Linkuri accesibilitate

Ministerul Apărării Naționale cumpără opt sisteme antidronă de 60 de milioane de dolari


Sistem multistrat ReDrone™ Counter-UAS (de combatere a dronelor) produs de compania Elbit Systems Ltd.
Sistem multistrat ReDrone™ Counter-UAS (de combatere a dronelor) produs de compania Elbit Systems Ltd.

MApN a semnat, la sfârșitul lui decembrie 2024, un contract cu Elbit Systems Ltd. pentru achiziționarea a opt sisteme de luptă împotriva avioanelor fără pilot. Semnarea contractului a fost anunțată de compania israeliană și confirmată pentru Europa Liberă de surse oficiale militare.

Potrivit companiei israeliene Elbit System, care nu a precizat numele țării beneficiare a contractului, achiziția, în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari, se va face în următorii trei ani.

Compania precizează că potrivit înțelegerii, va livra țării NATO destinatare sisteme multistrat de luptă împotriva avioanelor fără pilot ReDrone™ care integrează radarul avansat DAiR, senzori de colectare a datelor, decriptare, interpretare și analizare a acestora (SIGINT), măsuri de combatere electronică (EW) şi sarcini utile electro-optice pentru zi şi noapte precum și capabilităţi avansate de atac electronic.

Surse oficiale de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) au precizat pentru Europa Liberă că Armata română va primi opt asemenea sisteme.

Elbit System mai precizează într-un comunicat publicat luni, 6 ianuarie, că sistemul modular, multi-senzor şi multi-misiune ReDrone permite detectarea şi localizarea rapidă a mai multor drone simultan, atât ziua cât și şi noaptea, în orașe și în afara lor, în orice condiţii meteorologice.

Sistemul este disponibil în configuraţii fixe şi mobile, care pot fi montate pe platforme de vehicule, completează compania esraeliană.

Compania israeliană are mai multe firme în România și produce în țară componente pentru industria militară.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG