi ocazia luptătorilor ucraineni să se înarmeze.

Războiul din Ucraina continuă și în preajma uneia dintre cele mai importante sărbători pentru creștin-ortodocși. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt țări cu populații preponderent ortodoxe însă o încetare a focului în perioada zilelor pascale este improbabilă la acest moment.

Președintele Volodimir Zelenski s-a arătat încrezător că Moscova se va răzgândi și va fi de acord cu o încetare a ostilităților pentru weekendul care va urma. La începutul săptămânii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să înceteze focul zilele pascale, în așa fel încât să poată fi acordat ajutor umanitar în zonele afectate de război și civilii să poată fi evacuați.

Reprezentantul Rusiei la ONU, Dimitri Polianski a răspuns însă că solicitarea nu este una „sinceră”, și că o încetare a focului ar da ocazia ucrainenilor să se reînarmeze.

Joi, președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că distrugerile fizice provocate de Rusia în Ucraina – clădirile și infrastructura distruse – se ridică la aproximativ 60 de miliarde de dolari. Adică mai mult de o treime din produsul intern brut al țării din 2021.

Volodimir Zelenski a precizat, la rândul său, că țara sa are nevoie de un ajutor lunar de 7 miliarde de dolari pe lună.

Pe front, cele mai dure imagini vin din Mariupol, acolo unde oficialii au publicat imagini aeriene care arată cum forțele rusești îngroapă localnicii în gropi comune.

07:09 22.4.2022

Oficialii ucraineni și imaginile din satelit indică dovezi ale unor gropi comune în afara Mariupolului

Oficialii ucraineni au identificat marți locația unor gropi comune aparente în afara orașului-port ucrainean asediat Mariupol, afirmații susținute de publicarea imaginilor din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies, transmite CNN.

Într-o postare de joi pe Telegram, Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris: „Ca urmare a unei lungi căutări și identificări a locurilor de înmormântare a locuitorilor din Mariupol morți, am stabilit că au fost amenajate pentru înmormântarea în masă a locuitorilor morți din Mariupol în satul Manhuș”.

Andriuscenko a spus că forțele ruse au săpat mai multe gropi comune, fiecare măsurând aproximativ 30 de metri în Manhuș, aflat la 19 kilometri vest de Mariupol.

„Camioanele transportă cadavrele morților, de fapt, pur și simplu le aruncă pe terasament”, a spus el. „Aceasta este o dovadă directă a crimelor de război și a încercărilor de a le acoperi”.

Maxar a publicat marți o analiză a imaginilor din satelit, care par să arate dovezi ale unor noi morminte într-un loc de la marginea de nord-vest a orașului Manhush.

„Conform rapoartelor recente din mass-media, soldații ruși au dus în această locație cadavrele persoanelor ucise în Mariupol”, a spus Maxar în analiza sa.

„O revizuire a imaginilor noastre satelitare de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie indică faptul că extinderea noului set de morminte a început între 23-26 martie 2022 și a continuat să se extindă în ultimele două săptămâni. Mormintele sunt aliniate în patru secțiuni de rânduri liniare (măsurând aproximativ 85 de metri pe secțiune) și conțin peste 200 de morminte noi.”

07:14 22.4.2022

SUA oferă Ucrainei un ajutor militar de 800 de milioane de dolari și primește 100.000 de refugiați

SUA au anunțat joi seară vor trimite în Ucraina un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 800 de milioane de dolari, care va conține artilerie grea și muniție - obuziere și drone tactice, a anunțat joi președintele american, Joe Biden.

„Astăzi, anunț 800 de milioane de dolari pentru a spori și mai mult capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas”, a spus Joe Biden, din Sala Roosevelt, de la Casa Albă.

El a spus că noul pachet, care vine la doar o săptămână după ce SUA a anunțat alte 800 de milioane de dolari sprijin în arme pentru Ucraina, va include artilerie grea și drone, alături muniţie - peste 144.00 de cartușe și obuziere.

El a spus că se așteaptă ca Congresul „să se miște și să acționeze rapid”.

„Pentru a susține Ucraina pe durata acestei lupte, săptămâna viitoare va trebui să trimit Congresului o cerere suplimentară de buget pentru ca armele și muniția să circule fără întrerupere spre curajoșii luptători ucraineni și pentru ca SUA să continue să ofere asistență economică poporului ucrainean”, a spus Biden în remarcile de la Casa Albă.

08:54 22.4.2022

Rusia ar încerca falsificarea unui referendul în regiunile sudice

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că intenționează să „falsifice” un referendum de independență în regiunile sudice parțial ocupate Herson și Zaporojie.

Zelenski i-a îndemnat pe locuitorii zonelor aflate sub ocupație rusă să nu furnizeze nicio informație personală, cum ar fi numerele lor de pașaport, forțelor ruse, într-un mesaj video difuzat joi seara târziu.

„Îi îndemn pe locuitorii din regiunile sudice ale Ucrainei - regiunile Herson și Zaporizhzhia - să fie foarte atenți la ce informații le oferiți invadatorilor. Și dacă îți cer să completezi niște chestionare, să-ți lași datele pașaportului undeva, ar trebui să știi - asta nu te ajută...”

„Dacă cineva dorește o nouă anexare, aceasta poate duce doar la noi sancțiuni puternice asupra Rusiei. Îți vei face țara la fel de săracă cum nu a fost Rusia de la războiul civil din 1917. Așa că este mai bine să cauți pacea acum.”

09:37 22.4.2022

Germania acordă ajutoare financiare Ucrainei

Germania va aloca 37 de milioane de euro pentru refacerea Ucrainei.

Bani vor fi folosiți în special pentru construcția de locuințe și rețele electrice, a declarat ministrul Cooperării Economice și Dezvoltării Germaniei Svenja Schulze.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat joi că organizația sa a estimat daunele de infrastructură cauzate Ucrainei la 60 de miliarde de dolari.

Volodimir Zelensi, la o masă rotundă în cadrul Fondului Monetar Internațional, a declarat că Ucraina, conform estimărilor preliminare, a pierdut 550 de miliarde de dolari ca urmare a invaziei Rusiei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG