Linkuri accesibilitate

Memorandum pentru interconectarea rețelelor de gaze naturale şi energie electrică între România şi R.Moldova


Premierii României și Republicii Moldova, Nicolae Ciucă și Dorin Recean, pe 23 martie, la Chișinău
Premierii României și Republicii Moldova, Nicolae Ciucă și Dorin Recean, pe 23 martie, la Chișinău

Guvernul României a adoptat miercuri Memorandumul de înțelegere între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind continuarea realizării proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova.

România va avea, astfel, baza legală pentru a putea susține consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova, prin diversificarea surselor şi a rutelor sale de aprovizionare, transmite Ministerul Energiei într-un comunicat remis presei miercuri.

„Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice. România a fost, este și va fi un susținător al Republicii Moldova prin intermediul realizării unor proiecte concrete. Exemplu stă operaţionalizarea Interconectorului Iaşi-Ungheni-Chişinău (finalizat în 2021) şi conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la reţeaua continentală, puternic susţinută de România în forurile europene. Și nu ne vom opri aici. Prin Memorandumul semnat astăzi începem o nouă etapă a cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Moldova”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Ce proiecte vor putea fi dezvoltate

În domeniul gazelor naturale:

  • lucrări complementare interconexiunii Iași – Ungheni – Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru curgerea gazelor naturale în ambele sensuri, respectiv:
    • analizarea posibilității creșterii capacității de transport a interconexiunii Iași – Ungheni;
    • extinderea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze – Centura Chișinăului.

Lucrările ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2031.

În domeniul energiei electrice:

  • realizarea proiectului Interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin construirea obiectivului de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți;
  • armonizarea legislației primare şi secundare a statelor lor privind regimul fiscal şi vamal în aspectele referitoare la regulile pieței energiei electrice;
  • Relizarea interconexiunii de comunicație pe linia electrică existentă 110 kV Huși – Cioara;
  • Posibilitatea:
    • realizării unui studiu de sistem comun pentru identificarea celei mai bune soluții pentru realizarea celei de-a treia linii electrice de interconectare la nivelul de tensiune de 400 kV dintre România și Republica Moldova;
    • preluării Î.S. Moldelectrica în blocul de reglaj al C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea Î.S. Moldelectrica în Piața de Echilibrare administrată de către C.N.T.E.E. Transelectrica S.A.;
    • cuplării piețelor centralizate de energie electrică din Republica Moldova cu cele organizate de Operator al pieței de energie electrică desemnat din România, Opcom S.A.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG