Linkuri accesibilitate

Vicepreședintele rus Dmitri Medvedev amenință Curtea de la Haga cu rachete


Decizia CPI de a emite un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin va avea consecințe dezastruoase pentru dreptul internațional, a declarat luni vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, om de încredere al liderului de la Kremlin. 
Decizia CPI de a emite un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin va avea consecințe dezastruoase pentru dreptul internațional, a declarat luni vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, om de încredere al liderului de la Kremlin. 

Vicepreședintele Consiliului de Securitate rus, Dmitri Medvedev, spune că judecătorii Curții Penale Internaționale nu ar fi trebuit „să ridice mâna” împotriva unei mari puteri nucleare cum este Rusia și a sugerat că CPI ar putea fi atacată cu rachete nucleare.

Decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin va avea consecințe dezastruoase pentru dreptul internațional, a declarat luni vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, om de încredere al liderului de la Kremlin.

„Au decis să-l judece pe președintele (...) unei puteri nucleare care nu este parte a Curții Penale Internaționale, din aceleași motive ca SUA și alte țări. Este evident că directiva este cea mai dură posibilă", a scris Medvedev pe Telegram, citat de Tass.

El a mai spus că decizia CPI nu are nicio valoare practică, sugerând că nu va putea fi pusă niciodată în aplicare, dar „consecințele pentru dreptul internațional vor fi dezastruoase.”

„Aceasta înseamnă o prăbușire a fundamentelor, a principiilor dreptului, inclusiv postulatul inevitabilității pedepsei. Nimeni nu se va mai adresa acum instituțiilor internaționale. Toată lumea va face înțelegeri. Toate deciziile nebunești ale ONU și ale altor organizații vor acționa din plin. Urmează un declin întunecat al întregului sistem de relații internaționale”, a mai spus Medvedev.

El a mai spus că judecătorii ICC nu ar fi trebuit să ridice mâna împotriva unei mari puteri nucleare.

„Mi-e teamă, domnilor, că toată lumea răspunde în fața lui Dumnezeu și a rachetelor. Este foarte posibil să ne imaginăm cum un Onik hipersonic tras de pe o navă de război rusă în Marea Nordului lovește clădirea curții de la Haga. Mi-e teamă că nu va putea fi doborât. Iar instanța este doar o organizație internațională jalnică, nu oamenii unei țări NATO. Așa că nu vor putea începe un război. Se vor speria. Și nimeni nu va regreta", a spus Medvedev.

El i-a îndemnat pe judecători „ să vegheze îndeaproape cerul”.

Tot luni, Comitetul de Investigații al Federației Ruse (CIR) a deschis un dosar penal împotriva judecătorilor Curții Penale Internaționale (CPI), care au emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și pentru ombudsmanul copiilor Maria Lvova-Belova, scrie Interfax.

Anchetatorii ruși au deschis dosar penal și împotriva procurorului pentru că a emis „acuzația ilegală” împotriva președintelui rus Vladimir Putin, pe numele căruia a fost emis un mandat internațional de arestare.

Kommersant.ru face publice și numele celor împotriva cărora anchetatorii ruși au deschis dosar penal: procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) Karim Ahmad Khan (Marea Britanie), judecătorii Tomoko Akane (Japonia), Rosario Salvatore Aitala (Italia) și Sergio Gerardo Ugalde Godinez (Costa -Rika).

„Acțiunile judecătorilor Curții Penale Internaționale conțin indicii de infracțiuni în temeiul părții (...) din Codul penal al Federației Ruse privind detenție ilegală în mod deliberat, precum și ca pregătire pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin, care se bucură de protecție internațională, pentru a complica relațiile internaționale”, spun procurorii ruși.

Karim Khan este cercetat în baza Codului penal rusesc pentru „acuzarea ilegală a unei persoane de săvârșirea unei infracțiuni grave sau deosebit de grave, precum și pregătirile pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin beneficiind de protecţie internaţională, pentru a complica relaţiile internaţionale”.

„Urmărirea penală [a lui Putin] este evident ilegală, întrucât nu există temeiuri de tragere la răspundere penală. În conformitate cu Convenția pentru prevenirea și pedepsirea infracțiunilor împotriva persoanelor protejate internațional din 14.12.1973, șefii de stat se bucură de imunitate absolută de jurisdicția statelor străine”, afirmă un comunicat emis de Comitetul de Investigații de la Moscova.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război.

În primul său mandat pentru Ucraina, Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război în Ucraina pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.

Sunt primele acuzații internaționale formulate împotriva Rusiei de la începutul conflictului și vin după luni de muncă din partea echipelor speciale de anchetatori. Ei susțin că Rusia a răpit copii și adolescenți ucraineni și i-a trimis în tabere de reeducare rusești și că Kremlinul a atacat deliberat infrastructura civilă.

De asemenea, comisarul lui Putin pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, este și ea acuzată de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor din Ucraina. Și pe numele ei a fost emis un mandat internațional de arestare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG