Primarul din Mariupol: 40.000 de civili deportați de forțele ruse
Primarul orașului ucrainean asediat Mariupol a spus că aproximativ 40.000 de civili au fost mutați cu forța în Rusia sau în regiunile Ucrainei controlate de ruși.
„Din păcate, trebuie să declar că de astăzi ei deportează forțat” rezidenți, a declarat Vadîm Boicenko pentru televiziunea ucraineană.
„Am verificat prin registrul municipal că au deportat deja peste 40.000 de persoane”.
Medvedciuk le cere lui Putin și Zelenski să fie schimbat cu prizonierii din Mariupol
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat luni un videoclip în care îl arată pe politicianul prorus Viktor Medvedciuk (foto) făcând apel la președintele rus Vladimir Putin și la președintele ucrainean Volodimir Zelenski să fie predat Rusiei în schimbul forțelor și civililor ucraineni prinși în orașul asediat Mariupol, transmite CNN.
„Eu, Medvedciuk Viktor Vladimirovici, aș dori să mă adresez președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, cu o cerere ca partea ucraineană să mă schimbe cu apărătorii din Mariupol și cetățenii săi care se află astăzi acolo și nu au nicio oportunitate pentru o ieșire sigură printr-un coridor umanitar”, a spus Medvedciuk în apelul său.
Medvedchuk a fost prins de forțele ucrainene în urma unei operațiuni speciale.
Nu este clar dacă Medvedchuk – care s-a confruntat cu acuzații de trădare în Ucraina – a vorbit împotriva voinței sale și unde a înregistrat videoclipul.
Soția sa, Oxana Marcenko, a postat mai multe videoclipuri în care cere eliberarea soțului ei în schimbul cetățenilor britanici luați prizonieri de forțele ruse la Mariupol.
Autorii atrocităților de la Bucea, promovați de Putin
Vladimir Putin a promovat o brigadă de militari ruși care se numără printre cei care se spune că ar fi acționat la Bucea, orașul ucrainean în care sute de civili au fost uciși și îngropați în gropi comune sau lăsați pe străzi.
„Kremlinul nu doar că spune că nu există crime de război, dar acum îi și promovează pe acuzați. Putin a acordat acum celei de-a 64-a brigade de puști cu motor titlul de „Gărzi”. A fost printre unitățile despre care se spune că funcționează în Bucea”, scrie corespondentul The Guardian pe Twitter.
Bucea este unul dintre orașele investigate pentru crime de război comise de forțele ruse.
Experții criminalistici francezi au sosit săptămâna trecută în orașul de lângă Kiev pentru a ajuta autoritățile ucrainene să stabilească ce s-a întâmplat, în timp ce procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a spus că Ucraina este „o scenă a crimei” după cea vizitat Bucea.
Familiile recruților de pe Moskva cer socoteală autorităților ruse
Membrii familiilor echipajului de pe nava de război Moskva, scufundată în largul coastei Ucrainei, cer răspunsuri cu privire la soarta fiilor lor, mulți dintre ei recruți.
O mamă, Iulia Țîvova, a aflat abia în această dimineață că fiul ei a murit, relatează The Guardian.
Femeia a căutat cu disperare informații despre fiul ei Andrei și, la fel ca alte sute de familii ale membrilor echipajului, nu i s-a spus dacă tânărul a supraviețuit atacului cu rachete care a scufundat nava amiral a flotei rusești.
Luni dimineață, a primit un apel de la Ministerul rus al Apărării care i-a spus că fiul ei a murit. „Avea doar 19 ani, era recrut”, a spus Țîvova plângând.
„Nu mi-au spus nimic altceva, nicio informație despre când va avea loc înmormântarea”, a adăugat femeia.