Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri un mesaj cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, înainte cu câteva ore de momentul care va pune capăt apartenenței de 47 de ani la blocul comunitar.
„Retragerea, pentru prima oară, a unui stat membru din Uniunea Europeană este un moment care va influența evoluția proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii”, arată președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului spune că regretă decizia Marii Britanii, dar că „voința suverană a poporului britanic de a alege alt parcurs trebuie respectată”.
România, spune Klaus Iohannis, „își exprimă speranța că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat și un aliat de încredere, cu care împărtășim același sistem de valori” și își dorește „să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relația bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state.”
În același timp, spune președintele Iohannis, „ne dorim ca Regatul Unit să reprezinte în continuare un partener strategic al Uniunii Europene și să stabilim o relație cât mai apropiată, care să reflecte legăturile puternice construite de-a lungul anilor. În acest sens, rămânem ferm angajați în negocierea și agrearea unui parteneriat ambițios, cuprinzător al Uniunii Europene cu Marea Britanie, care să acopere o arie largă de domenii.”
Șeful statului dă asigurări că, în procesul de negociere privind retragerea Marii Britanii din UE, s-a urmărit protejarea drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor români care locuiesc, muncesc și studiază în Regatul Unit. Acest obiectiv „este reflectat corespunzător în Acordul de retragere, care reprezintă cea mai bună soluție pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene din Marea Britanie, pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice. Astfel, cetățenii români din Regatul Unit vor putea continua și după Brexit să își exercite neîngrădit drepturile dobândite”, spune Klaus Iohannis.
„Vom continua să urmărim și în această etapă asigurarea respectării principiilor nediscriminării, reciprocității depline și garantarea egalității de tratament pentru toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru cei români”, încheie președintele.
Țările membre ale Uniunii Europene și-au dat, joi, acordul final pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, după ce acordul a fost ratificat și în Parlamentul European, miercuri seară, în cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles. Acordul privind Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice a fost votat de 621 de eurodeputați, 49 au votat împotrivă și 13 s-au abținut.
După vot, europarlamentarii au cântat, ținându-se de mâini, Auld Lang Syne, o melodie tradițională scoțiană, pe versurile poetului scoţian Robert Burns.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat vineri acordul de divorț pentru ca Marea Britanie să părăsească UE.
Johnson a salutat semnarea acordului, unul dintre ultimii pași necesari înainte ca Marea Britanie să înceapă procesul formal de părăsire a Uniunii Europene pe 31 ianuarie, numindu-l „un moment fantastic.” Johnson a scris pe Twitter că acordul „onorează mandatul democratic al poporului britanic”, care a votat pentru Brexit cu o majoritate de 52% la referendumul din 2016.
Marea Britanie, membră a comunităţii europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23:00 (1 februarie, 01:00, ora României).
O perioadă de tranziție va începe apoi până cel puțin pe 31 decembrie 2020, în care li se acordă timp celor două părți să negocieze viitoarea lor relație.
În Parlamentul European, din cele 73 de locuri care vor rămâne libere după retragerea britanicilor, vor fi redistribuite 27 între statele membre. 46 de locuri rămân vacante, în așteptarea unor noi state membre.
Parlamentul European va avea, de la 1 februarie, 705 deputați.
După Brexit, Marea Britanie devine, în relația cu Uniunea Europeană, o „țară terță” - un stat non-UE. Un vecin apropiat și un partener important pentru comerț și securitate, dar în afara clubului de piață unică din Europa, notează AFP.
Corpul diplomatic al UE l-a numit vinerea trecută pe viitorul său ambasador în Marea Britanie, în persoana portughezului João Vale de Almeida, care până de curând a ocupat funcția de ambasador al UE la Națiunile Unite.
Cu toate acestea, Barnier urmează să rămână principalul mesager al Bruxellesului în ceea ce privește Brexitul, rămânând în rolul său de negociator-șef.
El urmează să-și primească mandatul pentru negocieri cu privire la viitoarea relație în următoarele săptămâni.
Cele două părți au o mică fereastră pentru a încheia un acord comercial, dar și noi aranjamente care acoperă activitățile de pescuit, accesul la servicii financiare și schimbul de date importante pentru securitate.
„Lucrurile se vor schimba inevitabil, dar prietenia noastră va rămâne. Începem un nou capitol în calitate de parteneri și aliați ", a spus Michel vineri, la semnarea acordului.
Parlamentul britanic a ratificat acordul de retragere pentru Brexit, Regina Elisabeta a II-a dându-și, la rându-i, consimțământul regal.
Textul legal se întinde pe mai mult de 500 de pagini și specifică detaliile retragerii Marii Britanii, inclusiv dispoziții cheie privind drepturile cetățenilor, aranjamente pentru menținerea păcii de-a lungul frontierei terestre a Irlandei cu Regatul Unit și obligațiile financiare rămase.