Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Kiev, Ucraina, 24 aprilie 2022.
Volodimir Zelenski, alături de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Kiev, Ucraina, 24 aprilie 2022.

Masacrul rusesc în Ucraina | SUA vor ca Rusia să nu mai fie capabilă de continuarea invaziei. Putin acuză Occidentul de „teroare”

Înalții oficiali americani Antony Blinken și Lloyd Austin au promis în vizita de duminică, la Kiev, că SUA vor trimite un nou ajutor militar și că reprezentanța diplomatică în capitala ucraineană va fi redeschisă.

Evenimentele zilei pe scurt

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat după vizita de duminică de la Kiev că „Rusia eșuează” în a-și atinge obiectivele de război, în timp ce Ucraina reușește.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că ucrainenii „pot învinge dacă au echipamentul potrivit, sprijinul potrivit”, pe măsură ce SUA au promis mai mult ajutor.

De asemenea, diplomații americani vor începe să se întoarcă în Ucraina în această săptămână, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

Rusia a avertizat SUA să nu trimită mai multe arme în Ucraina și a vorbit despre „caracterul inacceptabil al acestei situații”.

Medicii legiști care efectuează examinări post-mortem asupra cadavrelor din gropile comune de la nord de Kiev, precum Bucea, Irpin și Borodianka, spun că au găsit dovezi că unele femei au fost violate înainte de a fi ucise de forțele rusești.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că forțele sale armate au lovit rafinăria de petrol Kremenciug, la nord-vest de Dnipro. Ministerul susține că forțele aeriene ruse au lovit 56 de obiective de infrastructură militară în cursul nopții.

De asemenea, Rusia susține că a doborât două drone ucrainene care zburau deasupra regiunii ruse Kursk.

Rusia a lansat luni rachete asupra a două orașe din regiunea centrală ucraineană Vinnytsia, provocând moartea și rănirea mai multor persoane. Șeful căilor ferate ucrainene a declarat că cinci gări au fost atacate în vestul și centrul Ucrainei și că au fost raportate victime.

Autoritățile ruse au confirmat că incendiul care a cuprins rezervoarele de petrol ale unui depozit din Briansk, la aproximativ 100 km nord de granița ucraineană. Cauza incendiului este neclară.

Ministerul rus al Apărării a sugerat ca despăgubirile pentru familiile militarilor morți să fie supervizate de oficiali militari și nu civili, iar Ministerul britanic al Apărării afirmă că „acest lucru reflectă probabil o dorință de a ascunde adevărata amploare a pierderilor”.

Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său francez Emmanuel Macron un mesaj de felicitare după ce acesta a fost reales în funcția de președinte al Franței.

18:01 25.4.2022

Putin acuză Occidentul de „teroare” și spune că FSB a dejucat o tentativă de asasinare a unui jurnalist rus

Președintele rus Vladimir Putin a participat la slujba ortodoxă de Paște la Catedrala lui Hristos Mântuitorul din Moscova, Rusia, 23 aprilie 2022, potrivit unui anunț al Kremlinului.
Președintele rus Vladimir Putin a participat la slujba ortodoxă de Paște la Catedrala lui Hristos Mântuitorul din Moscova, Rusia, 23 aprilie 2022, potrivit unui anunț al Kremlinului.

Vladimir Putin a acuzat luni Occidentul că încearcă să distrugă Rusia, cerând procurorilor să adopte o linie dură față de ceea ce el consideră a fi comploturi puse la cale de spioni străini pentru a diviza țara și a discredita forțele sale armate, relatează Reuters.

Vorbind în fața procurorilor-șefi din Rusia și sub supravegherea ministrului său al apărării, liderul rus a acuzat Occidentul că a incitat Ucraina să plănuiască atacuri împotriva jurnaliștilor ruși, o acuzație negată de Kiev.

Putin a declarat că principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, Serviciul Federal de Securitate (FSB), a împiedicat luni o tentativă de asasinare a jurnalistului rus de televiziune Vladimir Solovyev de către un „grup terorist”.

„Au trecut la teroare - la pregătirea asasinării jurnaliștilor noștri”, a spus Putin despre Occident.

Putin, un fost spion KGB care conduce Rusia ca lider suprem din ultima zi a anului 1999, nu a furnizat dovezi în sprijinul declarațiilor sale.

Șeful FSB, Alexander Bortnikov, a declarat că un grup de șase cetățeni ruși neo-naționaliști au complotat pentru a-l ucide pe Solovyev - unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de radio și televiziune din Rusia - la ordinul Serviciului de Securitate de Stat (SBU) din Ucraina.

SBU a negat aceste acuzații, despre care a spus că sunt fantezii puse la cale de Moscova: „SBU nu are niciun plan de a-l asasina pe V. Solovyev”.

Solovyev, gazda unor talk-show-uri ai căror invitați denigrează adesea Ucraina și justifică acțiunile Moscovei în această țară, a mulțumit SBU.

Putin a declarat că Occidentul și-a dat seama că Ucraina nu poate învinge Rusia în război, așa că a trecut la un alt plan - distrugerea Rusiei însăși.

„O altă sarcină a ieșit în evidență: divizarea societății rusești și distrugerea Rusiei din interior. Nu funcționează”, a completat Putin.

Putin a spus că organizațiile media străine și rețelele de socializare au fost folosite de spionii Occidentului pentru a fabrica provocări împotriva forțelor armate ale Rusiei.

Procurorii ar trebui să reacționeze rapid la știrile false și la rapoartele care subminează ordinea, a spus Putin, fără a da exemple specifice.

„Acestea sunt adesea organizate în principal din străinătate, organizate în diferite moduri - fie informațiile vin de acolo, fie banii”, a spus Putin.

La doar câteva zile după ce a ordonat invazia Ucrainei, Putin a semnat o lege care impune o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armată.

17:40 25.4.2022

Rusia anunță expulzarea a 40 de diplomați germani

Ministerul rus de Externe anunță că a declarat „persona non grata” 40 de angajați ai instituțiilor diplomatice germane din Rusia, ambasadorul Germaniei la Moscova fiind convocat în acest sens, relatează Deutsche Welle.

Ministerul rus a spus că acesta este „un răspuns simetric” la decizia guvernului german de a expulza 40 de diplomați ruși din Germania pe 4 aprilie.

În scrisoarea de protest a Moscovei se spune că declarațiile făcute la vremea respectivă de ministrul de externe german au fost inacceptabile.

Annalena Baerbock a vorbit atunci despre „un număr semnificativ de membri ai ambasadei ruse, persoane indezirabile care au lucrat în fiecare zi aici, în Germania, împotriva libertății noastre, împotriva coeziunii societății noastre”.

Cei 40 de diplomați reprezintă aproximativ o treime din corpul diplomatic german din Rusia, potrivit unei evaluări a agenției de presă DPA.

17:32 25.4.2022

Curtea Penală Internațională se alătură UE pentru investigarea crimelor de război din Ucraina

Așezarea Novotoșkivske din regiunea Luhansk, după lovituri îndelungate ale trupelor ruse, pe 24 aprilie 2022
Așezarea Novotoșkivske din regiunea Luhansk, după lovituri îndelungate ale trupelor ruse, pe 24 aprilie 2022

Curtea Penală Internațională (CPI) se va alătura echipei UE înființate luna trecută pentru a investiga acuzațiile de crime de război din Ucraina.

Procurorul CPI, Karim Khan, și procurorii generali din Lituania, Polonia și Ucraina au semnat luni un acord pentru prima participare a tribunalului internațional pentru crime de război la o echipă de investigație, a anunțat Eurojust, agenția Uniunii Europene pentru cooperare în domeniul justiției penale.

Agenția a precizat că efortul de colaborare va trimite „un mesaj clar că se vor depune toate eforturile” pentru a aduna probe și a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției.

CPI investighează și urmărește penal persoane suspectate de crime de război care nu se înfățișează în fața instanțelor de judecată ale statelor individuale.

La începutul lunii martie, procurorul-șef al CPI, Karim Khan, a declarat că intenționează să deschidă o anchetă privind evenimentele din Ucraina „cât mai rapid posibil”, după ce 39 de națiuni au cerut deschiderea unei anchete.

16:57 25.4.2022

Cinci morți în atacurile rusești asupra gărilor ucrainene

Cel puțin cinci persoane au fost ucise după ce rachete rusești au lovit două orașe din regiunea centrală ucraineană Vinnytsia, a anunțat biroul procurorului regional.

Alte 18 persoane au fost rănite în urma loviturilor asupra infrastructurii de transport din Zhmerynka și Kozyatyn, au declarat oficialii.

„Inamicul încearcă să lovească infrastructura critică”, a declarat guvernatorul regional, potrivit BBC.

Oficialii ucraineni spun că cinci gări au fost atacate în centrul și vestul Ucrainei, printre care și Liov.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG