Linkuri accesibilitate

Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022
Oamenii trec pe lângă clădirile avariate din orașul-port Mariupol - 14 aprilie 2022

Masacrul rusesc în Ucraina | SUA: Nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina. Bombe cu dispersie la Nicolaev: 5 morți

Moskva, cea mai importantă navă de război a Rusiei în Marea Neagră, s-a scufundat. Volodimir Zelenski i-a lăudat joi seară pe ucraineni pentru că au rezistat în cele 50 de zile de război în fața Rusiei.

Departamentul de Stat al SUA spune că nimic nu va descuraja administrația Biden să susțină Ucraina, este răspunsul SUA la amenințările Rusiei.

Echipajul crucișătorului scufundat Moskva a debarcat la Sevastopol.

2.864 de ucraineni au fost evacuați vineri din zonele de conflict, a anunțat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Rusia a amenințat SUA cu „consecințe imprevizibile” dacă mai livrează arme Ucrainei. Primul zbor al ajutorului militar al SUA ajunge în Ucraina în 24 de ore.

Rusia a folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune pentru a ataca orașul-port asediat Mariupol pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie.

Moscow Times și RFI au fost interzise de Roskomnadzor, organul de reglementare a comunicațiilor din Rusia.

Rusia afirmă că a lovit, vineri dimineață, o uzină care produce și repară rachete antiaeriene și anti-navă din apropiere de Kiev. Atacul a venit la câteva ore după ce a recunoscut că nava de război Moskva s-a scufundat.

Ucraina spune că a lovit cu rachete crucișătorul rusesc din Marea Neagră, dar Rusia a declarat că un incendiu la bord a cauzat scufundarea. Indiferent de cauze, scufundarea acestei nave este considerată o lovitură puternică pentru flota rusă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile asupra Kievului vor fi intensificate dacă Ucraina va viza teritoriul rusesc.

În orașul distrus Mariupol, oficialii ucraineni au acuzat ocupanții că exhumează cadavre pentru a ascunde dovezile crimelor comise.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit joi seară forțelor sale armate și populației pentru lupta curajoasă pe care au dus-o în cele 50 de zile care au trecut de la începutul invaziei.

El a cerut Occidentului să-i dea arme „mai repede și mai repede” și a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că „își câștigă banii cu sângele altora”, nominalizând Germania și Ungaria.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va schimba direcția exporturilor sale de petrol și gaze către Asia. El a avertizat că țările europene destabilizează piața prin îndepărtarea de gazul și petrolul rusesc.

Oficialii ruși continuă să afirme că Ucraina atacă zonele de frontieră din Rusia.

După ce la începutul lunii a interzis cărbunele rusesc, Uniunea Europeană ar urma să adopte o interdicție similară cu privire la petrolul rusesc, au declarat oficiali și diplomați ai UE.

Rusia a amenințat din nou Suedia și Finlanda cu privire la aderarea la NATO. Un oficial rus a declarat că a fi membru al Alianței „nu le poate întări securitatea naţională. De facto, vor fi în prima linie”.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a cerut ca mai multe arme să fie livrate țării sale. El a spus că acestea sunt necesare pentru a sparge asediul de la Mariupol.

Războiul din Ucraina are un impact „grav” asupra economiei zonei euro și a provocat creșterea costurilor cu energia, întreruperea lanțului de aprovizionare și scăderea încrederii consumatorilor, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

22:58 15.4.2022

Rusia a folosit bombe cu dispersie la Nicolaev

Cinci locuitori au fost uciși și 15 răniți vineri de munițiile cu dispersie împrăștiate în orașul Nicolaev din sudul Ucrainei, a afirmat guvernatorul orașului, Vitali Kim, pe Telegram.

Unul dintre cei uciși a ridicat un obuz neexplodat, a spus el.

„Repet încă o dată [...] Nu atingeți obiecte ciudate. Poate fi fatal”, a avertizat el, citat de CNN.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina a declarat anterior că a primit informații credibile că forțele armate ruse au folosit muniții cu dispersie în zonele populate din Ucraina.

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a confirmat, de asemenea, utilizarea de către Rusia a munițiilor cu dispersie pe tot parcursul conflictului.

„Munițiile cu dispersie reprezintă o amenințare imediată pentru civili în timpul conflictului prin împrăștierea aleatorie a submunițiilor sau a bombelor pe o zonă largă și continuă să reprezinte o amenințare după conflict, lăsând rămășițe, inclusiv submuniții care nu reușesc să explodeze la impact, devenind de facto mine terestre”, potrivit HRW .

În 2008, peste 100 de țări din cadrul Națiunilor Unite au semnat pentru interzicerea munițiilor cu dispersie, potrivit site-ului web al ONU. Ucraina și Rusia nu au semnat acordul.

20:40 15.4.2022

Departamentul de Stat al SUA: „Nimic nu va descuraja” administrația Biden să susțină Ucraina

„Nimic nu va descuraja” administrația președintelui Joe Biden să continue să sprijine Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, vineri, întrebat despre nota diplomatică a Rusiei, care a avertizat SUA să nu mai înarmeze Ucraina.

„Rușii au spus unele lucruri în privat, au spus unele lucruri în mod public, nimic nu ne va descuraja de la strategia pe care ne-am angajat”, a declarat Price pentru Kate Bolduan de la CNN.

Price a spus că „nu este în măsură să confirme nicio corespondență diplomatică privată”.

„Dacă Kremlinul spune că SUA și partenerii noștri din întreaga lume oferă asistență de securitate în valoare de miliarde de dolari partenerilor noștri ucraineni, exact ceea ce au cerut partenerii noștri ucraineni, și că partenerii noștri ucraineni folosesc tocmai acea asistență de securitate cu efecte extraordinare pentru a respinge această agresiune rusă, ei bine, atunci suntem vinovați de aceste acuzații”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price”, a adăugat Price.

Kremlinul „nu ar trebui să fie surprins” de sprijinul SUA pentru Ucraina, având în vedere angajamentele luate de administrația Biden de a sprijini Ucraina chiar înainte de începerea invaziei Rusiei, a adăugat Price.

20:20 15.4.2022

UE condamnă decizia Rusiei de a expulza fără niciun motiv 18 diplomați UE

Uniunea Europeană a condamnat „decizia fără temei” a Rusiei de a expulza 18 diplomați UE din țară, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, într-o declarație.

„Uniunea Europeană deplânge decizia nejustificată, fără temei, a Federației Ruse de a expulza 18 membri ai Delegației Uniunii Europene în Federația Rusă”, a spus Stano.

„Diplomații UE în cauză își exercită funcțiile în cadrul și în deplin respect pentru Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”.

Stano a numit decizia Rusiei „un pas pur de represalii” care „va adânci și mai mult izolarea sa internațională”.

„Uniunea Europeană continuă să solicite ferm Rusiei să-și oprească agresiunea împotriva Ucrainei și să revină la respectarea regulilor internaționale și la o abordare de cooperare în relațiile sale internaționale”, a spus el.

20:10 15.4.2022

Echipajul navei Moskva a fost debarcat în portul Sevastopol

Echipajul crucișătorului cu rachete ghidate Moskva, care s-a scufundat joi în Marea Neagră, a debarcat în portul Sevastopol, a informat agenția de știri de stat rusă TASS, citând o sursă anonimă.

TASS nu a oferit detalii suplimentare despre numărul de membri ai echipajului salvați de pe navă.

Moscova a fost nava amiral a flotei Rusiei de la Marea Neagră.

Ucraina a susținut că a lovit crucișătorul rusesc cu rachete ghidate cu rachete antinavă, în timp ce armata rusă a recunoscut doar că nava s-a scufundat după un incendiu la bord și detonarea muniției.

Guvernul rus nu a oferit detalii despre victime.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG