Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Kiev, Ucraina, 24 aprilie 2022.
Volodimir Zelenski, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Kiev, Ucraina, 24 aprilie 2022.

Masacrul rusesc în Ucraina | SUA vor ca Rusia să nu mai fie capabilă de continuarea invaziei. Putin acuză Occidentul de „teroare”

Înalții oficiali americani Antony Blinken și Lloyd Austin au promis în vizita de duminică, la Kiev, că SUA vor trimite un nou ajutor militar și că reprezentanța diplomatică în capitala ucraineană va fi redeschisă.

Evenimentele zilei pe scurt

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat după vizita de duminică de la Kiev că „Rusia eșuează” în a-și atinge obiectivele de război, în timp ce Ucraina reușește.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că ucrainenii „pot învinge dacă au echipamentul potrivit, sprijinul potrivit”, pe măsură ce SUA au promis mai mult ajutor.

De asemenea, diplomații americani vor începe să se întoarcă în Ucraina în această săptămână, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

Rusia a avertizat SUA să nu trimită mai multe arme în Ucraina și a vorbit despre „caracterul inacceptabil al acestei situații”.

Medicii legiști care efectuează examinări post-mortem asupra cadavrelor din gropile comune de la nord de Kiev, precum Bucea, Irpin și Borodianka, spun că au găsit dovezi că unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele rusești.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale armate au lovit rafinăria de petrol Kremenciug, la nord-vest de Dnipro. Ministerul susține că forțele aeriene ruse au lovit 56 de obiective de infrastructură militară în cursul nopții.

De asemenea, Rusia susține că a doborât două drone ucrainene care zburau deasupra regiunii ruse Kursk.

Rusia a lansat luni rachete asupra a două orașe din regiunea centrală ucraineană Vinnytsia, provocând moartea și rănirea mai multor persoane. Șeful căilor ferate ucrainene a declarat că cinci gări au fost atacate în vestul și centrul Ucrainei și că au fost raportate victime.

Autoritățile ruse au confirmat că incendiul care a cuprins rezervoarele de petrol ale unui depozit din Briansk, la aproximativ 100 km nord de granița ucraineană. Cauza incendiului este neclară.

Ministerul rus al Apărării a sugerat ca despăgubirile pentru familiile militarilor morți să fie supervizate de oficiali militari și nu civili, iar Ministerul britanic al Apărării afirmă că „acest lucru reflectă probabil o dorință de a ascunde adevărata amploare a pierderilor”.

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său francez Emmanuel Macron un mesaj de felicitare după ce acesta a fost reales în funcția de președinte al Franței.

08:50 25.4.2022

Cum a fost organizată vizita oficialilor americani la Kiev

Statele Unite au confirmat că secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin au călătorit duminică la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Un consilier prezidențial ucrainean a declarat anterior că Blinken se află în Ucraina, dar Casa Albă a refuzat să comenteze. Ulterior, Washingtonul a anunțat vizita, dar numai după ce oficialii americani au părăsit Ucraina și se aflau în siguranță în Polonia, relatează BBC.

Din motive de siguranță, sosirea secretarilor de stat în Ucraina trebuia să fie secretă, însă președintele ucrainean a anunțat vizita încă de sâmbătă seară.

Se pare că acest lucru nu a afectat prea mult relațiile, mai comentează BBC, deoarece delegația americană a promis o nouă rundă de ajutor militar direct și indirect.

Urmează ca președintele Joe Biden să anunțe un ajutor de 713 milioane de dolari în cadrul unei noi finanțări militare pentru Ucraina și alte 15 țări din Europa de Est, a declarat un oficial al Departamentului de Stat citat de The New York Times. Astfel, ajutorul militar total al Statelor Unite pentru Kiev se va ridica la 3,7 miliarde de dolari începând cu 24 februarie.

De asemenea, călătoria a fost folosită ca o oportunitate pentru a anunța că ambasada SUA la Kiev se va redeschide săptămâna aceasta, iar un nou ambasador urmând să ocupe postul rămas vacant în ultimii doi ani.

NYT mai relatează că Bridget Brink, actualul ambasador al SUA în Slovacia, va prelua funcția de ambasador în Ucraina.

08:57 25.4.2022

Incendiu uriaș la un depozit de petrol din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina

Autoritățile ruse au confirmat că un depozit de petrol din Briansk, la aproximativ 100 de kilometri nord de granița cu Ucraina, a luat foc, transmite The Guardian.

Ministerul pentru Situații de Urgență din Briansk a declarat că a primit un raport de incendiu la ora 2 dimineața, ora Moscovei, a relatat agenția rusă de știri Tass. Nu au fost oferite informații cu privire la cauza incendiilor.

Clipurile postate pe rețelele de socializare și imaginile din satelit de pe site-ul de urmărire a incendiilor al NASA păreau să arate incendii mari în cel puțin două locații din Briansk.

În ultimele zile au avut loc și alte incendii în Rusia, la instituții militare și fabrici de armament.

09:19 25.4.2022

Cum va fi împărțit ajutorul militar

Associated Press publică noi detalii cu privire la cum va fi împărțit ajutorul militar anunțat de cei doi secretari americani la Kiev.

Din cele 713 milioane de dolari, aproximativ 322 de milioane de dolari sunt alocate Kievului, iar restul sumei va fi împărțită între membrii NATO și alte națiuni care au furnizat Ucrainei provizii militare esențiale de la începutul războiului cu Rusia.

De asemenea, SUA au aprobat o vânzare de muniție în valoare de 165 de milioane de dolari către Ucraina.

09:47 25.4.2022

Antony Blinken: Obiectivele de război ale Rusiei eșuează, Ucraina are succes

Secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin participă la o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev, 24 aprilie 2022.
Secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin participă la o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev, 24 aprilie 2022.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, au făcut câteva declarații luni dimineață, în Polonia, după întâlnirea de la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski și ministrul de externe Dmitro Kuleba.

„Am avut ocazia să demonstrăm în mod direct sprijinul nostru puternic și continuu pentru guvernul ucrainean și pentru poporul ucrainean. Acesta a fost, în opinia noastră, un moment important pentru a avea conversații față în față, în detaliu, despre sprijinul extraordinar pe care l-am oferit - de securitate, economic, umanitar - precum și despre presiunea masivă pe care am exercitat-o asupra Rusiei, și apoi pentru a discuta în detaliu despre modul în care vom continua acest lucru pe toate aceste fronturi”, a spus Antony Blinken, potrivit The Guardian.

„Am avut ocazia, de asemenea, să discutăm despre ce se va întâmpla de acum încolo. (...) Moartea și distrugerile pe care continuăm să le vedem sunt îngrozitoare, dar ucrainenii sunt puternici. Și sunt cu sprijinul pe care l-am coordonat din întreaga lume, literalmente. Strategia pe care am pus-o în aplicare - sprijin masiv pentru Ucraina, presiune masivă împotriva Rusiei, solidaritate din peste 30 de țări angajate în aceste eforturi - are rezultate reale. Și vedem că, în ceea ce privește obiectivele de război, Rusia eșuează, Ucraina are succes”, a completat secretarul de stat al SUA.

Oficialii americani au reconfirmat cu această vizită că militarii SUA nu vor fi trimiși în Ucraina.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG