Linkuri accesibilitate

Un bărbat recuperează articole dintr-un magazin în flăcări în urma unui atac rusesc la Harkov
Un bărbat recuperează articole dintr-un magazin în flăcări în urma unui atac rusesc la Harkov

Masacrul rusesc în Ucraina | A început ofensiva pentru Donbas. SUA: Rusia duce o campanie de teroare împotriva poporului ucrainean

Luptătorii din Mariupol au respins ultimatului dat de Rusia pentru a se preda, în timp ce președintele Zelenschi anunță un iminent atac rusesc masiv în estul Ucrainei.

După ce au suportat un atac brutal de mai bine de o lună, luptătorii ucraineni din orașul-port Mariupol, asediat, din sud-estul țării, au respins termenul-limită al Rusiei de a se preda duminică și au promis că vor continua.

Președintele Volodimir Zelenski vorbește de un atac iminent și masiv în estul Ucrainei în timp ce autoritățile locale cer locuitorilor din Lugansk să părăsească cât mai repede zona.

6 oameni au fost uciși și 11 răniți, luni dimineață, în urma unui raid aerian întreprins de armata rusă asupra orașului Lvov. Printre victime se numără și copii.

În Kremlina, din regiunea Luhansk, se dau lupte de stradă luni.

07:11 18.4.2022

„Trupele ruse se pregătesc pentru o operațiune ofensivă în estul țării noastre. Va începe în viitorul apropiat”, a spus Zelenski, într-o intervenție pe care a avut-o duminică, citată de CNN.
„Ei vor să termine literalmente și să distrugă Donbasul. Distrugeți tot ceea ce odinioară a dat glorie acestei regiuni industriale. La fel cum trupele ruse distrug Mariupol, ele vor să distrugă alte orașe și comunități din regiunile Donețk și Luhansk”.

Președintele Volodimir Zelesnki a anunțat că urmează un atac al rușilor în estul Ucrainei.
Președintele Volodimir Zelesnki a anunțat că urmează un atac al rușilor în estul Ucrainei.

Zelenski a anunțat că bombardamentele rusești au ucis cinci locuitori și au rănit alți 15 duminică, în Harkov, ridicând la 18 morți și 106 răniți numărul total al persoanelor care au avut de suferit, în ultimele patru zile, de pe urma bombardamentelor rusești asupra Harkovului.

„Aceasta nu este altceva decât teroare deliberată. Mortare, artilerie împotriva cartierelor rezidențiale obișnuite, împotriva civililor de rând”, a spus el.

Zelenski a acuzat forțele ruse că au comis încălcări ale dreptului umanitar internațional în regiunile și Zaporojia din sudul Ucrainei.

„Acolo sunt construite camere de tortură. Ei răpesc reprezentanți ai autorităților locale și pe oricine este considerat vizibil pentru comunitățile locale. Ei șantajează profesorii. Ei fură banii asigurați pentru plata pensiilor. Ajutorul umanitar este blocat și furat. Ei creează foamete”, a spus el.

Zelenski și-a reiterat, de asemenea, pledoaria pentru ca aliații să întrerupă alimentarea cu petrol rusesc.

„Necesitatea unui embargo asupra livrărilor de petrol din Rusia crește în fiecare zi. Toată lumea din Europa și America vede deja că Rusia folosește în mod deschis energia pentru a destabiliza societățile occidentale. Pariul Rusiei pe haosul pe piețele de combustibil nu ar trebui să aibă succes”, a spus el.

08:12 18.4.2022

Locuitorii din regiunea Luhansk sunt îndemnați, de reprezentanții administrației locale, să părăsească regiunea, după ce forțele rusești s-au concentrat pe capturarea orașelor Luhansk și Donețk.

„Săptămâna viitoare ar putea fi dificilă. Ar putea fi ultima dată când mai avem o şansă să vă salvăm”, a declarat şeful administraţiei regionale din Luhansk, Serghei Gaidai.

Pe 21 februarie, cu 3 zile înainte de începerea războiului, Putin a recunoscut independența celor două republici separatiste, iar liderii lor au derut, după începerea ostilităților, referendum pentru alipirea la Rusia. Forţele armate ucrainene au anunțat că sunt pregătite pentru o intervenție brutală a Rusiei în această regiune cunoscută pentru rezervele de cărbune.

09:58 18.4.2022

Serbia acuză Ucraina și „o țară UE” neprecizată că se află în spatele unei serii de amenințări false cu bombă la adresa unor avioane de pasageri aparținând Air Serbia, anunță Reuters.

Cel puțin 10 zboruri ale Air Serbia s-au întors, de la declanșarea războiului din Ucraina, de la Belgrad sau la Moscova din cauza unor amenințări false cu bombe la bordul lor.

„Serviciile (de informații) ale două țări fac asta. Una este o țară membră a UE și Ucraina este cealaltă”, a declarat duminică preledintele sârb, Aleksandar Vucic.

Președintele sârb a făcut declarațiile privind anunțurile falsă cu bombă duminică noaptea.
Președintele sârb a făcut declarațiile privind anunțurile falsă cu bombă duminică noaptea.

Aeroportul din Belgrad a fost evacuat la rândul lui de cel puțin 3 ori de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin.

Serbia este printre puținele state care a anunțat că nu se va alătura sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei și că va menține zborurile regulate către Moscova.

11:28 18.4.2022

Șase persoane au fost ucise și alte 8 rănite, în urma atacului cu rachete, de luni dimineață, care a avut ca țintă Liovul, a declarat șeful Administrației Militare Regionale din Liov, Maksym Kozytsky.

„Conform informațiilor Comandamentului Aerian Zakhid(Vest), în această dimineață​ au avut loc patru lovituri cu racheta asupra Liov. Au avut loc patru lovituri cu racheta asupra Liov. Trei asupra unei instalații de infrastructură militară. Din păcate, există morți și răniți. Pritre victime se numără un copil. Datele sunt în curs de actualizare”, a spus Kozytsky.

Potrivit acestuia, în urma atacurilor cu rachete, au izbucnit incendii a căror stingere este încă în curs. „Facilitățile au primit daune semnificative”, a mai precizat acesta.

Ulterior, primarul orașului Liov, Andriy Sadovy, a declarat că numărul răniților a ajuns la 11 persoane, inclusiv un copil.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG