Vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, a declarat vineri că decizia Marii Britanii de a lăsa Huawei Technologies să aibă un rol limitat în rețeaua sa 5G ar putea reprezenta o problemă pentru relațile dintre cei doi aliați tradiționali.
Întrebat, într-un interviu acordat CNBC, dacă decizia Marii Britanii de a colabora cu Huawei ar putea afecta relațiile comerciale cu SUA, Mike Pence a spus: „Vom vedea. Noi suntem profund dezamăgiţi din această cauză. La cererea preşedintelui, am avut în septembrie o întrevedere cu premierul britanic Boris Johnson şi i-am transmis că, imediat ce Marea Britanie va depăşi momentul Brexit, noi vrem să negociem un acord de liber-schimb cu Marea Britanie".
„Doar că nu credem că utilizarea activelor şi tehnologiilor Huawei corespunde intereselor de securitate şi de respectare a sferei private în Marea Britanie şi în Statele Unite, iar aceasta rămâne o problemă reală între ţările noastre", a mai spus vicepreşedintele SUA.
„Noi suntem dornici să consolidăm legăturile economice, dar i-am transmis clar premierului Johnson şi oficialilor din Marea Britanie că, în contextul în care extindem oportunităţile de construire a reţelei 5G în această ţară, vrem să vedem că firmele noastre îndeplinesc necesităţile Statelor Unite, Marii Britanii şi tuturor aliaţilor fără compromisurile în privinţa sferei private, fără compromisurile în materie de securitate asociate cu Huawei şi controlul exercitat de Partidul Comunist Chinez", a adăugat Mike Pence.
Donald Trump s-a arătat de o furie „apoplectică” în convorbirea telefonică tensionată purtată cu premierul Boris Johnson cu privire la decizia Marii Britanii de a permite Huawei să aibă un rol în rețelele sale de telefonie mobilă 5G, potrivit oficialilor de la Londra și Washington, citați de Financial Times.
Cei doi au avut o discuție telefonică imediat ce Boris Johnson a luat decizia de a-i permite companiei chineze Huawei să participe la construirea viitoarei infrastructuri de telecomunicaţii din Marea Britanie. Guvernul de la Londra a luat decizia prin ignorarea poziţiei Administraţiei Donald Trump, care se opune colaborării cu Huawei din raţiuni de siguranţă naţională.
Săptămâna trecută, vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a declarat că Administraţia Trump este dezamăgită de hotărârea Londrei privind Huawei şi a transmis „foarte clar" această poziţie.
Primul ministru britanic Boris Johnson a acordat săptămâna trecută marți Huawei un rol limitat în dezvoltarea rețelei 5G din Marea Britanie, ignorând astfel presiunile Statelor Unite de a exclude compania din comunicările de generație viitoare, de teamă că China ar putea folosi rețeaua pentru a fura secrete.
În cel mai mare test al politicii sale externe post-Brexit până în prezent, Johnson a decis că „vânzătorilor cu risc ridicat” li se va permite accesul în părțile „nesensibile” ale rețelelor 5G, iar implicarea lor va fi limitată la 35%. Astfel, chinezii nu vor putea opera în locațiile sensibile precum instalațiile nucleare și militare.
Deși compania chineză a fost desemnată drept “vânzător cu risc ridicat”, i se va oferi posibilitatea de a construi elemente neesențiale ale rețelei, potrivit BBC. Jurnaliștii britanici scriu că decizia a fost motivată de o lipsă a alternativelor pe termen scurt.
Cei care s-au opus acestei decizii, printre care și mai mulți parlamentari britanici, se tem că acordarea permisiunii ca Huawei să construiască rețeaua ar putea preda Beijingului controlul asupra infrastructurii, scrie The Guardian.
Au existat, de asemenea, îngrijorari că, prin legăturile strânse ale Huawei cu guvernul chinez, echipamentul ar putea fi folosit pentru spionaj, lucru pe care compania l-a negat mereu.
Posibilitatea acestei colaborări a provocat tensiuni cu Statele Unite, care l-au avertizat pe premierul Boris Johnson să nu permită intrarea Huawei în acest domeniu din cauza problemelor de securitate.
De altfel, administraţia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale.
Washingtonul denunţă presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofiţer de telecomunicaţii în timpul stagiului militar.
Administraţia Donald Trump a avertizat recent că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, invocând legăturile companiei cu guvernul chinez şi îngrijorarea că echipamentele companiei ar putea fi folosite de China pentru spionaj.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a sugerat anterior că utilizarea echipamentelor Huawei reprezintă un risc de spionaj, spunând că „nu vom putea împărtăși informații” cu națiunile care le introduc în „sistemele lor de informații critice”.
Casa Albă și departamentul de stat din SUA nu au răspuns imediat solicitării de a comenta decizia premierului britanic.
„Aceasta este o soluție specifică Regatului Unit din motive specifice Regatului Unit, iar decizia abordează provocările cu care ne confruntăm chiar acum”, a declarat secretarul pentru comunicații, Nicky Morgan, în urma unei reuniuni a Consiliului de Securitate Națională, prezidată de Johnson.
Huawei, care concurează cu Nokia din Finlanda și Ericsson din Suedia, a negat că ar putea fi folosită pentru spionaj.
Citește și:
Statele UE pot restricționa relația cu furnizorii 5G de mare risc