Linkuri accesibilitate

Danîk Rak, de 12 ani, ține o pisică în brațe în molozul casei sale distruse de bombardamente, la periferia orașului Cernigău. După bombardamente, mama lui a fost rănită în abdomen și i-a fost amputat piciorul.
Danîk Rak, de 12 ani, ține o pisică în brațe în molozul casei sale distruse de bombardamente, la periferia orașului Cernigău. După bombardamente, mama lui a fost rănită în abdomen și i-a fost amputat piciorul.

Masacrul rusesc în Ucraina | Zelenski: Petrolul rusesc, plătit cu bani însângerați. Navalnîi cere campanie împotriva minciunilor Moscovei

Ziua 50 a invaziei ruse în Ucraina: Nava amiral a armatei ruse s-a scufundat după un atac revendicat de Kiev, iar Rusia amenință NATO. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că îl plătesc cu „sângele altora”.

Cel mai aprig opozant al președintelui rus, Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare, spune că rezultatele sondajului care arată că 75% dintre ruși susțin invadarea Ucrainei este o „minciună a Kremlinului”. El le-a cerut lui Joe Biden, Boris Johnson, Ursula von der Leyen, Mark Zuckerberg și Sundar Pichai, proprietarul Google Alphabet, să „găsească urgent o soluție pentru a zdrobi propaganda lui Putin folosind puterea publicitară a rețelelor sociale și a mass-media".

Într-un interviu acordat BBC, Zelenski a acuzat Germania și Ungaria că se opun eforturilor de blocare a vânzărilor de energie rusească, din care Kremlinul va câștiga până la 250 de miliarde de lire sterline în acest an (326 de miliarde de dolari). El a spus că atrocitățile comise la Bucea și Borodianka restrâng și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu rușii. „Nu este vorba de mine, ci de Rusia. Nu vor mai avea multe șanse să vorbească cu noi”.

Turcia nu a renunțat la ideea organizării unei întâlniri între președintele rus, Vladimir Putin, și cel ucrainean, Volodimir Zelenski, spune șeful diplomației turce, Mevlut Cavasoglu. El a recunoscut că evenimentele recente de la Bucea și Irpin, susceptibile de crime de război, au „creat o atmosferă negativă”, dar crede că întâlnirea poate avea loc.​

Ministerul rus al Apărării a emis o declarație prin care recunoaște că nava sa de croazieră cu rachete Moskva s-a scufundat în Marea Neagră, în largul Ucrainei. Ucraina spune însă că a lovit crucișătorul cu două rachete.

Este aceeași navă sfidată de un grup de grăniceri ucraineni aflați pe Insula Șerpilor, la începutul invaziei din luna februarie.

Rusia a avertizat NATO că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura alianței militare, atunci „nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă liberă de arme nucleare pentru țările baltice”. Declarația lui Dmitri Medvedev a venit după ce Finlanda și Suedia au făcut miercuri un pas important spre aderarea la NATO.

Guvernul din Lituania a respins amenințările și a spus că declarația Moscovei nu aduce „nimic nou”, deoarece Rusia a păstrat oricum întotdeauna arme nucleare în Kaliningrad.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că a obținut controlul total al Mariupolului, după ce peste 1.000 de soldați ucraineni s-au predat, o informație pe care Ucraina a respins-o ca neadevărată, iar soldații ucraineni încă rezistă în orașul asediat.

Forțele ucrainene susțin că au distrus un pod în timp ce un convoi militar rusesc îl traversa, în regiunea Harkov, distrugând convoiul.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că Ucraina este „o scenă a crimei”, iar un raport al OSCE afirmă că Rusia a a încălcat drepturile omului în Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, neagă că s-ar fi opus vizitei președintelui german la Kiev și spune că nu a fost abordat cu privire la o întâlnire cu omologul său german.

Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat la telefon despre suplimentarea ajutorului defensiv care să fie acordat Kievului, precum și despre crimele de război făcute de Rusia în Ucraina.

Președintele ucrainean avertizează că războiul va deveni „o baie de sânge fără sfârșit”, dacă Ucraina nu primește mai mult ajutor militar.

Cadavrele a 765 de persoane, printre care 30 de copii, au fost recuperate în zona Kievului după retragerea trupelor rusești. Procurorul șef al regiunii spune, însă, că acesta este doar începutul și că în următoarele săptămâni numărul lor va crește semnificativ.

07:23 14.4.2022

Ucraina susține că a lovit nava amiral a Rusiei

Ministerul rus al Apărării a anunțat în noaptea de miercuri spre joi că „muniția crucișătorului Moskva a explodat ca urmare a unui incendiu pe nava de război”.

„Nava este grav avariată. Întregul echipaj a fost evacuat. Cauza incendiului este în curs de investigare”, a completat acesta.

Ucraina a afirmat însă că nava de război „Moskva” a fost lovită cu rachete Neptun fabricate în Ucraina.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici a declarat că salvatorii ruși nu au reușit să ajungă la navă, care ar fi putut avea la bord până la 510 membri ai echipajului.

„S-a confirmat că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde a fost trimis de către gărzile noastre de frontieră de pe Insula Șerpilor!”, a scris guvernatorul regiunii Odesa, Maksim Marchenko, în postarea sa de pe Telegram tradusă de BBC.

Referința la Insula Șerpilor este cu privire la un incident care a avut loc în prima zi a invaziei rusești, pe 24 februarie, când crucișătorul Moskva s-a apropiat de stânca din Marea Neagră, cerând ca o mică garnizoană de grăniceri să se predea imediat.

Dar polițiștii de frontieră au refuzat să facă acest lucru, iar unul dintre ei a răspuns prin radio: „Navă de război rusă, du-te dracului!”

Oficialii ucraineni au declarat inițial că toți polițiștii de frontieră au murit în atacul care a urmat la scurt timp, însă aceștia au fost luați prizonieri în Crimeea, anexată de Rusia. De atunci, incidentul a devenit un meme de război celebru în Ucraina.

Ulterior, grănicerul ucrainean care a înjurat nava de război a fost decorat de președintele Ucrainean, în urma unui schimb de prizonieri.

Nava Moskva, construită în Ucraina în anii 80

Crucișătorul Moskva are 186 de metri și a fost construit la începutul anilor 1980, în Nikolaev (oraș care acum este în Ucraina), în URSS.

A fost nava principală a clasei Atlant din cadrul Proiectului 1164 al marinei sovietice. Inițial a fost numit Slava, dar ulterior a fost redenumit Moskva (Moscova).

Armamentul principal al navei de război este reprezentat de rachetele anti-navă P-1000 Vulkan.

Crucișătorul - care a devenit nava amiral a Flotei Mării Negre în anul 2000 - a jucat un rol-cheie în timpul campaniei militare a Rusiei în Siria, care a început în 2015.

07:34 14.4.2022

Zelenski: Rusia trebuie să caute pacea sau să părăsească comunitatea internațională

Președintele ucrainean a declarat azi noapte că Rusia ar trebui să părăsească comunitatea internațională dacă nu dorește să urmărească un acord de pace.

„Fie conducerea rusă va căuta cu adevărat pacea, fie, ca urmare a acestui război, Rusia va părăsi arena internațională pentru totdeauna”, a declarat Zelenski.

Vorbind despre intensificarea loviturilor Rusiei în est și în sud, el a spus: „Toată această activitate febrilă a ocupanților mărturisește în primul rând nesiguranța lor”.

„La faptul că, chiar și cu stocuri semnificative de echipament militar sovietic și un număr semnificativ de soldați... trupele rusești se îndoiesc de capacitatea lor de a ne rupe, de a rupe Ucraina. Ei bine, noi facem totul pentru a le justifica îndoielile”, a completat președintele Ucrainei, potrivit BBC.

De asemenea, el a reiterat apelul său pentru un embargo total asupra petrolului rusesc, spunând: „Nu este nevoie de un embargo total: Uniunea Europeană trebuie să înceteze să mai sponsorizeze mașina militară a Rusiei”.

Zelenski și-a exprimat recunoștința față de Joe Biden, după ce președintele SUA a promis un alt transport masiv de arme către Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.

07:37 14.4.2022

Emmanuel Macron, criticat de președintele Ucrainei pentru că a refuzat să numească „genocid” acțiunile Rusiei

Volodimir Zelenski a denunțat refuzul președintelui francez Emmanuel Macron de a numi crimele din Ucraina ca fiind „genocid”, dar și referirea sa la ruși ca fiind un popor „înfrățit” cu cel ucrainean.

„Astfel de lucruri sunt foarte dureroase pentru noi, așa că voi face cu siguranță tot posibilul pentru a discuta această problemă cu el”, a declarat Zelenski la o conferință de presă, alături de președinții din Polonia și statele baltice, relatează The Guardian.

Franța și Germania au refuzat miercuri să repete acuzația președintelui american Joe Biden potrivit căreia Rusia ar fi comis un „genocid” împotriva ucrainenilor, avertizând că escaladările verbale nu vor ajuta la încheierea războiului.

07:53 14.4.2022

Un oficial de rang înalt al SUA ar putea călători la Kiev

Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.
Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.

Statele Unite iau în calcul trimiterea unui oficial de nivel înalt pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski la Kiev, pentru a arăta sprijinul față de Ucraina, ca urmare a multor lideri europeni care au vizitat deja capitala ucraineană.

Politico relatează că o decizie încă nu a fost luată, întrucât nu a fost stabilită persoana care să meargă în Ucraina. Publicația mai scrie că o eventuală vizită nu va fi anunțată, din motive de securitate.

Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris rămân candidați pentru a reprezenta SUA în capitala ucraineană, deși este mult mai probabil ca un membru al cabinetului, precum secretarul de stat Antony Blinken sau secretarul apărării Lloyd Austin, să călătorească la Kiev.

Atât Joe Biden, cât și Kamala Harris au călătorit recent în Polonia, țară vecină cu Ucraina.

În ultimele săptămâni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul britanic Boris Johnson au călătorit la Kiev, în timp ce liderii Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei s-au întâlnit miercuri cu Zelenski.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG