Linkuri accesibilitate

Mihai Fifor: Nu am spus să treacă 112 la MAI. Vom avea în acelaşi loc 112, SMURD-ul, pompierii şi Poliţia


Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a anunţat, joi, că nu vrea trecerea 112 de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) la MAI, ci integrarea dispecerizării.

Mihai Fifor a precizat că primul oraș unde va fi implementat acest sistem integrat, care va presupupune practic că reprezentantul Ambulanței, al SMURD-ului și al Poliției se vor afla în același loc, va fi Capitala. Termenul limită pentru realizarea acestei integrări este de 8 august.

„Eu nu am spus că să treacă 112 la MAI, eu am spus altceva şi repet. Am vorbit despre integrarea dispecerizării, chiar în dimineaţa asta am avut o discuţie destul de îndelungată cu Raed Arafat, am dat deja dispoziţiile necesare, se va emite un ordin(...)Pentru Bucureşti, pentru că începem cu Bucureştiul cu această integrare, vom avea pe acleaşi loc 112, vom avea Ambulanţa, SMURD-ul, pompierii şi ce lipsea din această arhitectură, lipsea Poliţia.”, a spus Fifor, citat de Mediafax.

Șeful Internelor a explicat că prin noul sistem integrat o persoană care va suna la 112 va vorbi mai întâi cu un operator STS, după care în „10-20-30 de secunde, se face o redirecţionare de speţă apărută, către Poliţie, Ambulanţă, instituţia abilitată să aibă prima intervenţie”.

Mihai Fifor a precizat că operatorul STS care i-a răspuns Alexandrei avea la momentul respectiv trei apeluri în aşteptare, dintre care unul privind un caz de violenţă domestică, în care existau indicii că s-ar fi putut comite crimă.

Aceste clarificări vin în contextul în care, miercuri seara, ministrul intermar de Interne a lăsat să se înțeleagă, la un post de televiziune, că sistemul de urgență 112 va trece de la STS în subordinea MAI: „E corect, asta dorim să facem (sistemul 112 să treacă de la STS la MAI, n.red.). Suntem în faza în care pregătim procedură și, dacă este nevoie, modificări legislative, astfel încât să trecem de îndată la acest lucru”, a anunțat Mihai Fifor, potrivit Mediafax.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG