Linkuri accesibilitate

Danîk Rak, de 12 ani, ține o pisică în brațe în molozul casei sale distruse de bombardamente, la periferia orașului Cernigău. După bombardamente, mama lui a fost rănită în abdomen și i-a fost amputat piciorul.
Danîk Rak, de 12 ani, ține o pisică în brațe în molozul casei sale distruse de bombardamente, la periferia orașului Cernigău. După bombardamente, mama lui a fost rănită în abdomen și i-a fost amputat piciorul.

Masacrul rusesc în Ucraina | Zelenski: Petrolul rusesc, plătit cu bani însângerați. Navalnîi cere campanie împotriva minciunilor Moscovei

Ziua 50 a invaziei ruse în Ucraina: Nava amiral a armatei ruse s-a scufundat după un atac revendicat de Kiev, iar Rusia amenință NATO. Președintele Volodimir Zelenski a acuzat țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc că îl plătesc cu „sângele altora”.

Cel mai aprig opozant al președintelui rus, Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare, spune că rezultatele sondajului care arată că 75% dintre ruși susțin invadarea Ucrainei este o „minciună a Kremlinului”. El le-a cerut lui Joe Biden, Boris Johnson, Ursula von der Leyen, Mark Zuckerberg și Sundar Pichai, proprietarul Google Alphabet, să „găsească urgent o soluție pentru a zdrobi propaganda lui Putin folosind puterea publicitară a rețelelor sociale și a mass-media".

Într-un interviu acordat BBC, Zelenski a acuzat Germania și Ungaria că se opun eforturilor de blocare a vânzărilor de energie rusească, din care Kremlinul va câștiga până la 250 de miliarde de lire sterline în acest an (326 de miliarde de dolari). El a spus că atrocitățile comise la Bucea și Borodianka restrâng și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu rușii. „Nu este vorba de mine, ci de Rusia. Nu vor mai avea multe șanse să vorbească cu noi”.

Turcia nu a renunțat la ideea organizării unei întâlniri între președintele rus, Vladimir Putin, și cel ucrainean, Volodimir Zelenski, spune șeful diplomației turce, Mevlut Cavasoglu. El a recunoscut că evenimentele recente de la Bucea și Irpin, susceptibile de crime de război, au „creat o atmosferă negativă”, dar crede că întâlnirea poate avea loc.​

Ministerul rus al Apărării a emis o declarație prin care recunoaște că nava sa de croazieră cu rachete Moskva s-a scufundat în Marea Neagră, în largul Ucrainei. Ucraina spune însă că a lovit crucișătorul cu două rachete.

Este aceeași navă sfidată de un grup de grăniceri ucraineni aflați pe Insula Șerpilor, la începutul invaziei din luna februarie.

Rusia a avertizat NATO că, dacă Finlanda și Suedia se vor alătura alianței militare, atunci „nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă liberă de arme nucleare pentru țările baltice”. Declarația lui Dmitri Medvedev a venit după ce Finlanda și Suedia au făcut miercuri un pas important spre aderarea la NATO.

Guvernul din Lituania a respins amenințările și a spus că declarația Moscovei nu aduce „nimic nou”, deoarece Rusia a păstrat oricum întotdeauna arme nucleare în Kaliningrad.

Ministerul rus al Apărării a mai spus că a obținut controlul total al Mariupolului, după ce peste 1.000 de soldați ucraineni s-au predat, o informație pe care Ucraina a respins-o ca neadevărată, iar soldații ucraineni încă rezistă în orașul asediat.

Forțele ucrainene susțin că au distrus un pod în timp ce un convoi militar rusesc îl traversa, în regiunea Harkov, distrugând convoiul.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că Ucraina este „o scenă a crimei”, iar un raport al OSCE afirmă că Rusia a a încălcat drepturile omului în Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, neagă că s-ar fi opus vizitei președintelui german la Kiev și spune că nu a fost abordat cu privire la o întâlnire cu omologul său german.

Joe Biden și Volodimir Zelenski au discutat la telefon despre suplimentarea ajutorului defensiv care să fie acordat Kievului, precum și despre crimele de război făcute de Rusia în Ucraina.

Președintele ucrainean avertizează că războiul va deveni „o baie de sânge fără sfârșit”, dacă Ucraina nu primește mai mult ajutor militar.

Cadavrele a 765 de persoane, printre care 30 de copii, au fost recuperate în zona Kievului după retragerea trupelor rusești. Procurorul șef al regiunii spune, însă, că acesta este doar începutul și că în următoarele săptămâni numărul lor va crește semnificativ.

20:29 14.4.2022

Mevlut Cavusoglu: Turcia pregătește o întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

Vorbind pentru postul turc de știri NTV, Cavusoglu a spus că Turcia continuă să abordeze discuțiile dintre președinții rus și ucrainean cu „optimism prudent”.

„Știm că subiectele critice vor fi decise la nivel de lider, așa că vom încerca să aducem liderii împreună”, a spus Cavasoglu.

El a recunoscut că evenimentele recente susceptibile de crime de război din orașele ucrainene Bucea și Irpin au „creat o atmosferă negativă în partea ucraineană”.

„În ciuda tuturor acestor provocări, președintele Zelenski a spus că discuțiile pot continua. Dar este nevoie de doi lideri pentru a spune da. Mai ales președintele Putin”, a adăugat șeful diplomației turce, citat de The Guardian.

20:21 14.4.2022

Zelenski: Țările europene care continuă să cumpere petrol rusesc plătesc cu „sângele altora”

Într-un interviu acordat BBC, Zelenski a acuzat Germania și Ungaria că se opun eforturilor de blocare a vânzărilor de energie rusească, din care Kremlinul va câștiga până la 250 de miliarde de lire sterline în acest an (326 de miliarde de dolari).

A existat o frustrare tot mai mare în rândul conducerii Ucrainei față de Berlin, care a susținut unele sancțiuni împotriva Rusiei, dar până acum a rezistat apelurilor de a susține măsuri mai dure privind vânzările de petrol, spune liderul ucrainean.

„Unii dintre prietenii și partenerii noștri înțeleg că acum este un alt moment, că nu mai este o problemă de afaceri și bani”, a spus Zelenski. „Că este o problemă de supraviețuire”.

Președintele ucrainean a reiterat, de asemenea, solicitările ca mai multe arme să fie furnizate Ucrainei, spunând că forțele ucrainene nu primesc provizii suficient de repede pentru a respinge asaltul Rusiei.

„Statele Unite, Regatul Unit, unele țări europene - încearcă să ajute și ajută”, a spus el. „Dar totuși avem nevoie de ele mai devreme, mai devreme și mai repede. Cuvântul cheie este acum."

El a spus că atrocitățile comise la Bucea și Borodianka restrâng și mai mult posibilitatea unor discuții de pace cu rușii. „Nu este vorba de mine, ci de Rusia. Nu vor mai avea multe șanse să vorbească cu noi”.

20:13 14.4.2022

Alexei Navalnîi: Este o „minciună a Kremlinului” că 75% dintre ruși susțin invazia

Cel mai aprig opozant al președintelui rus, Alexei Navalnîi, aflat acum în închisoare, spune că rezultatele sondajului care arată că 75% dintre ruși susțin invadarea Ucrainei este o „minciună a Kremlinului”.

Într-o serie de mai multe tweet-uri, Navalnîi a cerut liderilor occidentali să susțină o campanie publicitară masivă pe rețelele sociale pentru a sparge propaganda Kremlinului cu privire la invazie.

„Avem nevoie de reclame. O mulțime de reclame”, a scris Navalnîi.

„O campanie națională uriașă împotriva războiului va începe cu una de publicitate. Două sute de milioane de afișări pe zi pentru a ajunge de două ori la fiecare utilizator de internet rus. În toată Rusia, în orașe și în sate. Pe fiecare tabletă și pe fiecare telefon.”

El le-a cerut lui Joe Biden, Boris Johnson, Ursula von der Leyen, Mark Zuckerberg și lui Sundar Pichai, proprietarul Google Alphabet, să „găsească urgent o soluție pentru a zdrobi propaganda lui Putin folosind puterea publicitară a rețelelor sociale și a mass-media".

Campania de publicitate susținută internațional ar fi o modalitate de a evita eforturile Kremlinului de a închide mass-media independentă din Rusia.

Alături de majoritatea site-urilor și ziarelor independente, cenzorul rus a blocat și accesul la Facebook, Twitter și Instagram.

Este prima reacție de forță a liderului opoziției de până acum în problema delicată legată de așa-zisul sprijin pe care poporul rus l-ar acorda invaziei din Ucraina.

Rezultatele sondajelor, inclusiv ale Centrului independent Levada, au arătat sprijinul majoritar în rândul rușilor pentru război. Analiștii spun, însă, că e puțin probabil ca oamenii să fi răspuns sincer de teama represiunilor, mai ales că de curând a fost adoptat un pachet de legi care pedepsește cu până la 15 ani de închisoare așa-zisele dezinformări despre activitatea armatei ruse, adică exact adevărul despre invazia rusă în Ucraina.

18:16 14.4.2022

Poliția germană a confiscat megaiahtul deținut de sora lui Alișer Usmanov

Germania a confiscat cel mai mare iaht din lume, după ce „investigații ample” au stabilit că acesta este deținut de sora sancționatului oligarh rus Alișer Usmanov, scrie The Guardian.

Poliția federală germană a declarat joi că a confiscat Dilbar, un iaht de de 600 de milioane de dolari, după ce săptămâni de muncă minuțioasă de investigație financiară au dezvăluit adevăratul proprietar al iahtului, în ciuda unei rețele complexe create pentru a-l ascunde.

Nava are pavilionul Insulelor Cayman și este înregistrată la un holding din Malta - ambele paradisuri fiscale preferate de bogații care-și ascund averile.

Autoritățile germane au spus că au stabilit că iahtul era în cele din urmă deținut de sora lui Usmanov, Gulbahor Ismailova.

Usmanov, un magnat al telecomunicațiilor care deține conacul de 48 de milioane de lire sterline Beechwood House din Highgate, din Londra, și proprietatea Sutton Place, din Surrey, din secolul al XVI-lea, a fost sancționat de Regatul Unit luna trecută.

Miliardarul, care a avut interese semnificative în cluburile engleze de fotbal Arsenal și Everton, fusese deja sancționat de UE și SUA.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG