Linkuri accesibilitate

Decizia Parchetului General în dosarul în care apare și Streinu-Cercel: ”un joc de imagine la început de mandat”?


Streinu Cercel, Directorul Institutului “Matei Balş”
Streinu Cercel, Directorul Institutului “Matei Balş”

Adrian Steinu Cercel, directorul Institutului Matei Balș, a declarat că intră în ”silenzio stampa” pentru o lună, după ce Parchetul General a deschis un dosar penal în urma unor scurgeri de informații în presă. Surse judiciare au declarat pentru ”Europa Liberă” că deschiderea dosarului pare mai degrabă ”un joc de imagine la început de mandat al noii conduceri a Parchetului General”.

Documentele ajunse în mass media au fost discutate în timpul unei ședințe a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase de pe teritoriul României. Mai mult, Cercel a mai precizat că așteaptă scuze publice din partea procurorilor. ”Nu voi mai vorbi public deloc în următoarea lună. Parchetul General trebuie să-şi ceară scuze!", a transmis printr-un SMS, pentru Antena 3, Adrian Streinu-Cercel.

Închiderea școlilor, mărul discordiei

Supărarea doctorului vine după ce Parchetul general a anunțat pe 10 martie că s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Cercetarea nu îl vizează personal pe doctorul Sterinu-Cercel, ci pe toți oficialii implicați.

În mass media au apărut o serie de informații referitoare la conținutul Hotărârii nr. 8 din data de 9 martie 2020, emisă de MAI, ”informaţii a căror transmitere a creat o stare de panică şi confuzie la nivel naţional, în contextul creşterii răspândirii virusului Covid-19 pe teritoriul României”, se arată în comunicatul procurorilor. Mai exact, este vorba de documentul prin care se propunea închiderea școlilor pe perioada pandemiei, măsură care nu a fost discutată în guvern și care a apărut ”pe surse” în presă.

Grupul de suport

Streinu-Cercel face parte din Grupul de suport tehnico științific ca reprezentant al institutului ”Matei Balș”. Grupul de suport este constituit din reprezentanți ai MAI, Ministerului Transporturilor, a MapN, a Institutului Matei Balș, a ministerului Sănătății, Economiei, Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și a ministerului de Externe, fiind condus de Raed Arafat.

Procurorii susțin că la momentul divulgării, ”Hotărârea nr. 8 din data de 9.03.2020 nu prezenta forma finală, cu toate modificările adoptate ulterior, şi nu era aprobată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU)”, fiind astfel afectat modul de comunicare a unor informații corecte și asumate de către instituțiile publice, astfel încât să nu se creeze stare de panică”.

Surse judiciare au declarat pentru ”Europa Liberă” că asemenea măsuri au menirea de a pune presiune pe jurnaliști și pe membrii Grupului de suport. ”Vedem săptămânal în presă informații ieșite pe surse din zona guvernamentală. O sesizare a Parchetului într-o perioadă ca asta dă naștere altor interpretări și este de natură să pună presiune pe presă și pe cei care încearcă să găsească soluții de salvare. Pare mai degrabă un joc de imagine la început de mandat al noii conduceri a Parchetului General”​.

Polițistul infectat, cercetat tot de PG

Tot pe 10 martie, prin ordonanță a procurorului general Gabriela Scutea a fost preluat dosarul fostului polițist internat la spitalul ”Dimitrie Gerota” care a mințit că nu a fost plecat în străinătate și apoi a infectat alte 30 de persoane, toți cei din spital fiind plasați în carantină.

Cazul senatorului liberal Vergil Chițac este instrumentat tot de Parchetul General. Anchetatorii au comunicat către ”Europa Liberă” că ”s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, în cauza privind un membru al Senatului României, care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19”.

Până în prezent, la nivel național s-au deschis 36 de dosare penale, sub acuzația săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG