Linkuri accesibilitate

Maternitatea Odobescu din Timișoara, între dosarul penal și investigația DSP


Bebelușii la care testele au arătat că au coronavirus sunt în stare stabilă. Mamele lor vor fi testate din nou
Bebelușii la care testele au arătat că au coronavirus sunt în stare stabilă. Mamele lor vor fi testate din nou

UPDATE - Echipa de control a DSP Timiș a stabilit măsuri de reorganizare a activității medicale, pe echipe formate din minimul necesar de resurse umane, atât pentru asigurarea eficientizării serviciului medical,cât și pentru minimizarea expunerii.
Astfel, în Spitalul Odobescu s-au constituit două zone: o zonă verde și una roșie. Pacientele ce se vor adresa acestei unități, vor fi consultate de personal medical care va purta echipament corespunzător, după care se vor izola și vor fi testate Sars-Cov 2. În funcție de rezultat, pacientele vor fi îndrumate către Spitalul Bega dacă rezultatulva fi pozitiv,iar dacă acesta va fi negativ vor fi internate la Spitalul Odobescu. De asemenea, s-a dispus izolarea la domiciliu a persoanelor externate si retestarea acestora.
Ministerul Sănătății anunță că va repeta testele atât pentru nou-născuții depistați pozitiv (în număr de 10), cât și pentru mame.

Cazul celor zece nou-născuți confirmați cu COVID-19 generează efecte în lanț: Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a înregistrat marti, 7 aprilie, un dosar penal, DSP Timiș desfășoară o investigație pentru a afla cum s-au infectat cei zece bebeluși, iar conducerea DSP a fost schimbată a treia oară, după ce s-a aflat că directoarea precedentă, Mariana Rădulescu, a întârziat testarea mamelor și nou-născuților în favoarea unor probe venite din Hunedoara și a cerut ca internările-externările să fie reluate.

Primarul Nicolae Robu a avut cuvinte grele, în conferința de presă, pentru „nemernicii” de la DSP care au permis deschiderea maternității în condițiile în care erau deja 13 cadre medicale și 12 paciente confirmate cu coronavirus. Dosarul penal 3122/P/2020 are ca obiect fapta de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. și ped. de art. 352 Cp…. privind posibile nerespectări ale măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase și implicit a reglementărilor în materie, ce ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a unui nr. de 10 nou-născuți și a altor 25 persoane – cadre medicale, lehuze și o gravidă, în cadrul Maternității Odobescu a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara”.

Dr.Gabriela Olariu, medic primar neonatolog, șefa Secției de Neonatologie de la Maternitatea Odobescu, a oferit câteva explicații pentru Radio Europa liberă. Cei zece copii s-au născut la termen, au avut scor între 9 și 10, deci sunt în general copii sănătoși, fără probleme. Copiii infectați, mai ales la 2-3 zile de viață, nu fac boala chiar dacă sunt infectați, însă ei pot transmite virusul.

„Am fost anunțată în 23-24 martie că trei asistente nu au venit la serviciu, le-am ținut o săptămână acasă, iar în 30 martie am cerut să se testeze 30 de oameni de pe secție. S-au testat și 48 de copii. Probele au plecat pe 1 aprilie, dar rezultatele au venit după cinci-șase zile. Unsprezece nou-născuți au fost găsiți pozitivi, la mine sunt doar 5 din aceștia, dar deja unele mame au fost externate, cu tot cu copii, pe semnătură, pe proprie răspundere ”, ne-a descris doamna doctor situația.

Directoarea Spitalului Municipal, Olimpia Oprea, de care aparține maternitatea, a declarat presei că încercarea sa de a interzice internările și externările până se clarifică situația s-au lovit de presiunile fostei directoare DSP, jurist de meserie, care amenința cu dosar penal.

Șefa Secției de Neonatologie spune că duminică seara au fost trimise la Maternitatea Bega, desemnată ca unitate de tratare COVID-19, mame care au fost depistate pozitiv, fără copiii lor, care nu erau infectați.

În lipsa asistentelor aflate în izolare și fără șase persoane cu risc medical din personalul lăsat să stea acasă, secția lucrează „pe avarie”:„Am stat și 40 de ore în gardă cu colegii, avem la terapie intensivă 14 copii de care trebuie să ne ocupăm, fără legătură cu coronavirusul, deci nu putem să lăsăm totul și să plecăm. Tot personalul de 76 de persoane a fost acum testat, fie cu aparate PCR, fie cu teste rapide, dar asta după ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nici nu aveam cu ce să facem teste, nici măști aveam mai mult de 50, nu știu cum se împart echipamentele, abia după 1 aprilie am primit de la ISU câte ceva, iar în vamă așteaptă un extractor de ADN care va veni la noi zilele acestea cu care un test, care se face de regulă în 8 ore, va putea fi făcut în 30 de minute”, explică dr. Gabriela Olariu. Date fiind condițiile excepționale, și protocoalele pentru urgența legată de pandemie elaborate de Asociația de Neonatologie au venit relativ târziu, acum trei săptămâni, iar organizarea unui circuit funcțional, în care să se testeze orice nouă pacientă înainte de a intra în spital, se realizează abia acum. Dealtfel, și primarul Robu dădea vina pe amestecarea pacientelor testate pozitiv cu cele sănătoase și pe lipsa unor fluxuri separate. Zilele acestea se aplică un triaj cu testare la Centrul de diagnostic, laborator aflat în imediata apropiere a maternității, pentru toate gravidele nou internate. Târziu, dar mai bine decât deloc.

La Obstetrică-ginecologie din Maternitatea Odobescu situația este și mai puțin clară. Un medic care are paciente printre cele 10 cazuri de nașteri cu copii infectați spune, sub solicitarea anonimatului, că află mai mult din presă ce se întâmplă în maternitatea în care lucrează:„E haos fiindcă șefii celor patru secții de la noi nu s-au înțeles niciodată, nu colaborează și nici nu vor colabora, din cauza unor orgolii profesionale sau personale. Protocoale COVID-19, dacă sunt, nu sunt afișate, mai comunicăm între noi, colegii, pe WhatsApp, ce și cum să facem. Nu suntem testați, nu avem pediatru decât după ora 14.00, când vine câte unul din alte spitale, de la Jimbolia, de la Bega sau de altundeva. Dacă e vreo complicație la naștere și copilul trebuie intubat sau de intervenit, dimineața nu are cine. Poate știu asistentele, dar nu e o situație normală”. Ginecologul crede că normal ar fi să fie testat tot personalul medical, nu doar cei aproximativ 80 de la Neonatologie implicați în cazul bebelușilor infectați, să existe circuite clare, un mod lucru unitar, un minim triaj și, în viitor, să se angajeze personal suficient, nu să se intre în criză ori de câte ori apare o situație neprevăzută.

Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, unitate de linia a patra, nu are în prezent niciun caz de infecție cu coronavirus, dar și-a luat toate măsurile pentru a nu păți ca Maternitatea Odobescu „Avem trei tipuri de filtre – ne-a declarat Dr. Mihai Gafencu, purtător de cuvânt al Spitalului de copii și președintele asociației „Salvați copiii”– un container pentru testare, altul pentru așteptarea rezultatului și unul pentru izolare. Nu intră în spital decât cazuri curate. Au fost vreo cinci-șase suspiciuni, o asistentă a stat în izolare 14 zile, eu însumi am stat două zile izolat până a venit rezultatul testului, ambele au fost negative. Avem acum 12 ventilatoare funcționale, vom avea curând și filtre-tunel cu dezinfectant, în patru colțuri ale spitalului. Ne-am blindat cu echipamente, a cumpărat și managementul, am adus și noi cu asociația „Salvați copiii”, am primit de la ISU. Dar cel mai important este că am profitat de structura cu șapte corpuri de clădire a spitalului și am împărțit clădirile în patru pavilioane separate, cu echipe separate, să evităm orice contaminare”.

Deși descrie un model de organizare, doctorul Gafencu are o concluzie pe cât de realistă, pe atât de amară: „Situația spitalelor este extrem de politizată, spitalele sunt nepregătite pentru orice criză, nu știu să reacționeze, să găsească soluții flexibile cu managementul lor de regulă politic, obișnuit să răspundă mai degrabă comenzilor politice, decât nevoilor pacienților”.

La această oră cei zece nou-născuți infectați cu coronavirus sunt stabili, mamele acestora diagnosticate negative vor trebui retestate. Încă nu se știe cum: vor fi chemate la spital, sau va trimite DSP personal care să le testeze la domiciliu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG