Linkuri accesibilitate

Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022
Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022

Masacrul rusesc în Ucraina | SUA: Nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina. Bombe cu dispersie la Nicolaev: 5 morți

Moskva, cea mai importantă navă de război a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat. Volodimir Zelenski i-a lăudat joi seară pe ucraineni pentru că au rezistat în cele 50 de zile de război în fața Rusiei.

Departamentul de Stat al SUA spune că nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina, este răspunsul SUA la amenințările Rusiei.

Echipajul crucișătorului scufundat Moskva a debarcat la Sevastopol.

2.864 de ucraineni au fost evacuați vineri din zonele de conflict, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Rusia a amenințat SUA cu „consecințe imprevizibile” dacă mai livrează arme Ucrainei. Primul zbor al ajutorului militar al SUA ajunge în Ucraina în 24 de ore.

Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

Moscow Times și RFI au fost interzise de Roskomnadzor, organul de reglementare a comunicațiilor din Rusia.

Rusia afirmă că a lovit, vineri dimineață, o uzină care produce și repară rachete antiaeriene și anti-navă din apropiere de Kiev. Atacul a venit la câteva ore după ce a recunoscut că nava de război Moskva s-a scufundat.

Ucraina spune că a lovit cu rachete crucișătorul rusesc din Marea Neagră, dar Rusia a declarat că un incendiu la bord a cauzat scufundarea. Indiferent de cauze, scufundarea acestei nave este considerată o lovitură puternică pentru flota rusă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile asupra Kievului vor fi intensificate dacă Ucraina va viza teritoriul rusesc.

În orașul distrus Mariupol, oficialii ucraineni au acuzat ocupanții că exhumează cadavre pentru a ascunde dovezile crimelor comise.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit joi seară forțelor sale armate și populației pentru lupta curajoasă pe care au dus-o în cele 50 de zile care au trecut de la începutul invaziei.

El a cerut Occidentului să-i dea arme „mai repede și mai repede” și a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că „își câștigă banii cu sângele altora”, nominalizând Germania și Ungaria.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va schimba direcția exporturilor sale de petrol și gaze către Asia. El a avertizat că țările europene destabilizează piața prin îndepărtarea de gazul și petrolul rusesc.

Oficialii ruși continuă să afirme că Ucraina atacă zonele de frontieră din Rusia.

După ce la începutul lunii a interzis cărbunele rusesc, Uniunea Europeană ar urma să adopte o interdicție similară cu privire la petrolul rusesc, au declarat oficiali și diplomați ai UE.

Rusia a amenințat din nou Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO. Un oficial rus a declarat că a fi membru al Alianței „nu le poate întări securitatea naţională. De facto, vor fi în prima linie”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut ca mai multe arme să fie livrate țării sale. El a spus că acestea sunt necesare pentru a sparge asediul de la Mariupol.

Războiul din Ucraina are un impact „grav” asupra economiei zonei euro și a provocat creșterea costurilor cu energia, întreruperea lanțului de aprovizionare și scăderea încrederii consumatorilor, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

17:56 15.4.2022

Rusia avertizează SUA să nu mai înarmeze Ucraina

Nota diplomatică formală de la Moscova, a cărei copie a fost văzută de The Washington Post, a venit în momentul în care președintele Biden a aprobat o extindere dramatică a sferei de arme furnizate guvernului de la Kiev.

19:21 15.4.2022

Primul zbor al ajutorului militar SUA ajunge în Ucraina în 24 de ore

Primul zbor al noului ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina din Statele Unite este de așteptat să sosească în regiune în următoarele 24 de ore, potrivit unui înalt oficial american al Apărării, citat de CNN.

Oficialul a spus că materialul va fi ridicat de la graniță de ucraineni și dus în țară.

Administrația președintelui american Joe Biden a anunțat miercuri noul pachet, care include 11 elicoptere Mi-17 care fuseseră inițial alocate Afganistanului, 18 tunuri Howitzer de 155 mm și încă 300 de drone Switchblade, pe lângă sistemele radar capabile să urmărească ținta și să o identifice.

Acest pachet iese în evidență față de asistența anterioară de securitate, în parte, deoarece include armament mai sofisticat și mai greu decât transporturile anterioare.

19:45 15.4.2022

2.864 de ucraineni evacuați vineri din zonele de conflict

Ucraina a evacuat vineri 2.864 de persoane din zonele de conflict, a declarat vicepremierul său Irina Vereșciuk, citată de The Guardian.

Dintre acestea, 363 de persoane au folosit propriile mijloace de transport pentru a evada din Mariupol.

Ea a spus pe Telegram că printre evacuați se numără și 370 de persoane din regiunea Luhansk și 2.131 de persoane din orașe aflate în regiunea Zaporojie.

20:10 15.4.2022

Echipajul navei Moskva a fost debarcat în portul Sevastopol

Echipajul crucișătorului cu rachete ghidate Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, a debarcat în portul Sevastopol, a informat agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă.

TASS nu a oferit detalii suplimentare despre numărul de membri ai echipajului salvați de pe navă.

Moscova a fost nava amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră.

Ucraina a susținut că a lovit crucișătorul rusesc cu rachete ghidate cu rachete antinavă, în timp ce armata rusă a recunoscut doar că nava s-a scufundat după un incendiu la bord și detonarea muniției.

Guvernul rus nu a oferit detalii despre victime.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG