Linkuri accesibilitate

Cum se zbat partidele să-și recâștige procentele în ajunul alegerilor


Finalul campaniei electorale aduce unele schimbări în liniile de atac folosite de principalii competitori pentru Parlament, pentru a-și securiza voturile. Cu o prezență la vot care se anunță redusă, primele trei partide nu sunt despărțite de prea multe procente, iar orice lovitură contează.

Sondajele de opinie publicate în apropierea alegerilor, dar și rezultatele oficiale ale alegerilor locale din septembrie arată o imagine electorală în care PNL și PSD aleargă aproximativ umăr la umăr, în jurul cotei de 30% din voturi, la o distanță din ce în ce mai redusă. Liberalii par să piardă constant alegători, în ultimele luni, în timp ce USR-PLUS încearcă să recupereze distanța, de pe locul trei, sperând la un rezultat mult mai bun decât la locale, adică peste 15%.

Într-o campanie electorală pe care analistul politic Andrei Țăranu o vede ca fiind „extrem de ternă”, până la stadiul la care „majoritatea cetățenilor nici nu și-au dat seama că e campanie”, câteva mișcări mai contondente și care s-au abătut de la mesajele deja consacrate ale principalelor trei partide au apărut abia acum, în ultimele zile înainte de alegerile parlamentare.

PNL și „locomotiva” Iohannis au obosit, dar au primit un „boost” de la Nicușor Dan

Liberalii sunt cotați încă în sondaje, la mică distanță în fața PSD, ca fiind viitorii câștigători ai alegerilor de duminică, însă PNL scade de câteva luni, încet dar sigur, în preferințele electoratului, în principal din cauza măsurilor luate în pandemie.

Pentru PNL, cel mai important boost a fost dat de declarația primarului Capitalei, Nicușor Dan.
Andrei Țăranu, politolog

Sprijinul ferm, fără perdea, pe care președintele Klaus Iohannis nu pierde nicio ocazie să îl afișeze pentru PNL, la schimb cu blamarea PSD pentru orice subiect de discuție, este un atu important pentru liberali.

Președintele rămâne pentru mulți dintre cetățeni un pol simbolic important și el s-ar putea să ofere suficientă portanță PNL pentru aceste alegeri”, consideră politologul Andrei Țăranu, pentru Europa Liberă.

Politologul Cristian Pîrvulescu are îndoieli dacă această retorică pro-PNL a președintelui mai are șanse prea mari de câștig: „Oare mesajul președintelui mai prinde? Probabil că în Transilvania da”.

Totuși, spune Pîrvulescu, Klaus Iohannis nu are încotro, pentru că în joc nu e doar succesul PNL la alegeri, ci și evaluarea celor două mandate ale sale.

După 6 ani de mandat nu a putut să își pună nici măcar un cuvânt din program în aplicare și timpul e în defavoarea sa, anul 2020 e pierdut. Și atunci președintele e obligat să intervină pentru a încerca să realizeze o majoritate reformistă. O majoritate la care participă PMP și UDMR, în măsura în care intră în Parlament, este una nereformistă. Și atunci încearcă să aducă voturi în favoarea PNL și chiar și a USR, nu e doar PNL, pentru a obține acea majoritate. Sigur că PNL nu e foarte încântat să meargă pe linia aceasta, pentru că nu e neapărat reformist, este împărțit”.

Andrei Țăranu arată că recenta încercare a președintelui Iohannis de a repara paguba de imagine provocată de închiderea piețelor este „extrem de tardivă, măsura a fost deja contabilizată de PSD și nu cred că va avea un impact foarte mare”.

La fel, jocul cu cifrele legate de pandemia de Covid-19 și încercarea de a arăta că s-a intrat pe un trend descendent al epidemiei, ca urmare a măsurilor luate de guvernul PNL, s-ar putea dovedi un joc periculos, care este atacat și de adversarii politici de la PSD.

S-ar putea ca asta să fie tocmai o contracampanie și în loc să genereze optimism că se termină pandemia, să genereze spaimă. Avem un număr foarte mare de persoane care sunt în spitale, care mor”, arată politologul Andrei Țăranu.

Pentru PNL, cel mai important boost a fost dat de declarația primarului Capitalei, Nicușor Dan, imediat după întrunirea primului Consiliu General, ceea ce l-a pus într-o dublă situație – cel de primar general și de susținător al PNL”, explică Andrei Țăranu.

Nicușor Dan s-a folosit de imaginea de om care „se apropie de nevoile bucureștenilor și acum îi îndeamnă să se ducă nu spre partidul pe care l-a creat (USR), ci spre PNL. A fost o lovitură foarte puternică dată USR-PLUS, pentru că unul dintre vectorii principali de imagine ai USR era Nicușor Dan”, spune Țăranu.

O mare lovitură de imagine pentru PNL a venit în campanie și de pe urma materialului Recorder despre fostul director de la Ape Mureș, care a fost epurat politic pentru a face loc unui cadru liberal de partid.

Dacă PNL a suferit acum un recul a fost după materialul de la Recorder, care a avut un impact foarte mare, 1,7 milioane de afișări pe Facebook și un milion pe Youtube. Clar a afectat și nici președintele nu a fost suficient de diplomat să înlăture subiectul”, mai arată politologul.

PSD umblă cu imaginea spălată, făcând din PNL o sperietoare

PSD își asumă acum riscul de a fi mai puțin convingător, în încercarea de a câștiga onorabilitate, deși nu s-a reformat, o face de ochii lumii.
Cristian Pîrvulescu, politolog

Discursul PSD s-a schimbat foarte puțin în campanie, deși „are o schimbare dramatică de discurs față de perioada Liviu Dragnea, este un discurs foarte social-democrat, care vorbește mult despre slujbele la stat, asistență socială”, spune Andrei Țăranu.

Mesajul în campanie a fost însă unul negativ, bazat pe frică – după aceste alegeri se instituie lockdown la nivelul întregii țări, România se va prăbuși economic și vom avea aceeași situație ca în 2010, salariile și pensiile scad, în general urmează criza”, arată politologul.

Cristian Pîrvulescu remarcă faptul că PSD a riscat prin rocada de imagine pe care a făcut-o la acest ciclu electoral: „PSD își asumă acum riscul de a fi mai puțin convingător, în încercarea de a câștiga onorabilitate, deși nu s-a reformat, o face de ochii lumii. Schimbarea de imagine a mizat totul pe Rafila, mai puțin pe Streinu-Cercel. De unde la început erau negaționiști, anti-vacciniști, acuzau atacuri asupra libertăților, acum au mers pe legitimare prin Alexandru Rafila, pe care l-au scos la înaintare. Aici au mizat pe electoratul de clasă mijlocie, dependent economic de stat, dar care nu vota PSD și care e recuperat în parte de la Ponta, care cu excesele sale îi îndepărtează pe unii votanți nehotărâți. În rest are un electorat stabil, o clientelă clară”.

Un mesaj mobilizator de campanie al PSD este observat de politologul Andrei Țăranu dinspre fostul premier Mihai Tudose, care a încercat să dea speranțe activului de partid că PSD poate câștiga alegerile, deși este clar pentru toți că nu pot câștiga și guvernarea. „Mesajul a fost trimis către activul de partid, ca acesta să acționeze mai mult pentru campanie. Ei știu că nu pot ajunge la guvernare, dar să fie o opoziție pe care nimeni nu o poate ocoli”, spune Andrei Țăranu.

PSD este în acest moment atacat din toate părțile și chiar din afara fronturilor adversarilor tradiționali – PNL și USR-PLUS. „Se mizează acum mult pe sentimentele ultraconservatoare, naționaliste. Aici PSD pierde, pentru că este atacat din două părți – o dată este AUR, care e noua Românie Mare, iau voturile de extremă dreapta, și apoi Victor Ponta care ia voturi de peste tot și care cochetează și cu negaționismul, și cu conspirațiile, cu orice numai să mai ia niște voturi”, consideră Cristian Pîrvulescu.

USR-PLUS a încetinit tirul asupra PNL, pentru a lovi cu anticorupția și în PSD

În ciuda alianței de la alegerile locale și a mesajului cât se poate de tranșant venit de la Cotroceni, că PNL și USR-PLUS vor guverna împreună, principala linie de atac a USR-PLUS în campanie a fost poziționarea PNL în aceeași oală cu PSD.

Toată campania a fost de a pune PNL într-o poziție proastă. Nu a fost stupid, pentru că era clar că ei și-au pierdut o parte din electorat la alegerile locale înspre PNL. La rândul său PNL și-a pierdut o parte din electorat înspre USR, la Timișoara, la Brașov, la Alba Iulia. Și atunci USR a încercat să capitalizeze”, explică logica acestei mișcări politologul Andrei Țăranu.

USR-PLUS e afectat de prezența redusă la vot și e obligat să devină ofensiv. Ei atacă PNL, pentru că vizează electoratul nehotărât care se află între cele două partide”, explică și Cristian Pîrvulescu.

Totuși, în ultimele zile ale campaniei electorale, mesajele dinspre USR-PLUS par să abandoneze un pic linia de atac asupra PNL și să revină la lupta anticorupție și la „România fără hoție”, o linie de atac mai difuză, dar care se răsfrânge și asupra PSD.

USR-PLUS încearcă acum să revitalizeze mesajul cu lupta anticorupție. Revenirea bruscă la lupta anticorupție, cu trei-patru zile înainte de alegeri, ar putea genera o disonanță la nivelul electoratului. Este interesant de ce o fac tocmai acum, la finalul campaniei. Subiectul principal pe care ei l-au introdus și văd că-l abandonează este lupta cu PNL. A fost subiectul cel mai important pentru ei, să arate că sunt un partid diferit de cele vechi, PSD sau PNL. Acum, văd că abandonează acest subiect, poate la sfatul președintelui României”, arată Andrei Țăranu, care consideră că un rol în schimbarea de tactică l-ar fi putut avea și mesajul de la Cotroceni, legat de o guvernare PNL-USR-PLUS.

Pe de altă parte, „ei își derutează electoratul dacă nu revin la anticorupție”, consideră politologul Cristian Pîrvulescu.

Ei mizează pe un electorat de clasă mijlocie, relativ educat, tânăr și dependent de rețelele sociale, pe care încearcă să îl mobilizeze, plus diaspora. Dacă avem 100.000 de votanți în diaspora, iar USR reușește să aibă partea leului, deja este important, pentru că vorbim de o prezență mică, eu cred că va fi între 35-38%. Au un electorat și în zona rurală, care nu s-ar mobiliza la vot doar dacă ei atacă PNL”, explică Pîrvulescu.

Alegerile parlamentare de pe 6 decembrie se vor desfășura în condiții de pandemie, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale din septembrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG