Linkuri accesibilitate

Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022
Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022

Masacrul rusesc în Ucraina | SUA: Nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina. Bombe cu dispersie la Nicolaev: 5 morți

Moskva, cea mai importantă navă de război a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat. Volodimir Zelenski i-a lăudat joi seară pe ucraineni pentru că au rezistat în cele 50 de zile de război în fața Rusiei.

Departamentul de Stat al SUA spune că nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina, este răspunsul SUA la amenințările Rusiei.

Echipajul crucișătorului scufundat Moskva a debarcat la Sevastopol.

2.864 de ucraineni au fost evacuați vineri din zonele de conflict, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Rusia a amenințat SUA cu „consecințe imprevizibile” dacă mai livrează arme Ucrainei. Primul zbor al ajutorului militar al SUA ajunge în Ucraina în 24 de ore.

Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

Moscow Times și RFI au fost interzise de Roskomnadzor, organul de reglementare a comunicațiilor din Rusia.

Rusia afirmă că a lovit, vineri dimineață, o uzină care produce și repară rachete antiaeriene și anti-navă din apropiere de Kiev. Atacul a venit la câteva ore după ce a recunoscut că nava de război Moskva s-a scufundat.

Ucraina spune că a lovit cu rachete crucișătorul rusesc din Marea Neagră, dar Rusia a declarat că un incendiu la bord a cauzat scufundarea. Indiferent de cauze, scufundarea acestei nave este considerată o lovitură puternică pentru flota rusă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile asupra Kievului vor fi intensificate dacă Ucraina va viza teritoriul rusesc.

În orașul distrus Mariupol, oficialii ucraineni au acuzat ocupanții că exhumează cadavre pentru a ascunde dovezile crimelor comise.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit joi seară forțelor sale armate și populației pentru lupta curajoasă pe care au dus-o în cele 50 de zile care au trecut de la începutul invaziei.

El a cerut Occidentului să-i dea arme „mai repede și mai repede” și a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că „își câștigă banii cu sângele altora”, nominalizând Germania și Ungaria.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va schimba direcția exporturilor sale de petrol și gaze către Asia. El a avertizat că țările europene destabilizează piața prin îndepărtarea de gazul și petrolul rusesc.

Oficialii ruși continuă să afirme că Ucraina atacă zonele de frontieră din Rusia.

După ce la începutul lunii a interzis cărbunele rusesc, Uniunea Europeană ar urma să adopte o interdicție similară cu privire la petrolul rusesc, au declarat oficiali și diplomați ai UE.

Rusia a amenințat din nou Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO. Un oficial rus a declarat că a fi membru al Alianței „nu le poate întări securitatea naţională. De facto, vor fi în prima linie”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut ca mai multe arme să fie livrate țării sale. El a spus că acestea sunt necesare pentru a sparge asediul de la Mariupol.

Războiul din Ucraina are un impact „grav” asupra economiei zonei euro și a provocat creșterea costurilor cu energia, întreruperea lanțului de aprovizionare și scăderea încrederii consumatorilor, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

09:13 15.4.2022

Rusia avertizează SUA să nu mai înarmeze Ucraina

Obuziere de 155 mm.
Obuziere de 155 mm.

Rusia a trimis săptămâna aceasta o notă diplomatică oficială Statelor Unite în care avertiza că livrările de sisteme de arme „cele mai sensibile” ale SUA și NATO către Ucraina „adaugă combustibil” la conflictul din această țară și ar putea aduce „consecințe imprevizibie”.

Nota diplomatică oficială din partea Moscovei, a cărei copie a fost analizată de Washington Post, a venit în momentul în care președintele Biden a aprobat o „extindere dramatică” a domeniului de aplicare a armelor furnizate Ucrainei, un pachet de 800 de milioane de dolari care include obuziere de 155 mm - o îmbunătățire serioasă a artileriei cu rază lungă de acțiune pentru a egala sistemele rusești - drone de apărare de coastă și vehicule blindate, precum și arme portabile antiaeriene și antitanc suplimentare și milioane de cartușe.

09:31 15.4.2022

UK: Moskva a servit un rol cheie ca navă de comandă și nod de apărare aeriană

Nava Moskva, într-o imagine furnizată de Rusia pe 18 februarie 2022.
Nava Moskva, într-o imagine furnizată de Rusia pe 18 februarie 2022.

„Rusia a recunoscut că crucișătorul Moskva din clasa Slava s-a scufundat. În calitate de navă amiral a Flotei ruse a Mării Negre, Moskva a avut un rol cheie atât ca navă de comandă, cât și ca nod de apărare aeriană”, spune Ministerul britanic al Apărării, în actualizarea sa zilnică privind războiul.

Nava din epoca sovietică era unul dintre cele trei crucișătoare din clasa Slava din marina rusă. Pus inițial în funcțiune în 1979, Moskva a finalizat o reparație extinsă menită să-i îmbunătățească capacitatea și a revenit la statutul operațional abia în 2021, precizează sursa citată.

„Acest incident înseamnă că Rusia a suferit acum daune la două active navale cheie de la invadarea Ucrainei, primul fiind nava de debarcare rusă din clasa Alligator Saratov, la 24 martie. Ambele evenimente vor determina probabil Rusia să își revizuiască postura maritimă în Marea Neagră”, mai arată Ministerul Apărării al Marii Britanii.

10:08 15.4.2022

Moody's: Rusia ar putea fi considerată în incapacitate de plată

Oamenii stau la coadă pentru a retrage bani de la bancomat pe 27 februarie 2022, la trei zile de la invazia Rusiei în Ucraina.
Oamenii stau la coadă pentru a retrage bani de la bancomat pe 27 februarie 2022, la trei zile de la invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia a efectuat o plată scadentă pe 4 aprilie pentru două obligațiuni suverane - cu scadența în 2022 și 2042 - în ruble, în loc de dolari, așa cum era obligată să plătească conform termenilor titlurilor.

Rusia „poate fi considerată în incapacitate de plată conform definiției Moody's dacă nu se remediază până la 4 mai, care este sfârșitul perioadei de grație”, a declarat Moody's într-un comunicat de joi, citat de Reuters.

Ar fi prima incapacitate majoră de plată a obligațiunilor străine a Moscovei de la Revoluția bolșevică din 1917.

„Contractele de obligațiuni nu au nicio prevedere de rambursare în altă monedă decât în dolari”, a precizat agenția de rating.

Moody's a precizat că, în timp ce unele euroobligațiuni rusești emise după 2018 permit plăți în ruble în anumite condiții, cele emise înainte de 2018 - cum ar fi cele cu scadența în 2022 și 2042 - nu permit acest lucru.

„Opinia Moody's este că investitorii nu au obținut promisiunea contractuală în valută la data scadenței plății”, a precizat sursa citată.

În 1998, Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru o datorie internă de 40 de miliarde de dolari și a devalorizat rubla în timpul președintelui Boris Elțîn, deoarece era efectiv în faliment după ce criza datoriilor asiatice și scăderea prețurilor petrolului au zdruncinat încrederea în datoria sa pe termen scurt în ruble.

De data aceasta, Rusia are banii, dar nu poate plăti, deoarece rezervele - a patra ca mărime din lume - pe care Putin a ordonat să fie constituite tocmai pentru o astfel de criză sunt înghețate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada.

Ar putea fi prima incapacitate majoră de plată a datoriei Rusiei din mai bine de un secol. Chiar și atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Rusia și-a achitat datoria externă.

În 1918, revoluționarii bolșevici sub conducerea lui Vladimir Lenin au repudiat datoria țaristă, șocând piețele globale. Rusia avea atunci unul dintre cele mai mari datorii externe din lume. Cum obligațiunile nu mai valorau nimic, unii deținători de obligațiuni țariste le-au folosit ca tapet.

10:51 15.4.2022

Fost director CIA: Ucraina se va confrunta cu o provocare uriașă în estul țării

Forțele ucrainene se vor confrunta cu o provocare uriașă în estul țării, unde trupele rusești se concentrează pentru un nou atac, spune un fost director CIA.

David Petraeus a declarat la BBC că este pentru prima dată în timpul războiului când „îi veți vedea pe ruși cum își grupează toate eforturile într-o singură zonă, în loc să le concentreze în toată țara”.

„Deci, dacă vremea le este favorabilă, dacă terenul este uscat și pot ajunge cu vehicule de șenilat pe acele terenuri, pot alinia un număr de vehicule de la un centru la altul”, a comentat el despre factorii care ar putea schimba cursul luptelor.

Un alt factor ar fi rapiditatea cu care asistența suplimentară de securitate poate ajunge în Ucraina, a spus Petraeus.

El a adăugat că se pare că președintele rus Vladimir Putin „nu este interesat” să se angajeze în negocieri în acest moment și vrea un „succes tangibil pentru a sărbători pe 9 mai, când va avea loc la Moscova parada anuală de Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Guvernatorul din Luhansk îndeamnă locuitorii să se evacueze

Guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, din estul țării, a îndemnat locuitorii din zonă să evacueze.

Serhii Gaidai a făcut apel la oameni să se evacueze și să „aleagă viața”, după ce a declarat că o persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite în timpul bombardamentelor rusești în orașul Kreminna.

El a adăugat că 32.000 de locuitori au fost evacuați cu trenuri și autobuze și i-a îndemnat și pe alții să facă același lucru: „Nu ezitați și plecați cât mai există această posibilitate”, a spus el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG