Linkuri accesibilitate

Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022
Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022

Masacrul rusesc în Ucraina | SUA: Nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina. Bombe cu dispersie la Nicolaev: 5 morți

Moskva, cea mai importantă navă de război a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat. Volodimir Zelenski i-a lăudat joi seară pe ucraineni pentru că au rezistat în cele 50 de zile de război în fața Rusiei.

Departamentul de Stat al SUA spune că nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina, este răspunsul SUA la amenințările Rusiei.

Echipajul crucișătorului scufundat Moskva a debarcat la Sevastopol.

2.864 de ucraineni au fost evacuați vineri din zonele de conflict, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Rusia a amenințat SUA cu „consecințe imprevizibile” dacă mai livrează arme Ucrainei. Primul zbor al ajutorului militar al SUA ajunge în Ucraina în 24 de ore.

Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

Moscow Times și RFI au fost interzise de Roskomnadzor, organul de reglementare a comunicațiilor din Rusia.

Rusia afirmă că a lovit, vineri dimineață, o uzină care produce și repară rachete antiaeriene și anti-navă din apropiere de Kiev. Atacul a venit la câteva ore după ce a recunoscut că nava de război Moskva s-a scufundat.

Ucraina spune că a lovit cu rachete crucișătorul rusesc din Marea Neagră, dar Rusia a declarat că un incendiu la bord a cauzat scufundarea. Indiferent de cauze, scufundarea acestei nave este considerată o lovitură puternică pentru flota rusă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile asupra Kievului vor fi intensificate dacă Ucraina va viza teritoriul rusesc.

În orașul distrus Mariupol, oficialii ucraineni au acuzat ocupanții că exhumează cadavre pentru a ascunde dovezile crimelor comise.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit joi seară forțelor sale armate și populației pentru lupta curajoasă pe care au dus-o în cele 50 de zile care au trecut de la începutul invaziei.

El a cerut Occidentului să-i dea arme „mai repede și mai repede” și a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că „își câștigă banii cu sângele altora”, nominalizând Germania și Ungaria.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va schimba direcția exporturilor sale de petrol și gaze către Asia. El a avertizat că țările europene destabilizează piața prin îndepărtarea de gazul și petrolul rusesc.

Oficialii ruși continuă să afirme că Ucraina atacă zonele de frontieră din Rusia.

După ce la începutul lunii a interzis cărbunele rusesc, Uniunea Europeană ar urma să adopte o interdicție similară cu privire la petrolul rusesc, au declarat oficiali și diplomați ai UE.

Rusia a amenințat din nou Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO. Un oficial rus a declarat că a fi membru al Alianței „nu le poate întări securitatea naţională. De facto, vor fi în prima linie”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut ca mai multe arme să fie livrate țării sale. El a spus că acestea sunt necesare pentru a sparge asediul de la Mariupol.

Războiul din Ucraina are un impact „grav” asupra economiei zonei euro și a provocat creșterea costurilor cu energia, întreruperea lanțului de aprovizionare și scăderea încrederii consumatorilor, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

07:18 15.4.2022

Ministerul Apărării din Rusia recunoaște: Nava de război Moskva s-a scufundat

Timbre poștale din Ucraina „Nava de război rusă, du-te dracului! Glorie Ucrainei!", puse în circulație la 12 aprilie 2022. Acestea înfățișează crucișătorul rusesc "Moskva" (Moscova).
Timbre poștale din Ucraina „Nava de război rusă, du-te dracului! Glorie Ucrainei!", puse în circulație la 12 aprilie 2022. Acestea înfățișează crucișătorul rusesc "Moskva" (Moscova).

Nava amiral a Flotei ruse în Marea Neagră a fost avariată miercuri de o explozie, iar joi după-amiază s-a scufundat, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Moskva era remorcată spre port când „marea furtunoasă” a provocat scufundarea ei, au mai spus autoritățile ruse.

Crucișătorul de rachete, cu un echipaj de 510 oameni, era un simbol al puterii militare a Rusiei, conducând asaltul său naval asupra Ucrainei.

Kievul spune că rachetele sale au lovit nava de război. Moscova nu a raportat niciun atac, afirmând că nava s-a scufundat în urma unui incendiu provocat de explozia muniției navei de război. Tot echipajul a fost ulterior evacuat pe navele rusești din apropiere, în Marea Neagră.

„În timp ce era remorcată... spre portul de destinație, nava și-a pierdut echilibrul din cauza avariilor suferite în corpul navei, deoarece a izbucnit un incendiu după ce a explodat muniția. Având în vedere marea agitată, nava s-a scufundat”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de BBC.

Oficialii militari ucraineni au declarat că au lovit Moskva cu rachete Neptun de fabricație ucraineană - o armă concepută după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că până la 510 membri ai echipajului ar fi putut fi la bordul Moskva.

În prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, Moskva a căpătat notorietate după ce a cerut unei mici garnizoane de trupe de frontieră ucrainene care apărau Insula Șerpilor din Marea Neagră să se predea - la care aceștia au transmis prin radio, în mod memorabil, un mesaj de refuz încărcat de înjurături.

Construit în epoca sovietică, Moskva a intrat în serviciu la începutul anilor 1980. Nava a fost lansată la apă în orașul Nikolaev, orașul ucrainean care a fost puternic bombardat de Rusia în ultimele zile.

Crucișătorul cu rachete ghidate a fost folosit anterior de Moscova în conflictul din Siria, unde a asigurat protecția navală a forțelor rusești din această țară.

Rusia pierde a doua navă în război

Dacă atacul ucrainean se confirmă, cu o capacitate de 12.490 de tone, Moskva ar fi cea mai mare navă de război scufundată de o acțiune inamică după cel de-al Doilea Război Mondial.

Este a doua navă majoră pe care Rusia o pierde de la începutul invaziei sale. În martie, nava de debarcare Saratov a fost distrusă de un atac ucrainean în portul Berdiansk, un port ucrainean din Marea Azov, confiscat de Rusia.

07:23 15.4.2022

Zelenski pune presiune pe Germania și Ungaria

Volodimir Zelenski a marcat cele 50 de zile de război printr-un discurs pe străzile Kievului.
Volodimir Zelenski a marcat cele 50 de zile de război printr-un discurs pe străzile Kievului.

Volodimir Zelenski a acuzat Germania și Ungaria că se opun eforturilor de blocare a vânzărilor de energie rusească, din care Kremlinul va câștiga până 326 de miliarde de dolari în acest.

Președintele Ucrainei a spus, într-un interviu acordat BBC, că atrocitățile comise la Bucea și Borodianka restrâng și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu rușii.

„Nu este vorba de mine, ci de Rusia. Nu vor mai avea multe șanse să vorbească cu noi”, a spus el.

Zelenski a marcat cele 50 de zile de război

De asemenea, în discursul său de joi seară, în care a marcat cea de-a 50-a zi de război, președintele Ucrainean a adus un omagiu armatei sale.

„Oameni de nezdruncinat ai celei mai curajoase țări. Am rezistat deja 50 de zile. Cincizeci de zile de invazie rusă, deși ocupanții ne-au dat maximum cinci. Această perioadă, aceste 50 de zile mi-au arătat mulți lideri mondiali într-un mod diferit”, a spus Zelenski, amintind de conversațiile și întâlnirile sale cu mulți lideri occidentali.

„Am văzut politicieni care se comportă ca și cum nu ar avea nicio putere. Și am văzut non-politicieni care au făcut mai mult în aceste 50 de zile decât unii oameni de stat care pretindeau că sunt lideri”, a adăugat el.

BBC precizează că nu a făcut nicio mențiune evidentă despre scufundarea navei amiral rusești Moskva, dar a lăudat trupele ucrainene „care au arătat că navele rusești pot merge... doar până la fund”.

„Cincizeci de zile de apărare a noastră reprezintă o realizare. Realizarea a milioane de ucraineni. Toți cei care au luat principala decizie în viață pe 24 februarie - să lupte. De a fi om. Să nu renunțe. Și de a nu trăda”, a mai spus Zelenski.

07:45 15.4.2022

Statele Unite iau în calcul varianta ca Rusia să folosească arme nucleare tactice sau de mică putere

Vladimir Putin ar putea recurge la utilizarea unei arme nucleare tactice sau de mică putere, având în vedere eșecurile militare în invazia din Ucraina, a declarat directorul CIA, William Burns, în timpul unui discurs susținut la universitatea Georgia Tech din Atlanta.

„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum, din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua ușor amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau de mică putere”, a spus directorul CIA, citat de The Guardian.

Kremlinul a declarat că a plasat forțele nucleare rusești în stare de alertă maximă la scurt timp după ce a început asaltul din 24 februarie, dar Statele Unite nu au văzut „multe dovezi practice” de desfășurări efective care să provoace mai multă îngrijorare, a adăugat William Burns.

„Suntem în mod evident foarte îngrijorați. Știu că președintele Biden este foarte preocupat de evitarea unui al treilea război mondial, de evitarea unui prag în care, știți, conflictul nuclear devine posibil”, a mai spus directorul CIA.

08:13 15.4.2022

Explozii puternice la Kiev

Explozii puternice au fost auzite la Kiev, la primele ore ale dimineții, iar sirenele de raid aerian au răsunat în toată Ucraina, în timp ce locuitorii se pregăteau pentru noi atacuri rusești după ce principala navă de război a Moscovei din Marea Neagră s-a scufundat, transmite Reuters.

Exploziile au părut a fi printre cele mai semnificative în regiunea capitalei Ucrainei de când trupele rusești s-au retras din zonă, la începutul lunii aprilie, în vederea pregătirii pentru luptele din sud și est.

Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru scufundarea navei Moskva, afirmând că nava amiral din epoca sovietică a flotei rusești a fost lovită de una dintre rachetele sale. Nava s-a scufundat joi târziu, în timp ce era remorcată în port, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG