Linkuri accesibilitate

Trei dintre medicii de la Marius Nasta, acuzați de mită, nu pot justifica patru milioane de lei. Averile lor, sub sechestru


Nouă cadre medicale de la Institutul Marius Nasta sunt acuzate de corupție. Patru dintre ele au fost reținute.
Nouă cadre medicale de la Institutul Marius Nasta sunt acuzate de corupție. Patru dintre ele au fost reținute.

Doi medici de la Marius Nasta, acuzați de luare de mită, au fost arestați preventiv joi seară. Patru rămân sub control judiciar. Trei dintre acuzați care nu își pot justifica averile au bunurile sub sechestru. Toți cei vizați s-au disculpat în fața managerului spitalului.

„A fost un articol de presă care aducea acuzații unor medici din Institutul Marius Nasta, care aveau un comportament care se supune faptelor penale, iar acel articol de presă l-am trimis organelor abilitate ca să cerceteze conform metodelor pe care ei le ştiu. Ca manager, nu ai cum să cercetezi, dacă nu ai declaraţii din partea angajaţilor”, a declarat, joi, Beatrice Mahler, managerul de la Institutul Marius Nasta din București.

Și a mai adăugat că plângerea a plecat spre autorități în decembrie 2021 și că medicii acuzați nu au recunoscut faptele.

În acea lună, curentul.info publica un articol despre șpaga de la Spitalul Marius Nasta. Acuzat în reportaj era unul dintre chirurgii de acolo, profesor la Universitatea de Medicină. Doctorul era înregistrat audio în timp ce înapoia banii luați ca mită văduvei unui pacient.

Nu este singura acuzație de corupție de la institut, din 2021. Despre cel puțin încă una au aflat tot jurnaliștii de la Curentul, în luna mai a acelui an, dar despre care nu au mai scris la acel moment după ce managerul, Beatrice Mahler, le-a comunicat că e deja o anchetă în curs.

Au publicat informațiile pe care le aveau abia în ianuarie 2023, pentru că nu se întâmplase nimic cu ancheta.

„P.S. Doamna Mahler, dr. Paleru mi-a cerut bani pentru operație”

Așa se încheia un mail, trimis de un pacient managerului Spitalului Nasta, în 2021. Reclamantul mai adăuga că i-a dat doctorului Paleru 2.500 de lei, că atât a avut, deși aflase că cere, în general, 5.000.

Din comunicatul Direcției Generale Anticorupție (DGA), reiese că faptele cercetate sunt din anii 2022 și 2023 și că e vorba de două dosare. Teoretic, nu fac referire la acuzațiile prezentate de jurnaliști, care s-au petrecut în 2021. Pot fi, însă, punctul de plecare într-o anchetă finalizată, pe 20 septembrie 2023, cu percheziții și rețineri.

Și cel de-al doilea dosar a plecat tot de la o sesizare a spitalului făcută la începutul acestui an, după cum spune managerul de la Nasta, unitate medicală importantă în lupta cu pandemia de Covid.

„Unul dintre medici mi-a adus în atenție sesizarea făcută de unul dintre pacienți și, după discuția cu pacientul, am trimis către secția de poliție sesizarea”, explică medicul Beatrice Mahler, manager al Spitalului Marius Nasta.

După descinderile de miercuri, procurorii au luat măsuri preventive pentru nouă persoane.

Patru medici, printre care și doi chirurgi cunoscuți, profesori universitari la UMF Carol Davila, au fost reținuți pentru 24 de ore. Doi dintre ei au fost arestați preventiv, joi seară, pentru 30 de zile.

Ceilalți doi reținuți sunt medici rezidenți. Alte patru cadre medicale au primit control judiciar, iar o alta nu a fost găsită, pentru că ar fi în concediu.

Dacă ești doctor cu mine, îți dau geaca de pe mine

CV-ul medicului Cristian Paleru e impresionant. Stagii de pregătire în străinătate, operații în premieră în România. Medic primar chirurgie toracica din 1999 și șef de lucrări la UMF Carol Davila din 2007. Dar și medic la câteva clinici private din Capitală - Sanador, Regina Maria. Are comentarii pozitive de la foști pacienți care îi mulțumesc și îl recomandă ca pe un bun specialist.

Doar salariul lui lunar la Nasta este de peste 15.000 de lei, după cum a dezvăluit managerul spitalului. La care se adaugă salariile de la UMF și de la clinicile private.

În 2022, împreună cu alte două persoane, Cristian Paleru a obținut prin decizia instanței aproape un milion de lei de la stat, compensare pentru un imobil și un teren din Pitești. Tatăl său, Gheorghe Paleru, a fost director al Uzinelor Dacia înainte de 1989.

Dar ar cere și mită, spun procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

În spital, legendele despre Cristian Paleru circulă de ani de zile. Că ar fi luat geaca unui pacient care n-a avut bani să dea pentru o operație, dar pentru că i-a fost mică ar fi vândut-o, tot în spital.

Numele său apare într-un dosar de malpraxis, de pe rolul Judecătoriei Sector 2. Este acuzat, alături de alte cadre medicale de la două spitale din Capitală, de moartea unui pacient, în 2020. Dosarul nu are încă un termen de judecată.

50.000 de euro la saltea

Cel de-al doilea chirurg acuzat de luare de mită, Adrian Petreanu, este și el șef de lucrări la UMF Carol Davila. Semnează studii de specialitate publicate în reviste din țară și străinătate. Și salariul lui e în jur de 15.000 de lei doar de la spital, la care se adaugă venitul de la universitate. Dar ar lua și șpagă, acuză procurorii.

La perchezițiile de miercuri, de la locuința medicului, procurorii au găsit 50.000 de euro cash, spun surse judiciare pentru Europa Liberă.

Un alt treilea chirurg acuzat de luare mită de procurori este Olga Dăncilă. În cazul ei, decizia anchetatorilor a fost de plasare sub control judiciar.

Și Petreanu, și Paleru sunt îndrumători pentru medicii rezidenți. Trei dintre aceștia din urmă sunt și ei în dosarele de luare și dare de mită. Toți trei sunt acum sub control judiciar. La fel și doi medici anesteziști.

Sechestru pe conturile bancare și bunuri

În urma investigațiilor financiare, au rezultat diferențe semnificative între veniturile licite și bunurile dobândite în ultimii 5 ani de către unii dintre medicii vizați de cercetări, comunică DGA.

Procurorii au emis joi ordonanțe de instituire a măsurilor asigurătorii în vederea confiscării speciale și a confiscării extinse, asupra bunurilor deținute de patru dintre inculpați. Numele lor nu sunt precizate de autorități, care descriu doar măsurile:

  • primul inculpat- indisponibilizarea bunurilor mobile sau imobile și poprirea sumelor aflate în conturile bancare, până la concurența sumelor de 2.355.913,96 lei, 74.943 euro, 21.300 dolari, 2.120 franci elveţieni și 100 lire sterline
  • al doilea inculpat - sechestru asupra sumelor de 1.080 euro, 9.130 lei, 338 dolari și 1.150 de franci elveţieni, ridicate în urma percheziției domiciliare. Indisponibilizarea bunurilor mobile și imobile și poprirea cu privire la sumele aflate în conturile bancare până la concurenţa sumei de 850.292 lei
  • al treilea inculpat - sechestru pe bunuri mobile sau imobile și poprirea sumelor aflate în conturile bancare, până la concurenţa sumei de 363.310,63 lei.

Dosarul Nasta

Miercuri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti și polițiști de la Direcția Generală Anticorupție au făcut două percheziții: una la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta” și alte două domiciliare. 31 de persoane au fost duse la audieri în București și în alte 12 județe. Autoritățile fac cercetări în două dosare penale de luare şi dare de mită.

Între cei audiați sunt și nouă cadre medicale, despre care există suspiciuni că „au primit, în mod repetat, diverse sume de bani şi bunuri de la diferiți pacienți ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervențiilor chirurgicale)”, conform comunicatului DGA.

Pe lângă acuzațiile de corupție, în cazul unora dintre medicii vizați de cercetări, autoritățile au descoperit „diferențe semnificative între veniturile licite şi avere”.

La Marius Nasta sunt alţi 94 de medici care se delimitează de cei acuzați că au luat mită

Managerul de la Marius Nasta, Beatrice Mahler, a ieșit astăzi în fața presei. A explicat cum au început anchetele, după ce conducerea spitalului a sesizat fapte de corupție, dar s-a și delimitat de acțiunile de care sunt acuzați cei nouă colegi ai săi.

„În aceste zile şi cu aceste evenimente, încrederea pacienţilor în medici este grav afectată. Pe lângă cei şase medici care sunt sub atenţia organelor penale, la Marius Nasta sunt alţi 94 de medici care îşi desfăşoară activitatea într-un mod care nu cred şi sper că nu mai lasă loc de alte fapte de natură penală”, a spus Beatrice Mahler.

Managerul Institutului Marius Nasta s-a delimitat de faptele colegilor săi. A făcut același lucru și în numele celeloralți 94 de angajați ai institutului.
Managerul Institutului Marius Nasta s-a delimitat de faptele colegilor săi. A făcut același lucru și în numele celeloralți 94 de angajați ai institutului.

Mahler subliniază că este necesar ca orice faptă de corupție să ajungă în cercetarea autorităților pentru ca pacienții să aibă încredere în medici.

„Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă, însă cred că datoria mea esenţială este să transmit, atunci când este cazul, orice suspiciune de faptă penală către organele de cercetare, pentru că avem datoria să creştem încrederea pacienţilor în noi", spune dr. Beatrice Mahler.

Managerul spune că toți cei au făcut obiectul sesizărilor și-au susținut nevinovăția atunci când ea i-a confruntat cu acuzațiile pacienților.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG