Linkuri accesibilitate

Finlanda denunță „un atac hibrid” cu migranți ilegali din partea Rusiei


Vehicule ale Forțelor de Apărare finlandeze (FDF) construiesc o barieră temporară la punctul de trecere a frontierei Vartius, pe 19 noiembrie 2023.
Vehicule ale Forțelor de Apărare finlandeze (FDF) construiesc o barieră temporară la punctul de trecere a frontierei Vartius, pe 19 noiembrie 2023.

Finlanda a închis aproape toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, după ce Moscova a direcționat sute de migranți ilegali în această țară. Helsinki denunță „atacul hibrid” al Rusiei. Zeci de funcționari ai agenției de frontieră a UE sunt pregătiți să ajute Finlanda.

Rusia trebuie să înceteze să mai trimită migranți ilegali la frontiera cu Finlanda, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo.

Statul nordic a închis temporar toate vămile de la granița cu Rusia, cu excepția uneia, și a acuzat Moscova că această direcționare a fluxului de oameni reprezintă „un atac hibrid”.

„Vrem să trimitem un mesaj clar Rusiei: acest lucru trebuie să înceteze. Nu este în acest moment o chestiune de solicitanți de azil, ci o chestiune de atac hibrid și de securitate națională”, a spus prim-ministrul Finlandei, conform Reuters.

Peste 800 de migranți din țări precum Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda prin Rusia în ultimele săptămâni, potrivit poliției de frontieră finlandeze.

Autoritățile de la Helsinki mai spun că Moscova îi direcționează pe acești oameni spre graniță ca represalii la decizia țării de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, acuzație pe care Kremlinul o neagă.

Fluxul mare de migranți din ultima perioadă se mai datorează, conform oficialilor finlandezi, și aderării Finlandei la NATO, la începutul acestui an, decizie care a pus capăt unor decenii de nealiniere militară a țării.

Granițe închise, Frontex sare în ajutor

După ce săptămâna trecută a închis patru posturi de frontieră, Finlanda a mai închis în noaptea de joi spre vineri încă trei, lăsând deschis doar cel mai nordic post de frontieră, Raja-Jooseppi, situat în regiunea arctică. Această vamă a fost deschisă vineri doar patru ore, a precizat Poliția de Frontieră.

50 de ofițeri de la agenția de frontieră a Uniunii Europene, Frontex, ar urma să ajute la patrularea celor 1.340 km de graniță cu Rusia începând de săptămâna viitoare, pe lângă cei nouă aflați deja în Finlanda.

De asemenea, polițiștii de frontieră se pregătesc pentru toate scenariile, inclusiv pentru unul în care migranții ar încerca să treacă în Finlanda prin pădure.

Norvegia nu a înregistrat probleme până în prezent la frontiera sa cu Rusia, care se află la nord de cea a Finlandei, a declarat vineri premierul norvegian Jonas Gahr Stoere.

El a declarat că Norvegia este pregătită să ia măsurile necesare pentru a avea ordine la graniță dacă situația se va schimba.

Pe de altă parte, Estonia și Letonia au acuzat Moscova că trimite migranți la granițele lor și au calificat, asemenea autorităților finlandeze, că acestea reprezintă o operațiunea de „atac hribrid”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG