Preot rus, amendat pentru că și-a început predica cu un îndemn la rugăciune pentru ucraineni
Un preot ortodox rus a fost amendat în temeiul noilor legi care cenzurează adevărul despre războiul dus de Rusia în Ucraina, după ce a fost denunțat poliției de cel puțin un enoriaș din satul său, aflat în centrul Rusiei, relatează Polina Ivanova de la Financial Times.
Cazul părintelui Ioan Burdin - care și-a început prima predică de la izbucnirea războiului cu promisiunea de a se ruga pentru poporul ucrainean - este totuși în contradicție cu Biserica Ortodoxă Rusă care susține invazia ordonată de Kremlin.
Părintele Burdin a spus că a fost tratat corect de către superiorul său, Mitropolitul Ferapont, deși cei doi nu au fost de acord cu privire la ce ar trebui să slujească un preot ortodox.
„Un preot nu poate împărtăși și predica părerile sale personale, pentru că oamenii așteaptă de la el cuvintele Bisericii”, ar fi spus arhiepiscopul. Când vine vorba de a vorbi împotriva războiului, părintele Burdin nu a fost de acord.
„La urma urmei Îi slujesc lui Dumnezeu”, a spus el.
Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un aliat de încredere al lui Vladimir Putin, a refuzat să condamne decizia Kremlinului de a invada țara vecină și s-a referit la ucrainenii invadați care se opun Rusiei ca la „forțe malefice”.
Într-o predică din martie, el a spus, de asemenea, că paradele gay pride organizate în vest fac parte din motivul războiului din Ucraina.
Comandant al marinei ucrainene îi trimite o scrisoare deschisă papei Francisc: Mariupol este „iadul pe Pământ”. „Salvați-i din mâinile lui Satan”
Comandantul unității maritime ucrainene din orașul asediat Mariupol i-a scris o scrisoare papei Francisc, făcându un apel la salvarea oamenilor rămași în oraș sub bombardamente puternice.
În scrisoarea, publicată pe site-ul Ukrainska Pravda, maiorul Serghei Volîna, comandantul Brigăzii 36 Marine Separate, a scris: „Nu am văzut apelurile voastre către lume și nu am citit toate ultimele dumneavoastră declarații, m-am luptat de mai mult de 50 de zile în încercuire completă și tot timpul pe care-l am îl folosesc pentru lupta aprigă pentru fiecare metru al unui oraș încercuit de inamic.”
Volîna a spus că este gata să „lupte până la capăt”, în ciuda tirurilor constante de artilerie și rachete, a lipsei de apă, hrană și de medicamente.
„Probabil ați văzut multe în viața dvs. Dar sunt sigur că nu ați văzut niciodată ce se întâmplă la Mariupol. Pentru că așa arată iadul de pe Pământ. Am puțin timp să descriu toate ororile pe care le văd aici în fiecare zi. La fabrică [Azovstal] femeile cu copii și bebeluși trăiesc în buncăre. În foame și frig. În fiecare zi fiind vizată de aviaţia inamică. Răniţii mor în fiecare zi pentru că nu există medicamente, apă, hrană."
Ofițerul a făcut referire la teatrul din Mariupol care a fost bombardat de ruși în timp ce era folosit ca adăpost pentru civili în martie.
„A venit vremea când rugăciunea nu este suficientă”, a spus Volîna.
„Ajutați-i să se salveze. După bombardarea teatrului, nimeni nu-i crede pe ocupanții ruși. Aduceți adevărul în lume, evacuați oamenii și salvați-le viețile din mâinile lui Satan, care vrea să ardă toate viețuitoarele".
Moscova continuă represaliile diplomatice și expulzează angajații ambasadei bulgare
Moscova expulzează angajaţii ambasadei Bulgariei, a anunţat luni Ministerul rus de Externe într-un comunicat.
„Atanas Krastin, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Bulgaria în Federația Rusă, a fost invitat la Ministerul de Externe al Rusiei, unde i s-a prezentat o notă din partea Ministerului prin care îi declară „persona non grata” pe angajații Ambasadei Bulgariei la Moscova”, se arată în declarație.
Ministerul a menționat că această măsură este un răspuns la decizia Bulgariei, luată în martie, de a declara 10 diplomați ai Ambasadei Rusiei la Sofia drept „persona non grata”.
Familiile recruților de pe Moskva cer socoteală autorităților ruse
Membrii familiilor echipajului de pe nava de război Moskva, scufundată în largul coastei Ucrainei, cer răspunsuri cu privire la soarta fiilor lor, mulți dintre ei recruți.
O mamă, Iulia Țîvova, a aflat abia în această dimineață că fiul ei a murit, relatează The Guardian.
Femeia a căutat cu disperare informații despre fiul ei Andrei și, la fel ca alte sute de familii ale membrilor echipajului, nu i s-a spus dacă tânărul a supraviețuit atacului cu rachete care a scufundat nava amiral a flotei rusești.
Luni dimineață, a primit un apel de la Ministerul rus al Apărării care i-a spus că fiul ei a murit. „Avea doar 19 ani, era recrut”, a spus Țîvova plângând.
„Nu mi-au spus nimic altceva, nicio informație despre când va avea loc înmormântarea”, a adăugat femeia.