„Peste 3,8 milioane de pensionari primesc pensii mai mari din această lună! Nicio pensie nu scade!”, a anunțat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale duminică, pe pagina de Facebook a instituției.
Recalcularea pensiilor a fost finalizată „la timp” - în condițiile în care noua Lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie 2024 - și că „peste 82% dintre #pensionarii din sistemul public vor beneficia de o creștere a pensiei începând din această lună.”
Potrivit ministerului, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, „media de creștere fiind de 26,65%.”
Creșterea menționată se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 (conform principiului indexării anuale) tuturor pensiilor, astfel că pentru cei mai mulți pensionari va rezulta o creștere totală de 40% în 2024 față de anul 2023.
„Subliniem că NICIO PENSIE NU SCADE”, a mai transmis Ministerul Muncii, menționând că: „chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât #pensia din luna august 2024, se menține cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată.”
În cazul celor care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari - pensia minimă garantată - dacă decizia de recalculare arată un nivel mai mic decât 1.281 de lei (cuantumul prevăzut de lege pentru 2024), vor primi în continuare suma de 1.281 de lei, se mai arată în comunicatul ministerial.
Europa Liberă a scris în 28 august că 1.044.668 de pensionari beneficiau, până la 1 septembrie 2024, de indemnizația socială pentru pensionari, potrivit datelor Ministerului Muncii. După recalculare, rămân cu indemnizație socială 953.776 de pensionari (începând din septembrie).
Pe fondul neumulțumirilor a numeroși români legate de deciziile de recalculare primite, Ministerul a ținut să precizeze că „recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate.”
„Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuțiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influență asupra cuantumului final al pensiei”, a specificat Ministerul.
Scopul noii legi a pensiilor - Legea 360/2023 - „a fost recalcularea pe contributivitate și predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii”, au mai spus reprezentanții Ministerului.
Aproximativ 4,6 milioane de români pensiile din sistemul public au fost reclaculate, conform datelor disponibile.
Europa Liberă a tratat pe larg subiectul reclaculării pensiilor, prezentând cazuri în care unii pensionari au reclamat că au primit pensii și cu 1.300 de lei mai mici, ori că le-au fost reduse substanțial punctajele, respectiv că s-au „trezit” cu perioade de vechime lipsă, încadrați în alte grupe de muncă sau chiar în alte sectoare.
Acestea au reprezentant doar o parte din problemele semnalatte de români, după recalcularea pensiilor.
În 29 august, Europa Liberă a scris și cum pot contesta în instanță, cei nemulțumiți, decizia de recalculare.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.