Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat vineri că transporturile de cereale din Ucraina vor fi sigilate din nou în vămile din România, dar că cerealele nu vor fi interzise.
„Suntem solidari cu fermierii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, dar regulile trebuie să le facem în comun, să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice”, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski.
„În condițiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import, mă aștept și ne așteptăm ca să apară în România, din dorința de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situație mai dificilă pentru țară, în condițiile în care ceilalți și-au închis granițele”.
Ministrul Agriculturii a precizat că pe transportul rutier sau feroviar vor fi sigilii suplimentare, ca să se poată monitoriza drumul şi parcursul cerealelor.
„Cu privire la transport am stabilit așa, să punem un sigiliu, chiar dacă are sigiliu mijlocul de transport, fie el rutier, feroviar sau barje”, a spus Daea.
Ministrul a adăugat s-a convenit să se aştepte decizia care se va lua la Bruxelles pe subiectul importurilor de cereale din Ucraina, „întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate preşedintei Comisiei Europene”.
„Sunt în discuţie măsuri la nivelul Comisiei Europene, ştiindu-se un lucru foarte clar că politica comercială este apanajul Comisiei Europene, întrucât este o piaţă unică. De aceea, şi vicepreşedintele Comisiei Europene a spus foarte clar că deciziile luate de colegii noştri din ţările care au luat această decizie sunt ilegale, lucru pe care l-a consemnat sau l-a repetat de mai multe ori, şi s-a impus a se ridica aceste decizii în aşa fel încât Comisia să poată intra în jocul legitim de a stabili regulile care să protejeze fermierii noştri”.
„Suntem solidari şi cu fermierii din celelalte ţări, din Polonia, din Ungaria, din Bulgaria şi din Slovacia, cum şi dumnealor sunt solidari cu noi şi cu fermierii ucraineni, dar regulile trebuie să le facem în comun. Să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice. Nu ne avantajează pe niciunul, dimpotrivă, ne creează probleme suplimentare", a precizat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a spus că Mikola Solski a apreciat măsurile convenite ca fiind normale, în consonanţă cu legislaţia europeană.
Daea a amintit și de răspunsul primit de România și cele patru țări vecine Ucrainei de la Comisia Europeană și a spus că miniștrii agriculturii vor trimite propuneri comune vicepreşedintele Comisiei şi comisarului pe probleme de agricultură.
„Pe de o parte, să ne protejăm fermierii noştri, pe de altă parte să dăm curs cerealelor din Ucraina să plece spre destinaţiile cunoscute, în aşa fel încât cei ce aşteaptă hrana care este asigurată în această zonă să o aibă la timp", a susţinut Daea.
Ministrul Agriculturii a spus că se va întâlni săptămânal cu ministrul ucrainean Mikola Solski să vorbească tranzitului de cereale din Ucraina. Următoarea întâlnire va fi săptămâna viitoare când va veni din nou în România.
„Şi săptămâna viitoare ne vom întâlni, vine Mikola tot aici. Eu îi mulţumesc şi vreau să apreciez dialogul de astăzi. Mikola, ai păşit pragul la prieteni prin privirile umezite de lacrimile durerii, ceea ce ne-a determinat să cântărim atent, exact, echilibrat, liniştit şi sigur un drum al colaborării, nu-i de azi pe mâine, e un drum al colaborării noastre. Acestea au fost elementele convenite împreună şi pe care am considerat să vi le transmit”, a spus Daea la final.
„Mikola a fost de acord să participe la această conferinţă de presă. Abia te-ai obişnuit, Mikola, data viitoare vom avea tot atât de multă presă, dacă nu şi mai multă. Dorinţa de a cunoaşte a presei este nelimitată, interpretarea este diferită, însă să rămână abordarea noastră comună, asta contează. Îţi mulţumesc Nicola, bine ai venit în România şi abia aştept să ne revedem. Eu plec la Bruxelles şi îţi comunic ce-am decis acolo şi vom fi tot timpul alături în rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm. Nu-i uşor. Unii fug la greu, alţii rămân. E bine că nu fug toţi", i-a transmis Petre Daea omologului său.
Miercuri, Comisia Europeană a somat Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia care au impus unilateral interzicerea importurilor de cereale ucrainene să renunțe la această măsură pentru a primi un nou ajutor de la Comisia Europeană.
Tot miercuri, CE a anunțat că va lua „măsuri preventive” de urgență pentru grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță pentru compensarea fermierilor din cele cinci țări.