Linkuri accesibilitate

Medicii de familie cer să se renunțe la adeverințele medicale


Două asociații ale medicilor de familie spun că școlile și grădinițele ar trebui să renunțe la cerința adeverinței medicale din cauza riscului crescut de îmbolnăvire.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, și președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, consideră că ar trebui să se renunțe la adeverințele medicale, pentru că, pe lângă birocrație, acestea presupun și riscuri sporite de îmbolnăvire odată cu descinderea părinților și copiilor la cabinetele medicale.

Medicii de familie vor fi primele cadre medicale solicitate de părinți în caz de îmbolnăvire a copilului, motiv pentru care medicii cer protocoale clare, în lipsa cărora le va fi greu să facă diferența între o gripă și formele medii și severe de Covid-19, scrie Sinopsis, care i-a intervievat pe cei doi medici, lideri ai asociațiilor profesionale ale medicilor de familie.

Sandra Alexiu de la Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov propune ca, pe lângă vaccinarea antigripală, să fie cât mai accesibile anul acesta testele de gripă pentru a ajuta la un diagnostic rapid.

Medicii reclamă frecventele schimbări legislative sau, mai grav, lacunele din deciziile politicienilor, care i-au pus pe medici în situația de a face inclusiv muncă de juriști.

Medicii de familie sunt prinși la mijloc într-o situație juridică neclară legată de angajații infectați cu noul coronavirus care nu au fost internați în spital și care, potrivit actualei legislații, nu pot primi concediu medical cu care să justifice lipsa de la serviciu în perioada de autoizolare sau carantină. Lacuna legislativă urmează să fie îndreptată prin proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Ministrul Educaţiei Monica Anisie a spus marți seară că un elev poate opta pentru sistemul exclusiv online pe baza unei adeverinţe eliberate de un medic care să ateste fie că există motive medicale care îl împiedică să fie prezent fizic la școală, fie pentru că o persoană din familie se află într-o categorie de risc.

„Este prevăzut acest lucru (învăţarea exclusiv online - n.r.) în ordinul comun, părintele poate să ia această decizie, să înveţe copilul, să-şi continue educaţia în sistem online, să înveţe de acasă, în anumite situaţii. Şi anume: pe de o parte, dacă prezintă copilul vreo boală, care s-ar putea agrava prin faptul că va veni la şcoală şi ar putea să ia virusul respectiv, fie în momentul în care în familie avem cazuri de persoane care puteau să fie supuse unei îmbolnăviri accentuate de virus. De aceea, am prevăzut să prezinte părintele, în urma unei evaluări din familie, o adeverinţă pe care să o dea şcolii, pentru a putea copilul, în felul acesta, să-şi continue învăţarea de acasă", a declarat Monica Anisie, miercuri seară, la Digi 24.

Elevii care provin din familii în care sunt persoane care au comobordități nu vor avea obligația să prezinte fizic la școală odată cu începutul anului școlar, a spus pe 1 septembrie ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Există această variantă în care poate face învăţământ online în condiţiile în care are acasă persoane cu comorbidităţi”, a afirmat Nelu Tătaru, întrebat în conferința de presă în care s-au prezentat principalele măsuri luate de autorități pentru reluarea cursurilor.

El a precizat că cele mai multe școli din țară sunt, în prezent, într-o situație epidemiologică potrivită pentru a începe anul școlar în scenariul 1 care permite prezența în clase a tuturor elevilor.

În schimb, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a încurajat părinții să își lase copiii să meargă la școală.

„Eu chiar încurajez părinții să facă în așa fel încât să se informeze – și cred că școlile sunt dornice și ele să furnizeze toate informațiile părinților legate de modul în care s-au organizat – să își încurajeze copiii să meargă la școala. Școala e de făcut față în față cu copiii“, a declarat Rafila în aceeași zi în cadrul unei intervenții la Digi24.

El a subliniat că virusul va continua să se răspândească în comunitate ceea ce va genera necesitatea ca populația să se obișnuiască să trăiască în asemenea condiții, dar a ridicat un semn de alarmă privind funcționalitatea măsurilor luate de autorități pentru redeschiderea școlilor.

„​Aceste măsuri trebuie verificate, pilotate, astfel încât orice punct slab să fie identificat și copiii să se ducă în siguranță la școala, dar și cadrele didactice, pentru că trebuie protejate”, a arătat Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății a publicat luni harta cu scenariile INSP pentru începerea școlii din 14 septembrie. În baza acestei analize epidemiologice, școlile vor decide în care din cele trei scenarii vor propune să se desfășoare orele de curs.

XS
SM
MD
LG