Rusia avertizează cu desfășurări nucleare în țările baltice dacă NATO va admite Suedia și Finlanda
Rusia a avertizat NATO că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura alianței militare, va lua măsuri în regiunea baltică.
„Nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă liberă de arme nucleare pentru țările baltice - echilibrul trebuie restabilit. Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nici nu avea de gând să o facă”, a spus Dmitri Medvedev, potrivit Reuters.
Medvedev este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei din 2020. El a fost anterior președinte și prim-ministru al Rusiei și este un aliat pe termen lung al lui Vladimir Putin.
Finlanda și Suedia au făcut miercuri un pas important în direcția aderării la NATO, după ce premierii lor au declarat că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat „întregul peisaj de securitate al Europei” și a „modelat dramatic mentalitățile” în țările nordice.
Prim-ministrul finlandez, Sanna Marin, a declarat miercuri că țara sa, care are o graniță de circa 1.300 de kilometri cu Rusia, va decide dacă va solicita aderarea la alianță „destul de repede, în câteva săptămâni, nu în câteva luni”, în ciuda riscului de a înfuria Moscova.
Rusia și Ucraina au convenit să deschidă joi nouă coridoare umanitare
Irina Vereșciuk, vicepremierul Ucrainei, a anunțat că astăzi vor fi disponibile nouă coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele atacate de Rusia.
Potrivit Reuters, ea a declarat că civilii vor trebui să folosească mașini private pentru a evada din orașul asediat Mariupol.
Alte rute de evacuare sunt cele din Berdiansk, Tokmak și Enerhodar, iar cele din estul regiunii Luhansk vor funcționa doar dacă forțele rusești de ocupație își vor opri bombardamentele.
Vereșciuk a susținut că miercuri nu au fost create coridoare, pentru că Rusia nu a putut să își controleze forțele de pe teren și să respecte încetarea focului convenită la nivel local.
OSCE şi Consiliul Europei cer Rusiei să nu mai atace bisericile din Ucraina
Reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliului Europei au cerut joi Rusiei să nu mai atace lăcaşe de cult şi locuri cu semnificaţie religioasă din Ucraina, relatează Agerpres.
„Facem apel la Rusia să înceteze distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult, care în sine reprezintă o crimă împotriva umanităţii, la fel ca şi uciderea nediferenţiată a zeci de mii de civili”, se arată într-un comunicat comun.
„Suntem consternaţi de distrugerea siturilor religioase şi a lăcaşelor de cult: biserici, sinagogi şi moschei. Acestea sunt vitale pentru diferitele comunităţi religioase din ţară, mai mult ca oricând pe timp de criză”, mai spune OSCE și CE.
Ucraina estimează că în războiul declanşat de Rusia au fost distruse circa 60 de biserici şi alte lăcaşe de cult.
WSJ: Administrația Biden va furniza Ucrainei mai multe informații secrete
Administrația Biden ia măsuri pentru a extinde în mod semnificativ informațiile pe care le furnizează forțelor ucrainene, astfel încât acestea să poată viza unitățile militare ale Moscovei din Donbas și Crimeea ocupate de Rusia, ca parte a unei schimbări în sprijinul SUA pe care îl oferă Ucrainei, pe lângă noul pachet de asistență de securitate cu armament mai greu, relatează The Wall Street Journal.
Noile îndrumări privind serviciile de informații vin în contextul în care Casa Albă a declarat că va trimite 800 de milioane de dolari în arme către Kiev, inclusiv artilerie, transportoare blindate și elicoptere, pentru a ajuta forțele ucrainene să țină piept unei ofensive rusești majore în partea de est a țării, care se așteaptă să se desfășoare în zilele următoare.
Cel mai recent pachet de ajutor al SUA pentru Ucraina include 11 elicoptere Mi-17 de fabricație rusească, destinate inițial Afganistanului, dar care nu au mai fost transferate; Pachetul include, de asemenea, 18 obuziere de 155 mm, acesta fiind primul transfer de artilerie al SUA către Kiev.