Linkuri accesibilitate

Impozitarea muncii și a capitalului. Ce ar putea propune PSD în 2023


Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar urmă să devină premier la sfârșitul lunii mai. (Imagine de la lansarea pachetului de măsuri de sprijin pentru România din aprilie 2022.)
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar urmă să devină premier la sfârșitul lunii mai. (Imagine de la lansarea pachetului de măsuri de sprijin pentru România din aprilie 2022.)

Președintele PSD Marcel Ciolacu sugerează că în anul 2023 vor apărea schimbări ale impozitelor pe care trebuie să le plătească românii. În viziunea liderului PSD, acestea ar elimina discrepanțele actuale „între pătura de jos și pătura de sus", spune el.

Declarația vine în contextul în care PSD ar urma să preia la sfârșitul lunii mai funcția de premier, prin președintele formațiunii, Marcel Ciolacu. Acesta a indicat recent că este nevoie de „schimbări", care să restabilească „echitatea socială”.

Marcel Ciolacu sugerează că va propune politici fiscale de modificare a impozitării muncii și capitalului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00

Experții consultați de Europa Liberă spun că, în condițiile actuale, logica bugetară și economică nu ar recomanda modificări de substanță, introduse pe termen scurt.

În plus, atrag ei atenția, deși ideea unei reforme fiscale ar fi de actualitate, nu există deocamdată propuneri concrete și nici o dezbatere publică pe aceste temă.

Ce impozite ar putea schimba PSD

În acest moment, România are printre cele mai mari taxe pentru muncă din Europa.

Europa Liberă a calculat cât reprezintă, în 2023, impozitele și contribuțiile din veniturile individuale rezultate din contracte de muncă, respectiv din activități independente, PFA sau contracte de proprietate intelectuală.

Calculul ia ca reper taxele corespunzătoare unui venit mediu brut pe economie și a fost realizat cu sprijinul specialiștilor ContApp, platformă de administrare online pentru PFA și Profesii Liberale.

  • Contractele de muncă poartă impozite și contribuții de aproape 42% din venitul brut, inclusiv contribuțiile de sănătate și pensii. Indiferent de nivelul veniturilor, ponderea totală a datoriilor către stat este aceeași;
  • În cazul veniturile obținute din meserii liberale și drepturi de proprietate intelectuală, aceste taxe și contribuții se vor ridica în 2023 la aproximativ 39%;
  • Impozitul pe veniturile din dividende este de 8% în 2023, în creștere de la 5% cât a fost în 2022;
  • Impozitul pe profitul companiilor este de 16%.

Soluția impozitării progresive

Experții întrebați de Europa Liberă spun că cea mai plauzibilă modificare a impozitelor, în contextul declarației lui Marcel Ciolacu, ar fi introducerea impozitului progresiv.

E, de altfel, o idee mai veche în discursul reprezentanților PSD, dar ar fi o măsură cu potențial de conflict politic, în condițiile în care PNL, partener de guvernare, s-a opus mereu unei asemenea inițiative.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune însă că spațiul de manevră pentru modificări fiscale substanțiale este foarte mic în acest moment.

Motivele ar fi că bugetul pentru 2023 este făcut pornind de la anumite condiții, constrâns fiind de ținte de deficit, dar și de condițiile impuse de încetinirea creșterii economice.

Aceste rațiuni, spune Daniel Dăianu, ar trebui să tempereze inițiative de modificare semnificativă a politicii fiscale, chiar dacă, adaugă el, studii ale FMI și Băncii Mondiale ar recomanda introducerea în România a unui sistem de impozitare progresivă a veniturilor.

Analistul economic Bogdan Glăvan consideră că statul român nu își permite să piardă bani obținuți din taxe și impozite, dimpotrivă.

Orice declarație că vom scădea de acolo și vom crește dincolo este una politică.
Economistul Bogdan Glăvan

De aceea obiectivul oricărei măsuri fiscale, spune analistul, este același: să aducă mai mulți bani la buget. „Cred că sunt șanse foarte mari să vedem introducerea impozitării progresive. Nu știu ce altceva de substanță se poate face", spune Bogdan Glăvan.

„Este imposibil să scadă veniturile bugetare în România, adică să scadă taxele și să se ia mai puțin de la oameni, câtă vreme statul nu își reformează sistemele publice și companiile de stat. Orice măsură ar lua, nu își permit să diminueze veniturile la buget. Orice declarație că vom scădea de acolo și vom crește dincolo este una politică, de a câștiga voturile persoanelor care cred că vor ajunge să plătească mai puțin. "

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG