Linkuri accesibilitate

O tabără de vară pentru copii a fost locul altor atrocități înfiorătoare comise de armata rusă. Într-un subsol, au fost găsite cadavre cu mâinile legate la spate și împușcate în cap.
O tabără de vară pentru copii a fost locul altor atrocități înfiorătoare comise de armata rusă. Într-un subsol, au fost găsite cadavre cu mâinile legate la spate și împușcate în cap.

Masacrul rusesc în Ucraina | Zelenski: Polonia, Moldova, România, țările baltice, viitoarele ținte. Andrzej Duda: Nu e război, e terorism

Joe Biden spune că se adună dovezi conform cărora acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un genocid, iar președintele ucrainean a declarat, într-un discurs în parlamentul estonian, că Rusia folosește bombe cu fosfor în Ucraina.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu este război, ci terorism - a spus președintele polonez Andrzej Duda după întâlnirea pe care a avut-o miercuri la Kiev cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, alături de liderii celor trei țări baltice, Lituania, Estonia, Letonia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, neagă că s-ar fi opus vizitei președintelui german la Kiev și spune că nu a fost abordat cu privire la o întâlnire cu omologul său german.

Joe Biden și Volodimir Zelenski au avut miercuri o discuție telefonică despre suplimentarea ajutorului defensiv care să fie acordat Kievului, precum și despre crimele de război făcute de Rusia în Ucraina.

Cadavrele a 765 de persoane, printre care 30 de copii, au fost recuperate în zona Kievului după retragerea trupelor rusești. Procurorul șef al regiunii spune, însă, că acesta este doar începutul și că în următoarele săptămâni numărul lor va crește semnificativ.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertizează că războiul va deveni „o baie de sânge fără sfârșit, care va răspândi mizerie, suferință și distrugere” dacă Ucraina nu primește mai mult ajutor militar. Zelenski spune că Ucraina s-a apărat împotriva Rusiei „mult mai mult decât au planificat invadatorii”. Dar Rusia are încă capacitatea de a ataca „nu numai Ucraina”, continuă Zelenski. „Polonia, Moldova, România și statele baltice vor deveni următoarele ținte dacă libertatea Ucrainei va cădea.”

BBC avertizează că un videoclip cu o siglă care o imită pe a sa, distribuit de televiziunea rusă de stat și răspândit pe rețelele de socializare, susține că atacul de la Kramatorsk a fost făcut de armata ucraineană. BBC transmite că nu a produs un astfel de videoclip și îndeamnă oamenii să nu-l distribuie și să verifice relatările de pe site-ul BBC News.

Rusia răspunde comentariilor președintelui Joe Biden despre genocid. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că sunt inacceptabile din partea unei țări „care a comis crime binecunoscute în ultima vreme”.

Caricaturistul Serghei Yolkin, celebru în Rusia și în străinătate, a părăsit țara pentru că „viitorul” din țara sa „este în ceață”. El este celebru în Rusia și în străinătate pentru desenele sale pe teme de politică, economie și probleme sociale. Yolkin face caricaturi politice pentru mai multe publicații, printre care Europa Liberă și Deutsche Welle.

Șefii Senatului și Camerei Deputaților, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, vor merge la Kiev pe 27 aprilie, la invitația președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stafanciuk.

Republica Cehă și-a redeschis ambasada de la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina.

Londra a impus noi sancțiuni rușilor și lui Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, reținut de serviciile speciale ucrainene în urmă cu o zi.

​Peste 1.000 de soldați ai brigăzii 36 de marină din Ucraina, inclusiv 162 de ofițeri, s-ar fi predat în orașul asediat Mariupol, potrivit unui anunț al Ministerului Apărării din Rusia.

Autoritățile ucrainene spun că nu au nicio informație în acest sens și au anunțat contrariul: acei soldați au străpuns o linie de atac a trupelor ruse și au luat contact cu Batalionul Azov, care luptă în oraș împotriva Rusiei.

Volodimir Zelenski a declarat în parlamentul estonian că Rusia folosește bombe cu fosfor în Ucraina, acuzând Moscova că folosește tactici de teroare împotriva civililor. Rusia a negat că a folosit astfel de arme.

Președintele polonez Andrzej Duda și președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei au ajuns la Kiev pentru a se întâlni personal cu președintele Ucrainei.

Președintele SUA, Joe Biden, a catalogat acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”, afirmând că președintele rus Vladimir Putin „încearcă să elimine ideea de a fi ucrainean”.

Anterior, Vladimir Putin a declarat că negocierile de pace au ajuns într-un „punct mort” după ce Ucraina a făcut afirmații „false” privind crime de război. De asemenea, președintele rus a justificat invazia, afirmând că a luat „decizia corectă”, fiind clar că „nu am avut de ales”, iar obiectivele războiului sunt „clare și nobile”.

Miercuri, pe câmpul de luptă, nu a fost posibilă deschiderea niciunui coridor umanitar, din cauza situației prea periculoase, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk acuzând Rusia că a încălcat un acord de încetare a focului.

Primarul orașului-port Mariupol spune că a trebuit să înceteze să mai numere cadavrele din cauza luptelor de stradă, estimând însă că numărul civililor uciși a depășit 20.000.

Cel mai apropiat aliat al lui Putin în Ucraina, Viktor Medvedciuk, a fost capturat de forțele de ordine ucrainene. Zelenski a propus eliberarea lui în Rusia în schimbul ucrainenilor capturați de forțele rusești.

Pentagonul îi va primi miercuri pe liderii celor mai importanți opt producători de arme din SUA pentru a discuta despre capacitatea industriei de a satisface nevoile de armament ale Ucrainei în cazul în care războiul cu Rusia va dura ani de zile.

Casa Albă se pregătește să trimită Ucrainei un alt ajutor în arme, în valoare de 750 de milioane de dolari.

Cel puțin 20 de jurnaliști au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie.

Ucraina și Rusia își consolidează forțele militare în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova își schimbă centrul de greutate al ofensivei sale. Majoritatea civililor au fugit din estul Ucrainei înaintea unui atac prognozat să aibă loc pe scară largă.

Premierul Finlandei a anunțat că țara sa va lua o decizie cu privire la cererea de aderare la alianța NATO în următoarele săptămâni.

23:36 13.4.2022

Justin Trudeau: Este corect să numim ceea ce se întâmplă în Ucraina drept „genocid”

Premierul Canadei Justin Trudeau a declarat astăzi că este corect să numim ceea ce se întâmplă în Ucraina drept „genocid”, informează AFP.

„​Cred că este absolut corect ca tot mai mulți oameni să vorbească și să folosească cuvântul genocid în ceea ce privește ceea ce face Rusia, ceea ce a făcut Vladimir Putin...Am văzut această dorință de a ataca civili, de a folosi violența sexuală ca armă de război... Acest lucru este complet inacceptabil”, a spus Trudeau.

Trudeau, împreună cu Biden, este unul dintre primii lideri mondiali care a folosit termenul „genocid” atunci când descrie invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele american, Joe Biden, a numit ieri acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”.

23:25 13.4.2022

Rusia impune sancțiuni împotriva a 398 de reprezentanți ai Congresului SUA și a 87 de senatori canadieni

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că decizia de a impune sancțiuni a venit după ce SUA a anunțat luna trecută sancțiuni împotriva a 328 de membri ai Dumei de stat - parlamentul rus.

Rusia intenționează să anunțe în curând sancțiuni suplimentare ca răspuns la măsurile punitive ale SUA, spune Interfax.

23:17 13.4.2022

Rusia expulzează un diplomat ceh

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că va expulza un diplomat ceh de rang înalt de la Moscova, după ce Praga i-a cerut unui înalt oficial rus de la ambasadă să părăsească Cehia.

Diplomatul ceh a trebuit să părăsească Rusia înainte de sfârșitul zilei de 16 aprilie.

22:54 13.4.2022

Pentagonul: Unele echipamente trimise Ucrainei necesită instruire

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri astăzi că unele echipamente militare care sunt furnizate Ucrainei necesită instruire, relatează Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG