Linkuri accesibilitate

Surse | Miniștrii USR PLUS vor demisiona din Guvern


Demisia miniștrilor USR PLUS duce la schimbarea compoziției politice a Guvernului, ceea ce îl obligă pe Florin Cîțu să vină în fața Parlamentului, în termen de 45 de zile, pentru un nou vot de învestire. Imagine generică cu Cristian Ghinea (stânga) și Dan Barna (dreapta).
Demisia miniștrilor USR PLUS duce la schimbarea compoziției politice a Guvernului, ceea ce îl obligă pe Florin Cîțu să vină în fața Parlamentului, în termen de 45 de zile, pentru un nou vot de învestire. Imagine generică cu Cristian Ghinea (stânga) și Dan Barna (dreapta).

Surse din conducerea USR PLUS au declarat pentru Europa Liberă că miniștrii partidului își vor anunța demisia luni seară pentru a nu-l mai legitima pe Florin Cîțu.  

UPDATE Președintele Klaus Iohannis i-a chemat pe liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, la Cotroceni. Întâlnirea va avea loc mâine, iar telefonul a venit din partea președintelui, aceasta după ce, câteva zile la rând, a refuzat să răspundă la telefon. Vineri, Iohannis a ieșit cu o declarație acuzatoare la adresa USR PLUS pentru moțiunea de cenzură susținută împreună cu AUR.

Toți membrii Guvernului care fac parte din USR PLUS au intrat în ședința Biroului Politic Național cu mesajul neoficial că își vor prezenta demisia. Marele absent al întâlnirii decisive o să fie însă Dacian Cioloș, care este plecat la Paris. De la ședință va lipsi și europarlamentarul Dragoș Tudorache. Absența celor doi nu este pe placul tuturor miniștrilor din USR PLUS.

„Toți vrem să ne dăm demisia. Știu că se va întâmpla, cel mai probabil, în seara aceasta (n.r. luni). Acesta este planul", a declarat un ministru USR PLUS înainte de a intra la ședință.

Demisia miniștrilor USR urmează să fie discutată și în forurile statutare, dar reprezintă doar o formalitate și o chestiune de timp.

„Ne vom da demisia din Guvern în această seară. Nu mai putem face parte dintr-un guvern condus de Florin Cîțu”, a spus un alt ministru USR PLUS pentru Europa Liberă.

Informația a fost confirmată de mai mulți miniștri, care au spus că discuțiile finale vor avea loc în Biroul Național.

Decizia ieșirii de la guvernare a venit după depunerea moțiunii de cenzură și după ce legăturile cu PNL s-au rupt. Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că președintele Iohannis a încercat să se ajungă o reconciliere în Coaliție, dar tardiv, după ce toate deciziile fuseseră luate. Reprezentanții USR PLUS îl acuză pe președinte că se află în spatele remanierii lui Stelian Ion, ministrul Justiției, dar și în spatele acțiunilor în forță derulate de premierul Florin Cîțu.

PSD a susținut, prin vocea prim-vicepreședintelui Sorin Grindeanu, că intrarea USR PLUS în opoziție ar schimba lucrurile în Parlament.

Moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR nu a putut fi programată, deoarece PSD a plecat de la ședința Birourilor Permanente Reunite, în timp ce PNL a solicitat să se verifice timp de două săptămâni dacă semnăturile depuse pe moțiune sunt autentice. Strategia PSD l-a ajutat temporar pe Florin Cîțu. Mâine este programată o nouă ședință a Birourilor Permanente Reunite pentru a se stabili calendarul pentru moțiunea de cenzură.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a criticat decizia de a bloca citirea și dezbaterea moțiunii de cenzură în Parlament. El a spus că o astfel de inițiativă încalcă legile și Constituția, motiv pentru care nu a votat inițiativa colegilor din PNL.

Miza moțiunii de cenzură este că poate stabili și câștigătorul Congresului PNL, nu doar cine conduce Palatul Victoria. Tabăra premierului Cîțu încearcă să amâne votul pentru moțiunea de cenzură până la Congresul PNL din 25 septembrie. Tabăra Orban și-ar dori ca premierul să fie demis până la acea dată pentru ca șansele președintelui Camerei Deputaților să crească.

Retragerea USR PLUS obligă Cabinetul Cîțu să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere votul de învestire. Motivul: s-a schimbat componența politică a Guvernului. Până atunci, portofoliile eliberate de miniștrii USR PLUS pot să fie ocupate de PNL și UDMR. Chiar dacă scapă de moțiune, Florin Cîțu tot va trebui să dea testul în Parlament, dar până atunci Congresul PNL se poate încheia.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG