Linkuri accesibilitate

O tabără de vară pentru copii a fost locul altor atrocități înfiorătoare comise de armata rusă. Într-un subsol, au fost găsite cadavre cu mâinile legate la spate și împușcate în cap.
O tabără de vară pentru copii a fost locul altor atrocități înfiorătoare comise de armata rusă. Într-un subsol, au fost găsite cadavre cu mâinile legate la spate și împușcate în cap.

Masacrul rusesc în Ucraina | Zelenski: Polonia, Moldova, România, țările baltice, viitoarele ținte. Andrzej Duda: Nu e război, e terorism

Joe Biden spune că se adună dovezi conform cărora acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un genocid, iar președintele ucrainean a declarat, într-un discurs în parlamentul estonian, că Rusia folosește bombe cu fosfor în Ucraina.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu este război, ci terorism - a spus președintele polonez Andrzej Duda după întâlnirea pe care a avut-o miercuri la Kiev cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, alături de liderii celor trei țări baltice, Lituania, Estonia, Letonia.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, neagă că s-ar fi opus vizitei președintelui german la Kiev și spune că nu a fost abordat cu privire la o întâlnire cu omologul său german.

Joe Biden și Volodimir Zelenski au avut miercuri o discuție telefonică despre suplimentarea ajutorului defensiv care să fie acordat Kievului, precum și despre crimele de război făcute de Rusia în Ucraina.

Cadavrele a 765 de persoane, printre care 30 de copii, au fost recuperate în zona Kievului după retragerea trupelor rusești. Procurorul șef al regiunii spune, însă, că acesta este doar începutul și că în următoarele săptămâni numărul lor va crește semnificativ.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertizează că războiul va deveni „o baie de sânge fără sfârșit, care va răspândi mizerie, suferință și distrugere” dacă Ucraina nu primește mai mult ajutor militar. Zelenski spune că Ucraina s-a apărat împotriva Rusiei „mult mai mult decât au planificat invadatorii”. Dar Rusia are încă capacitatea de a ataca „nu numai Ucraina”, continuă Zelenski. „Polonia, Moldova, România și statele baltice vor deveni următoarele ținte dacă libertatea Ucrainei va cădea.”

BBC avertizează că un videoclip cu o siglă care o imită pe a sa, distribuit de televiziunea rusă de stat și răspândit pe rețelele de socializare, susține că atacul de la Kramatorsk a fost făcut de armata ucraineană. BBC transmite că nu a produs un astfel de videoclip și îndeamnă oamenii să nu-l distribuie și să verifice relatările de pe site-ul BBC News.

Rusia răspunde comentariilor președintelui Joe Biden despre genocid. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că sunt inacceptabile din partea unei țări „care a comis crime binecunoscute în ultima vreme”.

Caricaturistul Serghei Yolkin, celebru în Rusia și în străinătate, a părăsit țara pentru că „viitorul” din țara sa „este în ceață”. El este celebru în Rusia și în străinătate pentru desenele sale pe teme de politică, economie și probleme sociale. Yolkin face caricaturi politice pentru mai multe publicații, printre care Europa Liberă și Deutsche Welle.

Șefii Senatului și Camerei Deputaților, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, vor merge la Kiev pe 27 aprilie, la invitația președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stafanciuk.

Republica Cehă și-a redeschis ambasada de la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina.

Londra a impus noi sancțiuni rușilor și lui Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, reținut de serviciile speciale ucrainene în urmă cu o zi.

​Peste 1.000 de soldați ai brigăzii 36 de marină din Ucraina, inclusiv 162 de ofițeri, s-ar fi predat în orașul asediat Mariupol, potrivit unui anunț al Ministerului Apărării din Rusia.

Autoritățile ucrainene spun că nu au nicio informație în acest sens și au anunțat contrariul: acei soldați au străpuns o linie de atac a trupelor ruse și au luat contact cu Batalionul Azov, care luptă în oraș împotriva Rusiei.

Volodimir Zelenski a declarat în parlamentul estonian că Rusia folosește bombe cu fosfor în Ucraina, acuzând Moscova că folosește tactici de teroare împotriva civililor. Rusia a negat că a folosit astfel de arme.

Președintele polonez Andrzej Duda și președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei au ajuns la Kiev pentru a se întâlni personal cu președintele Ucrainei.

Președintele SUA, Joe Biden, a catalogat acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”, afirmând că președintele rus Vladimir Putin „încearcă să elimine ideea de a fi ucrainean”.

Anterior, Vladimir Putin a declarat că negocierile de pace au ajuns într-un „punct mort” după ce Ucraina a făcut afirmații „false” privind crime de război. De asemenea, președintele rus a justificat invazia, afirmând că a luat „decizia corectă”, fiind clar că „nu am avut de ales”, iar obiectivele războiului sunt „clare și nobile”.

Miercuri, pe câmpul de luptă, nu a fost posibilă deschiderea niciunui coridor umanitar, din cauza situației prea periculoase, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk acuzând Rusia că a încălcat un acord de încetare a focului.

Primarul orașului-port Mariupol spune că a trebuit să înceteze să mai numere cadavrele din cauza luptelor de stradă, estimând însă că numărul civililor uciși a depășit 20.000.

Cel mai apropiat aliat al lui Putin în Ucraina, Viktor Medvedciuk, a fost capturat de forțele de ordine ucrainene. Zelenski a propus eliberarea lui în Rusia în schimbul ucrainenilor capturați de forțele rusești.

Pentagonul îi va primi miercuri pe liderii celor mai importanți opt producători de arme din SUA pentru a discuta despre capacitatea industriei de a satisface nevoile de armament ale Ucrainei în cazul în care războiul cu Rusia va dura ani de zile.

Casa Albă se pregătește să trimită Ucrainei un alt ajutor în arme, în valoare de 750 de milioane de dolari.

Cel puțin 20 de jurnaliști au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie.

Ucraina și Rusia își consolidează forțele militare în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova își schimbă centrul de greutate al ofensivei sale. Majoritatea civililor au fugit din estul Ucrainei înaintea unui atac prognozat să aibă loc pe scară largă.

Premierul Finlandei a anunțat că țara sa va lua o decizie cu privire la cererea de aderare la alianța NATO în următoarele săptămâni.

07:29 13.4.2022

Casa Albă confirmă declarațiile președintelui Biden privind genocidul

După ce zilele trecute s-a referit la Vladimir Putin ca la un „criminal de război”, președintele SUA l-a numit „dictator” pe președintele rus și a folosit cuvântul genocid pentru acțiunile soldaților ruși în Ucraina.

„Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ți umple rezervorul, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de faptul că un dictator declară război și comite genocid la jumătate de lume distanță”, a spus Biden, în dicursul său de la o fabrică de etanol din Iowa.

Ulterior, președintele american a făcut din nou declarații, în timp ce se pregătea să urce în avion.

Casa Albă a publicat transcrierea declarațiilor făcute de Joe Biden, după ce a fost întrebat de reporteri ce l-a determinat să folosească cuvântul genocid.

„Da, l-am numit genocid. A devenit din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur și simplu să elimine ideea de a fi, de a putea fi ucrainean.

Iar cantitatea - dovezile se adună. Este diferit de ceea ce a fost săptămâna trecută. Apar - mai multe dovezi despre - literalmente, despre lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina. Și vom afla din ce în ce mai multe despre devastare.

Și îi vom lăsa pe avocați să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar mie așa mi se pare cu siguranță.”

07:30 13.4.2022

Imagini din satelit arată acumularea de trupe rusești în trei locuri

Informațiile de pe teren și imaginile din satelit sugerează că Rusia își consolidează trupele și echipamentele în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina: regiunile Belgorod și Voronej, precum și în jurul orașului Matveev Kurgan din sud.

În interiorul Ucrainei, Rusia își consolidează operațiunile în jurul orașului Izium și se pregătește să se îndrepte spre sud pentru a cuceri Sloviansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, citat de BBC.

De acolo, trupele rusești ar putea să avanseze spre est sau sud-est pentru a încercui un contingent de forțe terestre ucrainene.

În cazul în care Mariupol cade, forțele rusești ar putea începe să împingă spre nord pentru a finaliza încercuirea unui grup mai mare de trupe ucrainene.

Se crede că unele dintre cele mai experimentate și mai bine echipate unități ucrainene se află în est. Acestea sunt bine așezate în poziții cheie, iar analiștii spun că trupele rusești ar putea întâmpina mari dificultăți.

07:36 13.4.2022

Zelenski: Rusia a suferit pierderi „ireparabile”

Vehicule blindate rusești distruse la periferia Kievului, Ucraina, 31 martie 2022.
Vehicule blindate rusești distruse la periferia Kievului, Ucraina, 31 martie 2022.

Președintele Ucrainei a declarat marți seară că forțele rusești s-au confruntat cu „pierderi ireparabile” de când a început invazia, în urmă cu 48 de zile.

„Vă amintiți cum se lăuda Rusia că va cuceri Kievul în 48 de ore? În 48 de ore, care s-au întins pe durata a 48 de zile, armata rusă a atins un nivel de pierderi ireparabile mai mare decât cel al Uniunii Sovietice în timpul celor zece ani de război din Afganistan”, a declarat Zelenski, în discursul său.

Planul inițial al Rusiei de a lua cu asalt capitala ucraineană Kiev, atunci când a început războiul, pe 24 februarie, a fost blocat după ce trupele sale au suferit pierderi grele. BBC relatează citând vocile unor analiști, care spun că Moscova a subestimat puterea rezistenței și capacitățile forțelor armate mai mici ale Ucrainei.

De asemenea, Rusia s-a luptat cu propria incapacitate. Coloanele blindate au rămas fără combustibil, alimente și muniție. Vehiculele s-au defectat și au fost lăsate abandonate, apoi tractate de tractoare ucrainene.

În prezent, forțele rusești s-au retras complet din jurul capitalei Kiev și își consolidează forțele militare în regiunile estice Donețk și Luhansk.

07:56 13.4.2022

Reuters: SUA vor acorda Ucrainei un ajutor suplimentar de 750 de milioane de dolari în arme

Armament furnizat prin Lituania în Ucraina, din partea SUA.
Armament furnizat prin Lituania în Ucraina, din partea SUA.

Administrația Biden este așteptată să anunțe, chiar miercuri, încă 750 de milioane de dolari în asistență militară pentru Ucraina, ca parte a unui ajutor în lupta acestei țări împotriva forțelor rusești, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.

Echipamentul ar urma să fie finanțat cu ajutorul Presidential Drawdown Authority, prin care președintele poate autoriza transferul din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.

Unul dintre oficiali a declarat că încă se fac pregătiri finale cu privire la combinația de echipamente ce urmează să fie livrată.

Un consilier de rang înalt al Congresului a declarat că echipamentele care vor fi anunțate vor include probabil sisteme de artilerie grea terestră, inclusiv obuziere.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că a oferit peste 1,7 miliarde de dolari în asistență de securitate Ucrainei de la invazia din 24 februarie. Livrările de arme au inclus rachete defensive antiaeriene Stinger și antitanc Javelin, precum și muniții și veste antiglonț.

Separat, Pentagonul va găzdui miercuri liderii celor mai importanți opt producători de armament din SUA pentru a discuta despre capacitatea industriei de a satisface nevoile de armament ale Ucrainei dacă războiul cu Rusia va dura ani de zile, mai relatează Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG