Linkuri accesibilitate

Danîk Rak, de 12 ani, ține o pisică în brațe în molozul casei sale distruse de bombardamente, la periferia orașului Cernigău. După bombardamente, mama lui a fost rănită în abdomen și i-a fost amputat piciorul.
Danîk Rak, de 12 ani, ține o pisică în brațe în molozul casei sale distruse de bombardamente, la periferia orașului Cernigău. După bombardamente, mama lui a fost rănită în abdomen și i-a fost amputat piciorul.

Masacrul rusesc în Ucraina | Zelenski: Petrolul rusesc, plătit cu bani însângerați. Navalnîi cere campanie împotriva minciunilor Moscovei

Ziua 50 a invaziei ruse în Ucraina: Nava amiral a armatei ruse s-a scufundat după un atac revendicat de Kiev, iar Rusia amenință NATO. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că îl plătesc cu „sângele altora”.

Cel mai aprig opozant al președintelui rus, Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare, spune că rezultatele sondajului care arată că 75% dintre ruși susțin invadarea Ucrainei este o „minciună a Kremlinului”. El le-a cerut lui Joe Biden, Boris Johnson, Ursula von der Leyen, Mark Zuckerberg și Sundar Pichai, proprietarul Google Alphabet, să „găsească urgent o soluție pentru a zdrobi propaganda lui Putin folosind puterea publicitară a rețelelor sociale și a mass-media".

Într-un interviu acordat BBC, Zelenski a acuzat Germania și Ungaria că se opun eforturilor de blocare a vânzărilor de energie rusească, din care Kremlinul va câștiga până la 250 de miliarde de lire sterline în acest an (326 de miliarde de dolari). El a spus că atrocitățile comise la Bucea și Borodianka restrâng și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu rușii. „Nu este vorba de mine, ci de Rusia. Nu vor mai avea multe șanse să vorbească cu noi”.

Turcia nu a renunțat la ideea organizării unei întâlniri între președintele rus, Vladimir Putin, și cel ucrainean, Volodimir Zelenski, spune șeful diplomației turce, Mevlut Cavasoglu. El a recunoscut că evenimentele recente de la Bucea și Irpin, susceptibile de crime de război, au „creat o atmosferă negativă”, dar crede că întâlnirea poate avea loc.​

Ministerul rus al Apărării a emis o declarație prin care recunoaște că nava sa de croazieră cu rachete Moskva s-a scufundat în Marea Neagră, în largul Ucrainei. Ucraina spune însă că a lovit crucișătorul cu două rachete.

Este aceeași navă sfidată de un grup de grăniceri ucraineni aflați pe Insula Șerpilor, la începutul invaziei din luna februarie.

Rusia a avertizat NATO că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura alianței militare, atunci „nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă liberă de arme nucleare pentru țările baltice”. Declarația lui Dmitri Medvedev a venit după ce Finlanda și Suedia au făcut miercuri un pas important spre aderarea la NATO.

Guvernul din Lituania a respins amenințările și a spus că declarația Moscovei nu aduce „nimic nou”, deoarece Rusia a păstrat oricum întotdeauna arme nucleare în Kaliningrad.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că a obținut controlul total al Mariupolului, după ce peste 1.000 de soldați ucraineni s-au predat, o informație pe care Ucraina a respins-o ca neadevărată, iar soldații ucraineni încă rezistă în orașul asediat.

Forțele ucrainene susțin că au distrus un pod în timp ce un convoi militar rusesc îl traversa, în regiunea Harkov, distrugând convoiul.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că Ucraina este „o scenă a crimei”, iar un raport al OSCE afirmă că Rusia a a încălcat drepturile omului în Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, neagă că s-ar fi opus vizitei președintelui german la Kiev și spune că nu a fost abordat cu privire la o întâlnire cu omologul său german.

Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat la telefon despre suplimentarea ajutorului defensiv care să fie acordat Kievului, precum și despre crimele de război făcute de Rusia în Ucraina.

Președintele ucrainean avertizează că războiul va deveni „o baie de sânge fără sfârșit”, dacă Ucraina nu primește mai mult ajutor militar.

Cadavrele a 765 de persoane, printre care 30 de copii, au fost recuperate în zona Kievului după retragerea trupelor rusești. Procurorul șef al regiunii spune, însă, că acesta este doar începutul și că în următoarele săptămâni numărul lor va crește semnificativ.

00:12 15.4.2022

Zelenski face un apel la țările europene să nu mai cumpere petrol rusesc

Volodimir Zelenskiy a publicat încă un videoclip în care îndeamnă în continuare țările europene să renunțe la petrolul rusesc, pentru a nu mai furniza astfel Moscovei bani mânjiți cu sânge și a mai făcut un apel pentru mai multe arme, ca să ajute Ucraina să respingă invazia Rusiei.

Videoclipul prezintă imagini foarte grafice ale efectelor violențelor comise asupra ucrainenilor de către forțele și armele rusești.

„Au încercat să ne distrugă de 50 de zile, dar oamenii rezistă eroic. Nu ne temem de nimic, știm pentru ce luptăm. Suntem suficient de curajoși să punem capăt răului. Nu mai alimentați mașina militară. Ajutați cu arme! Atunci pacea și binele vor câștiga mai repede.”

Videoclipul începe cu o muzică care sugerează presiunea sub care se derulează strigătul de ajutor al Ucrainei și cu un text pe ecran „Cincizeci de zile de rău în Europa. Mai este ceva ce Rusia nu a făcut încă în Ucraina?”

Videoclipul durează doar puțin peste un minut și jumătate, dar folosește imagini cu copii răniți și morți, jucării și străzi îmbibate de sânge, daune structurale uriașe și plânsul celor îndoliați din Ucraina. Sub astfel de imagini, subtitrările scriu, ca răspuns la întrebarea retorică pusă mai sus: „Uciderea copiilor, distrugerea orașelor întregi, exploatarea locurilor de joacă, lovituri cu rachete asupra refugiaților, crime în masă, furt... [Rusia] spunând minciuni în întreaga lume."

Apoi, arătând imagini cu consumatori care își umpleau mașinile cu benzină și puțuri de petrol, subtitrările spuneau: „Nu vă cerem să rezistați răului în locul nostru, vă cerem să încetați să hrăniți răul și să ne oferiți arme”. cu imagini cu arme precum avioane de luptă pe care Occidentul a refuzat să le furnizeze lui Zelenski, considerând că ar fi o provocare pentru președintele rus Vladimir Putin și riscând ca NATO și Rusia să intre în război.

Apoi, pe fundalul steagului ucrainean albastru și galben, legenda spune că ucrainenii au suficient curaj pentru a învinge răul, iar imaginile arată compatrioți, atât militari, cât și civili, ripostind împotriva invaziei.

23:51 14.4.2022

Ministerul rus al Apărării recunoaște: nava de război rusească avariată Moskva s-a scufundat

Ministerul rus al Apărării a emis o declarație prin care recunoaște că nava sa de croazieră cu rachete Moskva s-a scufundat în Marea Neagră, în largul Ucrainei, transmite The Guardian.

Încă nu este clar nici acum dacă a fost lovită de armament ucrainean.

Se crede că nava a suferit avarii semnificative și se pare că se îndrepta spre Sevastopol, Crimeea.

Rusia a susținut anterior că nava a suferit daune ca urmare a unui incendiu cu muniție la bord și că echipajul a fost evacuat.

Rusia are doar trei din această clasă emblematică de nave de război, care folosește un echipaj de aproape 500 de marinari.

23:12 14.4.2022

Biden l-ar putea trimite pe Antony Blinken sau pe Lloyd Austin la Kiev

Joe Biden a spus joi că administrația sa este pe cale să decidă dacă va trimite un oficial american de rang înalt în Ucraina.

Președintele SUA a menționat că ar fi gata să meargă el însuși, dar în cercurile de la Washington s-a discutat că ar fi mai probabil să meargă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, sau secretarul de la Apărare, Lloyd Austin.

21:53 14.4.2022

ONU: 2,7 milioane de persoane cu dizabilități din Ucraina sunt în pericol

Viețile a aproximativ 2,7 milioane de persoane cu dizabilități sunt în pericol în Ucraina, a avertizat un comitet al ONU, invocând rapoarte conform cărora mulți sunt prinși sau abandonați în casele lor, în centrele de îngrijire și orfelinate fără provizii de bază sau medicamente, relatează Reuters.

Comitetul a spus că este „profund deranjat” că soarta persoanelor cu dizabilități din Ucraina este „în mare parte necunoscută”.

„Comitetul este profund deranjat de faptul că soarta persoanelor cu dizabilități din Ucraina este în mare parte necunoscută. Persoanele cu dizabilități au acces limitat sau nu au acces la informații de urgență, adăposturi și refugii sigure, iar mulți au fost separați de rețelele lor de asistență, lăsându-i incapabili să răspundă la situație și să circule în împrejurimile lor”, spune Comitetul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități într-o declarație publicată joi.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG