Casa Albă confirmă declarațiile președintelui Biden privind genocidul
După ce zilele trecute s-a referit la Vladimir Putin ca la un „criminal de război”, președintele SUA l-a numit „dictator” pe președintele rus și a folosit cuvântul genocid pentru acțiunile soldaților ruși în Ucraina.
„Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ți umple rezervorul, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război și comite genocid la jumătate de lume distanță”, a spus Biden, în dicursul său de la o fabrică de etanol din Iowa.
Ulterior, președintele american a făcut din nou declarații, în timp ce se pregătea să urce în avion.
Casa Albă a publicat transcrierea declarațiilor făcute de Joe Biden, după ce a fost întrebat de reporteri ce l-a determinat să folosească cuvântul genocid.
„Da, l-am numit genocid. A devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur și simplu să elimine ideea de a fi, de a putea fi ucrainean.
Iar cantitatea - dovezile se adună. Este diferit de ceea ce a fost săptămâna trecută. Apar - mai multe dovezi despre - literalmente, despre lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina. Și vom afla din ce în ce mai multe despre devastare.
Și îi vom lăsa pe avocați să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar mie așa mi se pare cu siguranță.”
Imagini din satelit arată acumularea de trupe rusești în trei locuri
Informațiile de pe teren și imaginile din satelit sugerează că Rusia își consolidează trupele și echipamentele în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina: regiunile Belgorod și Voronej, precum și în jurul orașului Matveev Kurgan din sud.
În interiorul Ucrainei, Rusia își consolidează operațiunile în jurul orașului Izium și se pregătește să se îndrepte spre sud pentru a cuceri Sloviansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, citat de BBC.
De acolo, trupele rusești ar putea să avanseze spre est sau sud-est pentru a încercui un contingent de forțe terestre ucrainene.
În cazul în care Mariupol cade, forțele rusești ar putea începe să împingă spre nord pentru a finaliza încercuirea unui grup mai mare de trupe ucrainene.
Se crede că unele dintre cele mai experimentate și mai bine echipate unități ucrainene se află în est. Acestea sunt bine așezate în poziții cheie, iar analiștii spun că trupele rusești ar putea întâmpina mari dificultăți.
Zelenski: Rusia a suferit pierderi „ireparabile”
Președintele Ucrainei a declarat marți seară că forțele rusești s-au confruntat cu „pierderi ireparabile” de când a început invazia, în urmă cu 48 de zile.
„Vă amintiți cum se lăuda Rusia că va cuceri Kievul în 48 de ore? În 48 de ore, care s-au întins pe durata a 48 de zile, armata rusă a atins un nivel de pierderi ireparabile mai mare decât cel al Uniunii Sovietice în timpul celor zece ani de război din Afganistan”, a declarat Zelenski, în discursul său.
Planul inițial al Rusiei de a lua cu asalt capitala ucraineană Kiev, atunci când a început războiul, pe 24 februarie, a fost blocat după ce trupele sale au suferit pierderi grele. BBC relatează citând vocile unor analiști, care spun că Moscova a subestimat puterea rezistenței și capacitățile forțelor armate mai mici ale Ucrainei.
De asemenea, Rusia s-a luptat cu propria incapacitate. Coloanele blindate au rămas fără combustibil, alimente și muniție. Vehiculele s-au defectat și au fost lăsate abandonate, apoi tractate de tractoare ucrainene.
În prezent, forțele rusești s-au retras complet din jurul capitalei Kiev și își consolidează forțele militare în regiunile estice Donețk și Luhansk.
Reuters: SUA vor acorda Ucrainei un ajutor suplimentar de 750 de milioane de dolari în arme
Administrația Biden este așteptată să anunțe, chiar miercuri, încă 750 de milioane de dolari în asistență militară pentru Ucraina, ca parte a unui ajutor în lupta acestei țări împotriva forțelor rusești, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.
Echipamentul ar urma să fie finanțat cu ajutorul Presidential Drawdown Authority, prin care președintele poate autoriza transferul din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.
Unul dintre oficiali a declarat că încă se fac pregătiri finale cu privire la combinația de echipamente ce urmează să fie livrată.
Un consilier de rang înalt al Congresului a declarat că echipamentele care vor fi anunțate vor include probabil sisteme de artilerie grea terestră, inclusiv obuziere.
Casa Albă a declarat săptămâna trecută că a oferit peste 1,7 miliarde de dolari în asistență de securitate Ucrainei de la invazia din 24 februarie. Livrările de arme au inclus rachete defensive antiaeriene Stinger și antitanc Javelin, precum și muniții și veste antiglonț.
Separat, Pentagonul va găzdui miercuri liderii celor mai importanți opt producători de armament din SUA pentru a discuta despre capacitatea industriei de a satisface nevoile de armament ale Ucrainei dacă războiul cu Rusia va dura ani de zile, mai relatează Reuters.