Linkuri accesibilitate

Unde dispar miliardarii chinezi? Guvernul de la Beijing seamănă teroare în rândul lor


Bao Fan este cea mai recentă victimă a politicii de controlare a afaceriștilor chinezi.
Bao Fan este cea mai recentă victimă a politicii de controlare a afaceriștilor chinezi.

Modelul e mereu același: oamenii de afaceri chinezi dispar câteva zile, apoi compania lor anunță public că aceștia „cooperează” într-o investigație a autorităților.

Nu se știe niciodată nici despre ce autoritate e vorba, nici despre ce anchetă este vorba, nici unde se află afaceriștii.

Observatorii speculează că aceasta este cea mai nouă metodă a guvernului lui Xi Jinping de a controla economia Chinei.

Guvernul de la Beijing declară, la rândul său, că nu face decât să elimine corupția.

Aceste dispariții sunt de natură să semene teroare în rândul oamenilor de afaceri chinezi, mai mult decât orice declarație pe care ar da-o guvernul, scrie Bloomberg. Este o metodă subtilă dar puternică de a controla mediul de afaceri prin frică.

Cea mai recentă victimă a acestui fenomen este bancherul Bao Fan, un gigant al industriei de tehnologie din China. Bao Fan a dispărut la jumătatea lui februarie, iar zece zile mai târziu firma sa a anunțat că miliardarul cooperează cu statul într-o anchetă.

Jack Ma, directorul Alibaba și cel mai bogat om din China în acel moment, a dispărut în 2020 timp de trei luni.

Înainte de dispariția sa, el a criticat instituțiile de reglementare financiară chineze.

De atunci, fondatorul Alibaba nu a mai fost văzut în China. Se speculează că ar fi în Japonia, Thailanda sau Australia, dar nimeni nu are dovezi concrete.

În 2015, a dispărut și afaceristul Guo Guangchang, patronul clubului de fotbal Wolverhampton Wanderers. Aceeași formulă stilistică a fost invocată de compania sa când a reapărut.

În 2017, Xiao Jianhua a fost răpit dintr-un hotel din Hong Kong. Cinci ani mai târziu, a fost condamnat la 12 ani în închisoare și firma sa a fost amendată cu 8 miliarde de dolari.

Xiao are și cetățenie canadiană, dar diplomaților canadieni nu li s-a permis să asiste la procesul miliardarului. Autoritățile au răspuns că Beijingul nu recunoaște dubla cetățenie.

În martie 2020, miliardarul Ren Zhiqiang a dispărut după ce l-a criticat, într-un eseu, pe Xi Jinping pentru modul în care a gestionat pandemia de Covid.

„Ce am văzut în discurs nu era un împărat în ‘noile’ sale haine, ci un măscărici dezgolit care insistă să mai conducă”, a scris Ren după un discurs pe care Xi Jinping l-a susținut la începutul pandemiei.

La sfârșitul anului, Ren a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru corupție.

Puterea guvernului în mediul de afaceri

Cei mai influenți oameni de afaceri chinezi sunt îngrijorați de atitudinea guvernului de la Beijing față de întreprinderile private, într-o perioadă în care China încearcă să își revină după pandemie.

Congresul chinez a stabilit o nouă instituție care va reglementa industria financiară, sperând să împingă creșterea PIB la nivelul dinainte de pandemie, iar guvernul a promis la sfârșitul anului trecut că va încuraja sectorul privat.

Până și Xi Jinping, care a exercitat mai mult control asupra economiei chineze decât oricare dintre predecesorii săi, a schimbat deviza „prevenim expansiunea dezordonată a capitalului” în „ghidăm dezvoltarea sănătoasă a capitalului”.

Cu toate acestea, susținerea acordată de stat mediului de afaceri rămâne extrem de scăzută.

Investițiile în capitalul de risc au scăzut cu 45% anul trecut.

Oamenii de afaceri intervievați de Bloomberg spun că se tem să investească în noi întreprinderi sau să încorporeze vreun startup exclusiv din vina guvernului.

Guvernul de la Beijing dorește să limiteze influența capitalului, de teamă ca firmele să nu dobândească atât de multă influență încât să ajungă să sfideze autoritățile.

Disparițiile sunt la ordinea zilei pentru opoziția din China: zeci de cetățeni au dispărut după ce au participat la proteste anti-guvern ori la campanii pentru susținerea drepturilor omului.

În 2021, tenismena Peng Shuai a dispărut după ce a acuzat public un oficial al Partidului Comunist de agresiune sexuală.

XS
SM
MD
LG