Ministerul Apărării din Rusia recunoaște: Nava de război Moskva s-a scufundat
Nava amiral a Flotei ruse în Marea Neagră a fost avariată miercuri de o explozie, iar joi după-amiază s-a scufundat, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
Moskva era remorcată spre port când „marea furtunoasă” a provocat scufundarea ei, au mai spus autoritățile ruse.
Crucișătorul de rachete, cu un echipaj de 510 oameni, era un simbol al puterii militare a Rusiei, conducând asaltul său naval asupra Ucrainei.
Kievul spune că rachetele sale au lovit nava de război. Moscova nu a raportat niciun atac, afirmând că nava s-a scufundat în urma unui incendiu provocat de explozia muniției navei de război. Tot echipajul a fost ulterior evacuat pe navele rusești din apropiere, în Marea Neagră.
„În timp ce era remorcată... spre portul de destinație, nava și-a pierdut echilibrul din cauza avariilor suferite în corpul navei, deoarece a izbucnit un incendiu după ce a explodat muniția. Având în vedere marea agitată, nava s-a scufundat”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de BBC.
Oficialii militari ucraineni au declarat că au lovit Moskva cu rachete Neptun de fabricație ucraineană - o armă concepută după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că până la 510 membri ai echipajului ar fi putut fi la bordul Moskva.
În prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, Moskva a căpătat notorietate după ce a cerut unei mici garnizoane de trupe de frontieră ucrainene care apărau Insula Șerpilor din Marea Neagră să se predea - la care aceștia au transmis prin radio, în mod memorabil, un mesaj de refuz încărcat de înjurături.
Construit în epoca sovietică, Moskva a intrat în serviciu la începutul anilor 1980. Nava a fost lansată la apă în orașul Nikolaev, orașul ucrainean care a fost puternic bombardat de Rusia în ultimele zile.
Crucișătorul cu rachete ghidate a fost folosit anterior de Moscova în conflictul din Siria, unde a asigurat protecția navală a forțelor rusești din această țară.
Rusia pierde a doua navă în război
Dacă atacul ucrainean se confirmă, cu o capacitate de 12.490 de tone, Moskva ar fi cea mai mare navă de război scufundată de o acțiune inamică după cel de-al Doilea Război Mondial.
Este a doua navă majoră pe care Rusia o pierde de la începutul invaziei sale. În martie, nava de debarcare Saratov a fost distrusă de un atac ucrainean în portul Berdiansk, un port ucrainean din Marea Azov, confiscat de Rusia.
Zelenski pune presiune pe Germania și Ungaria
Volodimir Zelenski a acuzat Germania și Ungaria că se opun eforturilor de blocare a vânzărilor de energie rusească, din care Kremlinul va câștiga până 326 de miliarde de dolari în acest.
Președintele Ucrainei a spus, într-un interviu acordat BBC, că atrocitățile comise la Bucea și Borodianka restrâng și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu rușii.
„Nu este vorba de mine, ci de Rusia. Nu vor mai avea multe șanse să vorbească cu noi”, a spus el.
Zelenski a marcat cele 50 de zile de război
De asemenea, în discursul său de joi seară, în care a marcat cea de-a 50-a zi de război, președintele Ucrainean a adus un omagiu armatei sale.
„Oameni de nezdruncinat ai celei mai curajoase țări. Am rezistat deja 50 de zile. Cincizeci de zile de invazie rusă, deși ocupanții ne-au dat maximum cinci. Această perioadă, aceste 50 de zile mi-au arătat mulți lideri mondiali într-un mod diferit”, a spus Zelenski, amintind de conversațiile și întâlnirile sale cu mulți lideri occidentali.
„Am văzut politicieni care se comportă ca și cum nu ar avea nicio putere. Și am văzut non-politicieni care au făcut mai mult în aceste 50 de zile decât unii oameni de stat care pretindeau că sunt lideri”, a adăugat el.
BBC precizează că nu a făcut nicio mențiune evidentă despre scufundarea navei amiral rusești Moskva, dar a lăudat trupele ucrainene „care au arătat că navele rusești pot merge... doar până la fund”.
„Cincizeci de zile de apărare a noastră reprezintă o realizare. Realizarea a milioane de ucraineni. Toți cei care au luat principala decizie în viață pe 24 februarie - să lupte. De a fi om. Să nu renunțe. Și de a nu trăda”, a mai spus Zelenski.
Statele Unite iau în calcul varianta ca Rusia să folosească arme nucleare tactice sau de mică putere
Vladimir Putin ar putea recurge la utilizarea unei arme nucleare tactice sau de mică putere, având în vedere eșecurile militare în invazia din Ucraina, a declarat directorul CIA, William Burns, în timpul unui discurs susținut la universitatea Georgia Tech din Atlanta.
„Având în vedere potențiala disperare a președintelui Putin și a liderilor ruși, având în vedere eșecurile cu care s-au confruntat până acum, din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate lua ușor amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau de mică putere”, a spus directorul CIA, citat de The Guardian.
Kremlinul a declarat că a plasat forțele nucleare rusești în stare de alertă maximă la scurt timp după ce a început asaltul din 24 februarie, dar Statele Unite nu au văzut „multe dovezi practice” de desfășurări efective care să provoace mai multă îngrijorare, a adăugat William Burns.
„Suntem în mod evident foarte îngrijorați. Știu că președintele Biden este foarte preocupat de evitarea unui al treilea război mondial, de evitarea unui prag în care, știți, conflictul nuclear devine posibil”, a mai spus directorul CIA.
Explozii puternice la Kiev
Explozii puternice au fost auzite la Kiev, la primele ore ale dimineții, iar sirenele de raid aerian au răsunat în toată Ucraina, în timp ce locuitorii se pregăteau pentru noi atacuri rusești după ce principala navă de război a Moscovei din Marea Neagră s-a scufundat, transmite Reuters.
Exploziile au părut a fi printre cele mai semnificative în regiunea capitalei Ucrainei de când trupele rusești s-au retras din zonă, la începutul lunii aprilie, în vederea pregătirii pentru luptele din sud și est.
Ucraina a revendicat responsabilitatea pentru scufundarea navei Moskva, afirmând că nava amiral din epoca sovietică a flotei rusești a fost lovită de una dintre rachetele sale. Nava s-a scufundat joi târziu, în timp ce era remorcată în port, a declarat Ministerul rus al Apărării.