Linkuri accesibilitate

Mesajul unui preot rom pentru Papa Francisc, la Blaj: „Bine ați venit în periferia periferiilor!”


Papa Francisc, în biserica din „Barbu Lăutaru”, cartierul romilor din Blaj.
Papa Francisc, în biserica din „Barbu Lăutaru”, cartierul romilor din Blaj.

Preotul greco-catolic Ioan Hoca a citit o „mărturisire” în fața Papei Francisc, aflat în vizită la bisericuța romilor din cartierul „Barbu Lăutaru”, din Blaj. El i-a amintit Papei că unul dintre episcopii martiri beatificați azi juca fotbal cu copiii romi, chiar pe străzile din Barbu Lăutaru.

„Sfinte Părinte, bine ați venit în periferia periferiilor! Aici, în cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, noi romii suntem fericiți pentru că Biserica Greco-Catolică Română a înțeles ceva cu adevărat important: și anume că trebuie să vindecăm această rană, că trebuie să-i întâlnim pe acești frați, că trebuie să le oferim Evanghelia bucuriei. Nu putem să nu îl amintim pe episcopul martir Ioan Suciu, cel care juca fotbal cu copiii romi tocmai pe aceste străzi pe care ne aflăm, într-un autentic spirit fratern, de prietenie și de împărtășire”, a arătat preotul Ioan Hoca, în fața Suveranului Pontif.

Ioan Hoca este un preot greco-catolic crescut în cartierul „Barbu Lăutaru”. Biserica din acest cartier, unde a venit Papa Francisc, a fost construită în doar trei luni, fiind finalizată cu puțin timp înainte de vizita Papei în România.

VIDEO Papa Francisc, în cartierul de romi „Barbu Lăutaru” din Blaj
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

„Biserica în care ne aflăm aici în cartierul nostru este un semn concret al acestei îngrijiri și al dragostei față de noi”, a mai spus preotul.

Preotul din „Barbu Lăutaru” i-a mai spus Papei că vizita sa în această comunitate de romi „dezvăluie în fața tuturor care este viața adevărată a romilor și cât de autentică este dorința lor de a fi incluși și de a participa la activitățile societății românești și din alte locuri, pentru a se depăși discriminarea și segregarea”.

„Pentru noi și pentru toți romii, prezența Sanctității Voastre ne este de mare încurajare și de speranță”, și-a încheiat preotul „mărturisirea”.

Papa Francisc și-a încheiat vizita de trei zile în România în cartierul romilor greco-catolici din Blaj, după ce a beatificat șapte episcopi greco-catolici martiri, care au murit sau au fost torturați în închisorile comuniste de la Sighet și Gherla.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG