Linkuri accesibilitate

Medicii de familie de la Timișoara au vaccinat doar 10 pacienţi în programul pilot cu AstraZeneca


Doar 10 oameni au fost imunizaţi în cabinetele medicilor de familie de la Timișoara

Programul pilot implementat la Timişoara, în cadrul căruia oamenii se pot vaccina împotriva COVID-19 la medicii de familie, fără înscriere în platforma naţională, nu are succesul scontat.

Doar 10 oameni s-au prezentat la cabinete pentru administrarea serului, miercuri, în prima zi a programului, în timp ce joi nu s-a administrat niciun vaccin. Asta pentru că vaccinul folosit este cel de la AstraZeneca.

Deşi cei 50 de medici de familie înscrişi în program ar fi putut să vaccineze 500 de oameni pe zi, de miercuri până vineri, doar 10 oameni au fost imunizaţi în cabinetele acestora. Conform datelor transmise vineri de Direcţia de Sănătate Publică, în cursul zilei de joi nu a fost administrat niciun vaccin, iar miercuri, în prima zi de desfăşurare a programului, s-au imunizat doar 10 oameni.

„DSP Timiş a distribuit 2.450 doze vaccin la 49 de cabinete, în cadrul proiectului pilot. Vaccinările se fac în funcţie de programările medicilor de familie”, transmit reprezentanţii DSP Timiş.

La Timişoara, începând de miercuri, 7 aprilie, se desfăşoară un proiect pilot în cadrul căruia 50 de medici de familie s-au înscris pentru a vaccina împotriva COVID-19 pacienţii pe care îi au înscrişi.

Fiecare dintre medici pot vaccina până la 10 oameni pe zi cu serul de la AstraZeneca, având toate dotările necesare în cabinete. La momentul începerii implementării programului, 100 de oameni erau înscrişi pe listele medicilor de familie.

În ultimele 24 de ore, în centrele de vaccinare, la nivelul judeţului Timiş, s-a administrat un număr total de 3.037 vaccinuri, dintre care 270 de la Moderna, 55 de la AstraZeneca şi restul de la Pfizer. De la debutul campaniei de vaccinare, în întreg judeţul s-au administrat 157.631 de doze de vaccin de la debutul campaniei de vaccinare.

La nivel național, aproximativ 300.000 de români și-au anulat vaccinarea AstraZeneca în urma problemelor apărute cu acest tip de vaccin la un număr mic de persoane care au avut efecte adverse foarte rare precum formarea cheagurilor de sânge.

Săptămâna aceasta, reprezentanții Agenţiei Europeane pentru Medicamente au anunţat au găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG