Linkuri accesibilitate

Meleșcanu neagă că i-a dezinformat pe diplomații străini în 1989


Meleșcanu susține că nu i-a dezinformat pe diplomații străini despre situația de la Timișoara
Meleșcanu susține că nu i-a dezinformat pe diplomații străini despre situația de la Timișoara

Teodor Meleșcanu neagă că i-ar fi dezinformat pe diplomații străini, în decembrie 1989, cu privire la reprimarea Revoluției de la Timișoara și susține că, dimpotrivă, ar fi spus că, în cazul în care informațiile se confirmă, atunci vinovații vor trebui să-și asume răspunderea pentru faptele lor.

„Nu numai că nu am dat niciun fel de informații, ci am spus un singur lucru - dacă informațiile din presa străină se confirmă, toți cei care se fac vinovați trebuie să-și asume răspunderea”, a declarat miercuri Teodor Meleșcanu, într-o conferință de presă, citat de Mediafax.

Mai mult, el susține că, prin atitudinea sa, într-un moment când lucrurile ”erau foarte tulburi în România”, și-a asumat ”consecințele” pe care ar fi putut să le suporte împreună cu familia sa.

Meleșcanu a redat și contextul în care ar fi avut loc discuția cu ambasadorul Elveției, care i-a cerut oficial informații despre situația de la Timișoara, și susține că nici el nu avea informații din țară, aflând din presa străină că au avut loc ciocniri între armată și manifestanți.

„La sfârșitul ședinței respective, ambasadorul Elveției, care era și președintele lucrărilor, a cerut oficial delegației României informații în legătură cu situația de la Timișoara. Deoarece nu mai rămăsese nimeni în sală din delegația română, decât eu, am spus: nu am primit niciun fel de informații din țară în legătură cu evenimentele de la Timișoara. Doi - știu din presa străină că au avut loc ciocniri între armată și manifestanți care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și am mai spus că dacă informațiile se confirmă toți cei implicați trebuie să-și asume responsabilitatea”, a menționat Teodor Meleșcanu.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la „împrejurările și condițiile” în care Teodor Meleșcanu, în prezent președinte al Senatului, a acționat ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din decembrie 1989.

Institutul precizează că, potrivit telegramelor diplomatice, Teodor Meleșcanu ar fi participat, în calitate oficială, la „dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria „zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase” și a „știrilor de presă neconfirmate”.

În cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârșirea unor fapte de natură penală, IICCMER va transmite Parchetului General datele și probele strânse în acest caz.

Ziarul Libertatea a publicat, pe 9 ianuarie, documente diplomatice, puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe, care aratau că Teodor Meleșcanu „îi mințea în 1989 pe oficialii străini cu privire la crimele de la Timișoara”. Teodor Meleșcanu era în acel moment secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare din MAE și a participat la două reuniuni de la Viena, în decembrie 1989.

Citește și:

IICCMER s-a sesizat în cazul declarațiilor lui T. Meleșcanu din 1989

Alexandra Toader, șefă la Institutul pentru Crimele Comunismului

XS
SM
MD
LG