Linkuri accesibilitate

Un militar ucrainean ține produse tradiționale de Paște în cască, în timpul slujbei de la Catedrala Volodimiski, în Kiev, 24 aprilie 2022.
Un militar ucrainean ține produse tradiționale de Paște în cască, în timpul slujbei de la Catedrala Volodimiski, în Kiev, 24 aprilie 2022.

Masacrul rusesc în Ucraina | Rusia a ignorat cererile de armistițiu de Paște. Doi înalți oficiali americani, așteptați la Kiev

Este prima zi de Paște și se împlinesc două luni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, două țări creștin-ortodoxe, iar o posibilă vizită a doi înalți oficiali americani ar putea avea loc la Kiev.

Informațiile importante ale zilei de 24 aprilie

Luptele se intensifică în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, iar la Mariupol soldații ruși încearcă duminică să ia cu asalt uzina Azovstal, în care se adăpostesc soldați ucraineni, membri ai batalionului Azov și circa 1.000 de civili.

Armata mai spune că au fost efectuate atacuri aeriene în zonă și că evacuările din oraș au fost oprite.

Volodimir Zelenski a spus în conferința de sâmbătă seară că Ucraina va renunța la negocierile de pace cu Moscova dacă Rusia va ucide vreunul dintre ultimii apărători ai Mariupolului sau dacă Rusia va organiza un referendum de independență în orașul ocupat Kherson.

La Odesa, cel puțin opt civili au fost uciși după ce un bombardament rusesc a lovit o clădire rezidențială. În urma atacului au murit o fetiță de numai trei luni, mama bebelușului și bunica sa.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul apărării, Lloyd Austin, vor vizita Kievul duminică, afirmă președintele Ucrainei. Washingtonul nu a făcut încă niciun comentariu cu privire la această vizită.

Ei ar fi primii înalți oficiali americani care vizitează țara de la începutul invaziei, în urmă cu exact două luni.

Rusia ar fi desfășurat lansatoare de rachete balistice Iskander-M pe o rază de 60 kilometri de la granița cu Ucraina.

Ministerul de Externe al Austriei a declarat că Ucraina nu ar trebui să beneficieze de o aderare accelerată la Uniunea Europeană, atrăgând criticile Kievului.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va deplasa luni în Turcia, înainte de vizitele programate la Moscova și Kiev de săptămâna viitoare.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) depune eforturi pentru a „facilita eliberarea” mai multor membri ai misiunii sale speciale de monitorizare (SMM) care au fost „privați de libertate în Donețk și Luhansk”.

18:05 24.4.2022

Papa Francisc susține apelurile pentru un armistițiu de Paște

Papa Francisc s-a alăturat apelurilor pentru un armistițiu care să marcheze Paștele ortodox - un eveniment important atât în Ucraina, cât și în Rusia.

Vorbind în fața credincioșilor catolici în Piața Sfântul Petru de la Vatican, Suveranul Pontif a făcut din nou apel la pace în Ucraina „pentru a ușura suferința oamenilor epuizați”, scrie BBC.

Luptele au început în urmă cu două luni, dar „în loc să se oprească, războiul s-a înrăutățit”, a adăugat el.

ONU și Crucea Roșie au intensificat, de asemenea, apelurile pentru încetarea focului.

Zeci de tineri au protestat la ambasada Federației Ruse din Chișinău pe 24 aprilie, la două luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Zeci de tineri au protestat la ambasada Federației Ruse din Chișinău pe 24 aprilie, la două luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

17:29 24.4.2022

Erdogan spune că „trebuie să fie organizată” evacuarea civililor din Mariupol

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis pe Twitter că a avut „o conversație telefonică importantă” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

„În ajunul discuțiilor sale cu Putin, am subliniat necesitatea evacuării imediate a civililor din Mariupol, inclusiv Azovstal, și a schimbului imediat de trupe blocate”, a scris el.

La rândul său, președintele turc i-a spus lui Zelenski că o evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol „trebuie organizată”.

„Trebuie organizată o evacuare pentru a evacua răniții și civilii din Mariupol, unde situația devine din ce în ce mai tristă pe zi ce trece”, potrivit unei redactări a Direcției turce de comunicare.

Sâmbătă seară, Volodimir Zelenski a amenințat din nou că se va retrage din orice negocieri cu Moscova dacă trupele rusești vor „distruge” ultimii apărători ucraineni blocați la uzina Azovstal.

Turcia are relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, și a organizat o rundă de negocieri, luna trecută, la Istanbul.

16:29 24.4.2022

Ucraina: Forțele rusești încearcă să ia cu asalt uzina Azovstal

Copii și membri ai serviciilor ucrainene apar într-un buncăr despre care Batalionul Azov din Ucraina spune că se află în oțelăria Azovstal din Mariupol. Captură de ecran preluată dintr-o înregistrare obținută de Reuters la 23 aprilie 2022.
Copii și membri ai serviciilor ucrainene apar într-un buncăr despre care Batalionul Azov din Ucraina spune că se află în oțelăria Azovstal din Mariupol. Captură de ecran preluată dintr-o înregistrare obținută de Reuters la 23 aprilie 2022.

Forțele rusești încearcă să ia cu asalt uzina Azovstal din Mariupol, susținute de bombardamente aeriene și de artilerie, a declarat duminică Oleksii Arestovich, consilier prezidențial ucrainean.

Potrivit Reuters, Arestovich a scris pe Facebook că „trupele rusești încearcă să termine cu apărătorii de la Azovstal și cu cei peste 1.000 de civili care se ascund la uzină”.

Uzina siderurgică Azovstal este principalul bastion ucrainean rămas în portul Mariupol din sud-estul țării. Trupele rusești au înconjurat uzina la începutul lunii martie și au preluat treptat controlul asupra celei mai mari părți a orașului.

O femeie a povestit că s-a adăpostit în combinatul siderurgic începând din 27 februarie, la doar câteva zile după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina.

„Suntem rude ale muncitorilor. Acesta părea să fie cel mai sigur loc în momentul în care am venit aici, asta în momentul în care casa noastră a fost atacată și a devenit de nelocuit”, a spus ea, potrivit Reuters.

„Vreau să văd soarele, pentru că aici e întuneric, nu ca afară. Când casele noastre vor fi reconstruite, vom putea trăi în pace. Să învingă Ucraina, pentru că Ucraina este casa noastră natală”, a spus un băiat.

15:32 24.4.2022

Disensiuni între Austria și Ucraina privind integrarea în UE

Ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg (foto), a declarat că Ucraina nu ar trebui să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în luna iunie, cerând în schimb o „cale diferită”, relatează Kyiv Independent citând agenția austriacă de presă Heute.

Alexander Schallenberg a sugerat că țările din Balcanii de Vest au parcurs un drum lung și că alte mijloace de apropiere între UE și Ucraina ar fi de preferat.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe ucrainean, Oleh Nikolenko, a declarat pentru European Pravda că astfel de declarații ignoră faptul că majoritatea populației din țările fondatoare ale UE sprijină aderarea Ucrainei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG