Linkuri accesibilitate

Audio | Mesaj-avertisment pentru Cîțu și Orban: Ciolacu ar putea fi susținut de minorități pentru șefia Camerei


Congresul PNL îi aduce față în față pe Ludovic Orban, președintele Camerei și al partidului, și pe Florin Cîțu, premierul în funcție. Învinsul ar putea să-și piardă funcția. Imagine din 2021.
Congresul PNL îi aduce față în față pe Ludovic Orban, președintele Camerei și al partidului, și pe Florin Cîțu, premierul în funcție. Învinsul ar putea să-și piardă funcția. Imagine din 2021.

Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, le-a transmis lui Florin Cîțu și Ludovic Orban că este posibil să îl susțină pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, dacă Orban va fi înlocuit de PNL din această poziție.

Susținerea grupului minorităților naționale pentru actuala Coaliție de guvernare este aproape vitală. Majoritatea parlamentară are cu doar nouă voturi peste Opoziție, iar grupul minorităților naționale poate aduce alte 18 voturi. Liderul grupului minorităților naționale îi avertizează pe liderii PNL să nu încerce schimbări bruște în conducerea instituțiilor după Congresul din 25 septembrie.

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a avut următorul mesaj pentru liderii PNL: „dacă Ludovic Orban o să fie schimbat din funcția de președinte al Camerei Deputaților, noi luăm în calcul să-l susținem pe Marcel Ciolacu pentru această funcție”.

Contactat de Europa Liberă, liderul grupului minorităților naționale nu a negat afirmația, dar a spus că ea a apărut într-un context.

„Le-am spus un singur lucru: noi, întotdeauna, vom merge pe varianta cea mai favorabilă pentru grup. Nouă ne convine foarte mult status-quo-ul. Nu se poate menține, o să vedem atunci. Vom merge, ca de obicei, pe varianta cea mai favorabilă grupului. Marcel Ciolacu a fost un președinte al Camerei Deputaților cu care ne-am înțeles foarte bine, nu este exclus să îl susținem”, a declarat Pambuccian pentru Europa Liberă.

Varujan Pambuccian, despre cum minoritățile l-ar putea susține pe Ciolacu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Acesta a precizat că cea mai bună soluție pentru grupul minorităților naționale este ca Florin Cîțu să rămână premier, iar Ludovic Orban să continue în fruntea Camerei Deputaților. Varujan Pambuccian a subliniat că nu dorește să se implice în lupta internă din PNL, dar a transmis acest mesaj pentru a cunoaște poziția grupului minorităților naționale.

„Le-am transmis că au fost câțiva președinți de Cameră cu care noi ne-am înțeles foarte bine. Dintre cei care sunt în viață este și Marcel Ciolacu”, a subliniat Pambuccian.

Surse din PNL au dezvăluit pentru Europa Liberă că au existat mai multe amenințări între taberele din partid în perspectiva Congresului. Tabăra Orban l-a avertizat pe Florin Cîțu că ar putea pierde funcția de premier dacă nu va câștiga în fața lui Ludovic Orban la Congres, în timp ce lui Ludovic Orban i s-a transmis că și-ar putea pierde funcția de președinte al Camerei dacă va fi învins de Florin Cîțu.

Cât de importante sunt voturile minorităților naționale

Un caz concret în care Coaliția a beneficiat de sprijinul minorităților naționale a fost desființarea Secției Speciale. În plin scandal în Coaliție privind forma legii, un deputat din grupul minorităților naționale a depus un amendament pentru a se ajunge la un compromis. Amendamentul fusese agreat în Coaliție, dar PNL, USR PLUS și UDMR nu ajungeau la un consens în privința depunerii. Astfel, cu ajutorul grupului minorităților naționale, situația a fost deblocată în Camera Deputaților.

Voturile în Camera Deputaților sunt împărțite astfel:

  • PSD: 110
  • PNL: 93
  • USR: 55
  • AUR: 31
  • UDMR: 20
  • Minorități: 18
  • Neafiliați: 3 (doi ex-AUR, 1 ex UDMR)

În acest context, PNL, USR PLUS și UDMR adună 168 de voturi. În cealaltă tabără, PSD împreună cu AUR și cei doi deputați neafiiați care provin de pe listele AUR adună 141 de voturi. Diferența este de 27 de voturi, dacă nu punem în calcul cele 18 voturi ale minorităților naționale.

În cazul unei moțiuni de cenzură, care l-ar viza pe premierul Cîțu, voturile minorităților naționale devine și mai important.

Repartizare voturi Senat:

  • PSD: 47
  • PNL: 41
  • USR PLUS: 25
  • AUR: 13
  • UDMR: 9
  • Neafiliați: 1 (Diana Șoșoacă)

PNL, USR PLUS și UDMR ar însuma 243 de voturi. Pentru ca o moțiune de cenzură să fie admisă este nevoie de 234 de voturi. Majoritatea parlamentară are doar 9 voturi în plus, iar cele 18 voturi care pot veni de la grupul minorităților naționale reprezintă o gură de oxigen.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG