Linkuri accesibilitate

Medvedev îi amenință pe oficialii NATO și spune că sunt „ținte legitime” după uciderea unui general rus


Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte, Dmitri Medvedev.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte, Dmitri Medvedev.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a acuzat NATO și pe oficialii din țările aliate cu Ucraina, țară invadată de Rusia pe 24 februarie 2022, că sunt participante la conflict și că au devenit „ținte militare legitime”.

Referindu-se la un editorial din ziarul londonez Times, care a scris că uciderea, pe 17 decembrie, a unui ofițer rus de rang înalt este „un act legitim de apărare al unei națiuni amenințate”, Medvedev a spus că Moscova ar trebui să aplice aceeași logică.

The Times a scris că asasinatul a fost „o lovitură discriminatorie împotriva unui agresor” și că arată necesitatea ca guvernele occidentale să ofere Ucrainei „tot sprijinul de care are nevoie pentru a lupta cu un război just de autoapărare”.

„Toți oficialii țărilor NATO implicați în deciziile privind asistența militară pentru Ucraina și cei care participă la un război hibrid sau convențional împotriva Rusiei sunt acum considerați ținte militare legitime pentru statul rus și pentru toți patrioții ruși”, spune Medvedev.

Întrebat despre comentariile lui Medvedev, biroul de presă al NATO a răspuns pentru RFE/RL prin e-mail: „Vă vom contacta dacă avem ceva de spus”.

Generalul locotenent Igor Kirillov, șeful Forțelor de Apărare Nucleară, Biologică și Chimică a Rusiei (RKhBZ), și asistentul său au fost uciși marți de o bombă ascunsă într-o trotinetă electrică în fața intrării unei clădiri din Moscova.

Momentul în care un general rus e ucis la Moscova de o bombă plasată într-o trotinetă electrică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:45 0:00

Kirillov este unul dintre numeroșii ofițeri ruși uciși în Rusia sau în regiunile ucrainene ocupate de ruși. Moartea lui a survenit la o săptămână după ce șeful unei companii rusești care construiește rachete de croazieră folosite de Moscova în război a fost împușcat.

Retorica lui Medvedev se bazează pe narațiunea Kremlinului de a da vina pe „forțele” occidentale pentru acțiunile antirusești din întreaga lume și pentru actele de sabotaj și de „terorism” de pe teritoriul Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat într-o ședință de informare din 17 decembrie că Statele Unite nu au fost implicate în uciderea lui Kirillov și nici nu au avut vreo informație înainte de atac.

Anchetatorii ruși au numit uciderea ofițerului un atac „terorist” și l-au atribuit serviciilor secrete ucrainene.

Pe 18 decembrie, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat că a reținut un suspect – un cetățean uzbec al căui nume nu a fost dezvăluit, în vârstă de 29 de ani – în acest caz.

Medvedev i-a amenințat și pe jurnaliștii de la The Times și a spus că ziarul ar putea fi inclus pe lista „țintelor militare legitime”, adăugând că „la Londra se întâmplă multe lucruri, fiți atenți”.

Acest avertisment pare să fie o referire subțire voalată la intoxicația cu radiații a fostului ofițer FSB și critic al Kremlinului Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 și tentativa de asasinare a fostului ofițer de informații rus Serghei Skripal în orașul britanic Salisbury cu un agent nervos mortal în 2018.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG