Linkuri accesibilitate

Metroul blocat| Plângeri penale la DIICOT, DNA pentru terorism și sabotaj. Lucian Bode: „Vor plăti în fața legii"


Jandarmii au dat mai multe amenzi angajaților Metrorex care au blocat căile de rulare, dar nu au intervenit pentru evacuarea acestora.
Jandarmii au dat mai multe amenzi angajaților Metrorex care au blocat căile de rulare, dar nu au intervenit pentru evacuarea acestora.

Autoritățile nu au reușit să deblocheze metroul din București, dar au depus mai multe plângeri penale împotriva celor care au blocat căile de rulare. Plângerile au fost formulate către DIICOT și DNA, iar jandarmii au aplicat amenzi. Plângeri penale au făcut ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, și Metrorex.

Ministrul de Interne a precizat că nu a dorit intervenția în forță a jandarmilor pentru a restabili traficul în metroul bucureștean. Lucian Bode nu s-a aflat în Capitală, ci la Oradea, unde a fost însoțit de secretarul de stat, Raed Arafat. Ministrul a precizat că a ținut permanent legătura cu ministrul Transporturilor și că existau informații de ieri despre evenimentele care urmau să aibă loc astăzi. El a insistat că singura soluție pentru rezolvarea problemei o reprezintă calea dialogului.

Nimeni nu e mai presus de lege, iar legea va fi lege pentru toți, indiferent că ești lider de sindicat, angajat la Metrorex sau într-o structură de conducere. Mesajul meu pentru polițiști și jandarmi e respectați și aplicați legea! Nu ne dorim să intervenim așa cum se spune în forță, vrem să revenim la normalitate prin dialog. Nu putem accepta ca cineva să își bată joc de sute de mii de români pentru că nu au ajuns la un acord în urma unui dialog avut”, a declarat la Oradea ministrul de Interne.

Nici ministrul Transporturilor nu a găsit o soluție pentru ca angajații Metrorex să permită reluarea circulației trenurilor de călători. Pe parcursul zilei, Cătălin Drulă a vorbit despre acțiunea ilegală a unui grup mafiot".

La ora 14, ministrul Cătălin Drulă a postat pe pagina sa de Facebook că a depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean.

  • zădărnicirea combaterii bolilor
  • abuz în serviciu
  • trafic de influență
  • folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane
  • folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite
  • șantaj
  • infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate

Ministrul a subliniat că dialogul poate începe din momentul în care circulația la metrou va fi reluată.

„Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanță civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare. Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției. Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog și nici nu trebuie alimentate din vistieria statului”, a fost mesajul postat de ministrul Transporturilor.

Ministrul de Interne a revenit cu un mesaj de la Oradea în care precizează că plângerea penală a Metrorex a fost direcționată către DIICOT, deoarece vizează fapte de terorism și sabotaj, iar un alt dosar a fost deschis de Parchetul Sectorului 4.

„Încălcările legii trebuie clarificate în instanță, cine și-a asumat să facă o astfel de acțiune va plăti în fața legii, de acest lucru să fiți convinși!”, a afirmat ministrul de Interne.

Potrivit acestuia, s-a încălcat prevederea prin care erau obligați să asigure o treime din capacitatea de transport, nu să întrerupă în totalitatea circulația garniturilor.

Jandarmeria a dat astăzi 23 de amenzi, în valoare de peste 125.000 de lei, a precizat Poliția România.

În pofida tuturor acestor demersuri, metroul din București rămâne blocat, deși, potrivit Legii 55 din 15 mai 2020, art. 29, conflictele de muncă din transportul în comun sunt interzise pe perioada stării de alertă.

Pe durata stării de alertă se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, în unitățile operative de la sectoarele nucleare, în unitățile cu foc continuu, în unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, în transporturile pe căile ferate, în unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă”.

Potrivit legii 20 din 17 martie 2020, care a aprobat OUG nr. 11 din 4 februarie, „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricții temporare de circulație, precum și măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituțiile publice centrale și locale.”

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG