Linkuri accesibilitate

Un bărbat recuperează articole dintr-un magazin în flăcări în urma unui atac rusesc la Harkov
Un bărbat recuperează articole dintr-un magazin în flăcări în urma unui atac rusesc la Harkov

Masacrul rusesc în Ucraina | A început ofensiva pentru Donbas. SUA: Rusia duce o campanie de teroare împotriva poporului ucrainean

Luptătorii din Mariupol au respins ultimatului dat de Rusia pentru a se preda, în timp ce președintele Zelenschi anunță un iminent atac rusesc masiv în estul Ucrainei.

După ce au suportat un atac brutal de mai bine de o lună, luptătorii ucraineni din orașul-port Mariupol, asediat, din sud-estul țării, au respins termenul-limită al Rusiei de a se preda duminică și au promis că vor continua.

Președintele Volodimir Zelenski vorbește de un atac iminent și masiv în estul Ucrainei în timp ce autoritățile locale cer locuitorilor din Lugansk să părăsească cât mai repede zona.

6 oameni au fost uciși și 11 răniți, luni dimineață, în urma unui raid aerian întreprins de armata rusă asupra orașului Lvov. Printre victime se numără și copii.

În Kremlina, din regiunea Luhansk, se dau lupte de stradă luni.

13:41 19.4.2022

Consilierul lui Zelenski: „Cu armament greu putem câștiga acest război”

Soldați ucraineni pe un tanc, regiunea Cernihiv.
Soldați ucraineni pe un tanc, regiunea Cernihiv.

Ihor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui Volodimir Zelensky, spune că Rusia a început ieri bombardamente grele cu artilerie, în timp ce forțele sale au început „ofensiva concentrată” în estul pe care o planificaseră.

Într-un interviu pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4, consilierul lui Zelenski a spus că este „foarte important ca forțele ucrainene să aibă armament greu”, inclusiv sisteme de artilerie, tancuri și vehicule blindate.

Dacă Ucraina are aceste arme, va putea rezista ofensivei ruse și va avea victorie în regiunea de est, susține el.

Zhovkva spune că transporturile de arme din Occident „se îmbunătățesc” – iar cel mai recent lot de 800 de milioane de dolari de ajutor militar american a inclus „articolele de care avem cu adevărat nevoie”.

Zhovkva adaugă că Donbasul - unde are loc cea mai recentă ofensivă - este foarte important din punct de vedere simbolic pentru Moscova, întrucât este locul în care Rusia și-a început „agresiunea împotriva Ucrainei” în 2014, cucerind părți ale regiunii și înființând acolo „așa-zisele republici”.

„Credeți în armata noastră, este foarte puternică”, a mai spus el.

12:37 19.4.2022

Circa 1000 de civili blocați în uzina Azovstal din Mariupol

Fumul se ridică deasupra uzinei Azovstal din Mariupol. Imagini obținute cu drona.
Fumul se ridică deasupra uzinei Azovstal din Mariupol. Imagini obținute cu drona.

Liderul ultimilor soldați ucraineni din portul devastat Mariupol spune că circa o mie de persoane - multe dintre ele rude ale luptătorilor - s-au refugiat în buncăre și tuneluri de la Azovstal - o zonă industrială uriașă din centrul orașului, luată cu asalt de ruși, relatează BBC.

El i-a îndemnat pe liderii lumii să aranjeze trecerea în siguranță pentru civili.

Comandantul regimentului Azov spune că forțele ruse trag intenționat și „fără discernământ”, folosind toate tipurile de artilerie.

Armata Rusiei spune că controlează aproape tot Mariupol, iar marți ultimii apărători ai orașului au primit un nou ultimatum de la forțele ruse.

Capturarea întregului oraș ar fi un premiu strategic major pentru Rusia, lăsând-o în controlul unei părți vaste din sudul și estul Ucrainei.

23:21 18.4.2022

Invazia Rusiei a deteriorat până la 30% din infrastructura Ucrainei și a costat 100 de miliarde de dolari

Invazia rusească în Ucraina a produs daune de 500 de miliarde de dolari până acum, inclusiv daunele la drumuri, case și alte clădiri.

Oficialii ucraineni estimează, de asemenea, că 300 de poduri de pe drumurile naționale au fost distruse sau avariate din cauza invaziei.

„Practic toate componentele infrastructurii noastre de transport au avut de suferit într-o formă sau alta”, a declarat astăzi ministrul ucrainean al infrastructurii, Alexandr Kubrakov, pentru Reuters.

Kubrakov a adăugat că invazia a afectat „20% până la 30% din întreaga infrastructură cu grade diferite de daune, cu diferite niveluri de distrugere”.

23:12 18.4.2022

Document-cheie privind calea pe care trebuie să o urmeze Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a predat luni un document cu răspunsurile Ucrainei la un chestionar al Uniunii Europene, încă un pas al Kievului către aderarea la Uniunea Europeană, a declarat un diplomat al UE, citat de CNN.

Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, a scris pe Twitter că este „onorat să primească de la președintele Zelenski răspunsurile la chestionarul Comisiei Europene”.

În tweet, Maasikas a menționat că documentul a fost „predat de președintele von der Leyen cu doar 10 zile în urmă” și că „vremurile extraordinare necesită pași extraordinari și o viteză extraordinară”.

Ambasadorul a postat, de asemenea, fotografii cu el primind documentul alături de Zelenski și alți oficiali ucraineni de top, inclusiv prim-ministrul Denîs Șmîhal.

Comisia Europeană va analiza acum răspunsurile oferite de Ucraina în chestionar și va emite o opinie în care să spună dacă Ucraina ar trebui să i se acorde „statut de candidat”.

Va reveni, apoi, liderilor celor 27 de state membre existente obligația de a aproba statutul Ucrainei ca țară candidată înainte de a trece la următoarea fază în care Kievul ar trebui să-și alinieze procesele sociale, juridice, administrative și financiare cu cele ale UE.

În martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere instituțiilor Uniunii Europene să lucreze pentru a-i acorda Ucrainei statutul de țară candidată la UE.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG