Linkuri accesibilitate

Ministerul Finanțelor a început controalele la Primăria Capitalei


Gabriela Firea a spus că așteaptă controlul cu pâine și sare
Gabriela Firea a spus că așteaptă controlul cu pâine și sare

Ministerul Finanţelor a început controalele la Primăria Capitalei (PMB), a anunţat vineri seara Florin Cîţu, ministrul demis al Finanţelor, în cadrul unei întâlniri cu presa, transmite Mediafax.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat încă din 27 ianuarie că va trimite un control financiar la Primăria Capitalei pentru că a aflat că instituția nu a mai fost vizată de vreun control de 10 ani.

„Aș vrea să văd cine a evaluat execuția bugetară. Și am aflat, surprins, că n-a mai fost o inspecție economico-financiară, n-a mai fost evaluată de la Ministerul Finanțelor Publice, Primăria Capitalei, de 10 ani de zile. Nimeni n-a mai călcat pe acolo să vadă cum sunt cheltuiți banii românilor la bugetul Capitalei”, a spus ministrul Florin Cîțu, la Digi 24.

De asemenea, ministrul spune că i se pare ciudat că primăria împrumută bani pentru subvenția la energie, deși are prevăzuți bani în buget alocați special pentru această subvenție.

„(…) Mi se pare ciudat să ai bani în buget pentru subvenție, dar apoi să te împrumuți pe 20 de ani să plătești subvenția la energie, de exemplu (…). Aș vrea să vedem și această analiză, dar mie îmi sare în ochi chestia asta, adică ai bani la buget pentru subvenție și te duci și te împrumuți pe 20 de ani. Am cerut aprobările din Ministerul Finațelor Publice pentru a permite acest lucru”, a subliniat Cîțu.

El a spus că va controla toate companiile municipale din subordinea primărei, pentru a vedea cum e posibil ca 87% din bugetul primăriei să fie acordat pentru salarii.

Pe 21 ianuarie, ministrul Cîțu a făcut publică lista companiilor municipale la care ponderea cheltuielilor de personal depășește 70% din cheltuielile de exploatare:

  • Regia Generală de Apă Bucureşti RA - 100%
  • Compania Municipală Sport pentru Toţi Bucureşti SA – 92%
  • Compania Municipală Parking Bucureşti SA – 92%
  • Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA – 92%
  • Compania Municipală Protecţie Civilă şi Voluntariat Bucureşti SA - 91%
  • Compania Municipală Managementul Transportului SA - 91%
  • Compania Municipală Turistică Bucureşti SA - 91%
  • Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA - 89%
  • Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA - 79%
  • Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA - 78%
  • Compania Municipală Energetica Bucureşti SA - 75%
  • Societatea de Transport Bucureşti - 73%.
  • Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA - 72%
  • Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA - 70%.

Disputa dintre Florin Cîțu și Gabriela Firea pe tema banilor cheltuiți de primărie a fost lansată pe 18 ianuarie, când ministrul Finanțelor a afirmat că, în mandatul acesteia, Primăria București a cheltuit anul trecut 80-90% din bugetul de 5,8 miliarde de lei pe salarii pentru angajații proprii, în vreme ce pentru subvețiile la căldură și apă caldă s-a împrumutat cu 460 de milioane de lei.

„Bugetul PMB folosit de primarul general în scop electoral! Astăzi este un moment bun să aflați cum au fost cheltuiți banii dumneavoastră de Gabriela Firea. PMB a avut un buget anual în medie de 5.8 miliarde lei în perioada 2017-2019 versus 3.9 miliarde lei în 2016. Problema este ce s-a întâmplat cu banii. S-a dus această diferență în investiții? Evident că nu. Să vă arăt cum se căpușează un buget în interes personal de un primar general incompetent și iresponsabil”, a scris ministrul Finanțelor Publice pe pagina sa de Facebook.

La rândul ei, Gabriela Firea a declarat că „a alocat resurse cu nemiluita pentru spitale, cumpărarea de noi autobuze, ambulanțe, lărgirea de artere, modernizarea țevilor de termoficare, consolidarea clădirilor cu bulină, sprijin financiar pentru persoane cu dizabilități, femei însărcinate, nou născuți, familii monoparentale, tratamente FIV - proiecte în premieră -, recuperarea parcurilor, a spațiilor verzi, plus subvențiile la transport și energie termică”.

Citește și:

Dispute pe banii Capitalei în ziua în care s-a votat bugetul anual

Lista lui Cîțu: La Regia Apă Bucureşti toți banii merg la salarii

XS
SM
MD
LG