Linkuri accesibilitate

O publicație ucraineană se plânge de presiuni din partea biroului lui Zelenski


Editorul șef al Ukrainska Pravda Sevhil Musaieva (foto de fișier)
Editorul șef al Ukrainska Pravda Sevhil Musaieva (foto de fișier)

Colegiul editorial al uneia dintre cele mai respectate instituții de presă din Ucraina, Ukrainska Pravda, a acuzat biroul președintelui Volodimir Zelenski că a lansat o campanie de „presiune continuă și sistematică” împotriva acesteia, care amenință independența activității sale.

Într-o declarație lansată pe 9 octombrie, publicația a acuzat administrația președintelui Zelenski că încearcă să influențeze politica editorială și pe jurnaliştii independenți.

Ukrayinska Pravda susține că oficialii guvernamentali îi împiedică activitatea blocând interviurile, presând companiile să retragă publicitatea și inițiind „o comunicare plină de emoții” între președintele Zelenski și jurnalistul Roman Kravets în timpul unei conferințe de presă din august.

„Acestea și alte semnale nepublice sugerează încercări de a influența politica noastră editorială”, se spune în declarație, adăugând că astfel de acțiuni sunt deosebit de alarmante în timpul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, când independența jurnalistică este esențială.

Colegiul editorial a avertizat că orice eforturi suplimentare de a influența practicarea profesiei de jurnalist vor fi expuse public și „vor avea consecințe la nivel internațional”.

Biroul lui Zelenski nu a comentat încă acuzațiile.

RFE/RL a contactat biroul său de presă pentru comentarii cu privire la acuzațiile ziarului, dar nu a primit niciun răspuns.

Sevhil Musaieva, redactorul-șef al publicației Ukrayinska Pravda, a susținut anterior că Biroul Președintelui a încercat să blocheze publicitatea pe site-ul publicației și că proprietarul publicației a rezistat ofertelor de vânzare, pe care le-a descris ca parte a campaniei de presiune.

Ukrainska Pravda a fost fondată de Ghiorghi Gongadze, un cunoscut jurnalist ucrainean.

Numele său a dobândit o tragic celebritate după ce a fost răpit și ucis în anul 2000, din rațiuni despre care mulți cred că au fost motivate politic.

Moartea sa a stârnit proteste și a devenit un simbol al luptei pentru o presă liberă în Ucraina.

Ukrainska Pravda continuă să joace un rol semnificativ în jurnalismul ucrainean de când se află în proprietatea omului de afaceri ceh Tomas Fiala.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG