Linkuri accesibilitate

Tamara, o femeie de 71 de ani, plânge în fața blocului din Mariupol în care locuia înainte ca orașul să fie distrus de forțele rusești.
Tamara, o femeie de 71 de ani, plânge în fața blocului din Mariupol în care locuia înainte ca orașul să fie distrus de forțele rusești.

Masacru rusesc în Ucraina | Putin se va întâlni la Moscova cu secretarul general al ONU

Războiul va continua în Ucraina și în zilele Paștelui. O propunere de încetare a focului a fost refuzată de Rusia pe motiv că „nu este sinceră” și ar oferi ocazia luptătorilor ucraineni să se înarmeze.

Războiul din Ucraina continuă și în preajma uneia dintre cele mai importante sărbători pentru creștin-ortodocși. Atât Ucraina, cât și Rusia sunt țări cu populații preponderent ortodoxe însă o încetare a focului în perioada zilelor pascale este improbabilă la acest moment.

Președintele Volodimir Zelenski s-a arătat încrezător că Moscova se va răzgândi și va fi de acord cu o încetare a ostilităților pentru weekendul care va urma. La începutul săptămânii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să înceteze focul zilele pascale, în așa fel încât să poată fi acordat ajutor umanitar în zonele afectate de război și civilii să poată fi evacuați.

Reprezentantul Rusiei la ONU, Dimitri Polianski a răspuns însă că solicitarea nu este una „sinceră”, și că o încetare a focului ar da ocazia ucrainenilor să se reînarmeze.

Joi, președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că distrugerile fizice provocate de Rusia în Ucraina – clădirile și infrastructura distruse – se ridică la aproximativ 60 de miliarde de dolari. Adică mai mult de o treime din produsul intern brut al țării din 2021.

Volodimir Zelenski a precizat, la rândul său, că țara sa are nevoie de un ajutor lunar de 7 miliarde de dolari pe lună.

Pe front, cele mai dure imagini vin din Mariupol, acolo unde oficialii au publicat imagini aeriene care arată cum forțele rusești îngroapă localnicii în gropi comune.

19:24 22.4.2022

Vladimir Putin se va întâlni săptămâna viitoare cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Oficialul de la Națiunile Unite va călători la Moscova pe 26 aprilie, acolo unde va avea o întrevedere și cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

17:29 22.4.2022

Civili blocați în uzina Avostal

În subsolurile uzinei Azovstal din Mariupol sunt aproximativ 1.000 de civili și 500 de soldați răniți, a declarat avocatul ucrainean Liudmila Denisova.

Sunt personae de toate vârstele care se află sub asediu armatei ruse – bătrâni, femei și copii, inclusiv sugari.

„Rămân fără apă potabilă, nu au suficientă hrană, oamenii de la adăpostul antibombe nu văd deloc lumina soarelui. Copiii sunt în pragul epuizării și au nevoie de ajutor cuprinzător”, a scris Denisova.

15:16 22.4.2022

Boris Johnson: Războiul ar putea dura până la sfârșitul anului viitor

Premierul britanic a spus la o conferință de la Delhi/India că este o „posibilitate realistă” ca războiul din Ucraina să continue până la sfârșitul anului viitor, scrie BBC.

„Putin are o armată uriașă”, spune el. „Are o poziție politică foarte dificilă pentru că a făcut o gafă catastrofală.

„Singura opțiune pe care o are acum, într-adevăr, este să încerce în continuare să-și folosească abordarea îngrozitoare, încercând să-i macine pe ucraineni”.

Prim-ministrul Marii Britanii adaugă că „indiferent” de superioritatea militară pe care Vladimir Putin o va putea exercita în următoarele luni „nu va putea cuceri spiritul poporului ucrainean”.

13:48 22.4.2022

Oficial militar: Armata Rusiei vrea să ajungă în Transnistria

Vicecomandantul Districtului Militar Central, Rustam Minnekayev, a declarat vineri că armata rusă va stabili controlul asupra sudului Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria.

În „a doua etapă a operațiunii speciale” este planificat să se stabilească controlul deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud, pentru a asigura un coridor către Crimeea, a raportat Minnekayev.

Guvernul rus nu a oferit mai multe detalii, până la acest moment, despre declarația oficialului militar. De la Chișinău, de asemenea, nu a fost furnizat un punct de vedere de către guvernul moldovean.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG